Om du inte kan logga in på Utkiken kan det bero på att Internet Explorer inte längre supportas. Microsoft slutade supporta Internet Explorer 2013 och nu har även Utkikens plattform slutat fungera med Explorer. Testa Chrome, Edge eller någon annan modern webbläsare så bör det funka. Annars säg till. po@utkiken.net
Välkommen till Utkiken.
Du vet väl om att över 100 räddningstjänster abonnerar på tillgång till Utkiken för samtlig personal.
Kontakta po@utkiken.net om du undrar om just din räddningstjänst abonnerar.
App på tyska som berättar ämnesnamn för olika UN-nummer samt vad farlighetsnummerna betyder.
Den finns i en gratis "light"-version om man vill se hur den fungerar.
Kemdataprogram med information från amerikanska motsvarigheten till Arbetsmiljöverket. Det går att söka på UN-nummer, CAS-nummer och ämnesnamn och informationen man får är i form av en egenskaper, gränsvärden och risker med ämnet.
Dangerous goods Manual är en app för Android där det går att söka på UN-nummer och få information om om Emergency Action Codes (EAC), Farlighetsnummer och Emergency Intervention Cards som ger information för förstainsats.
Italienska motsvarigheten till MSB har tagit fram en app för Android som hjälper till att tolka farligt godsskyltar och ger nödvändig förstainformation.
UN-number är en programvara på engelska där man knappar in UN-numret och får ut information om ämnets egenskaper samt en väldigt begränsad åtgärdslista för vilka åtgärder man ska vidta.
Emergency Response Guide är ett amerikanskt, canadensiskt och mexikanskt samarbete för att skapa en gemensam guideline för hur man ska hantera insatser med farliga ämnen. Den finns både i bokform och på nätet. Appen är dock inte framtagen av någon myndighet, utan det är ett företag som skapat en app utifrån de data som finns i 2008 års utgåva av ERG.
Kemdatabas med kartkoppling riskavstånd, Hazmat Evac, ARA Developer - Android
I HAZMAT Evac har ARA Developer vidareutvecklat den klassiska kemdatabasen med en kartkoppling som gör att man med hjälp av inbyggd GPS eller manuellt inknappade koordinater kan se vilka riskavstånd som finns med olika ämnen.
I grunden används riskavståend och rekommenderad utrymningsområden som definierats i det amerikansk-canadensisk-mexicanska samarbetet kring gemensamma Emergency Responce Gudelines, ERG.
Detta är riktigt spännande eftersom man förutom att knyta ihop karta med riskavstånd dessutom kan välja att automatiskt hämta vindriktning och vindhastighet från automatiska vädertjänster. Även prognosen över tiden för den aktuella platsen får man. En av de två tjänsterna som leverera väderdata till denna app är www.yr.no
WISER, Kemdatabas med toxdata, National Library of Medicine - Android, iPad, WinMobil
WISER, är en kemdatabas avsedd för personal som hanterar olyckor med farliga ämnen. Innehållet i databasen har kontrollerats av National Library of Medicine och är sökbar både på ämnesnamn, synonymer på ämnesnamn, UN-nummer och CAS-nummer. Dessutom finns det en koppling där det går att se NFPA-märkningen av ämnena och ERG-bedömningen.
Chemdata, 42500 ämnen för Android och Windows Mobile
ChemData är en databas-app som innehåller information om mer än 42 500 olika farliga ämnen. Data såsom skyddsklädsel, risker och reaktionsbenägenhet visas på ett överskådligt sätt. Appen är gratis men kräver ett abonnemang för att fungera längre än de 14 dagars testperiod man får vid installationen.
DOT (Department of Transportation) har under många år utvecklat en Emergency Response Guidebook (ERG). Den innehåller information för att räddningspersonal ska kunna göra en första insats vid kemikalieolyckor på ett effektivt och säkert sätt. DOT har nu släppt sin guidebook som en app för både iOS och Android.
AskRail berättar om vilket farligt gods som finns i tågvagnar, USA - 2018
AskRail är en app som används i USA för att veta vad en viss järnvägsvagn är lastad med och om den är lastad eller tom. Den används av 20 000 räddningstjänstpersonal och är en väg rakt in i järnvägens informationssystem. Det går att se vilken annan last som finns i tåget och appen kopplar ihop lastinformationen med farlighetsinfo, åtgärdskort och kontaktinformation.
Vart fjärde år släpper amerikanska Department of Transportation en guidebook om farliga ämnen. Versionen för 2020 är nyss släppt och finns att ladda ner som app till Windows, Android och Ios.
The Pipeline and Hazardous Materials Safety Administration has developed a free, mobile web app of its Emergency Response Guidebook 2020 (ERG). The new safety tool provides the nation's emergency responders with fast, easily accessible information to help them manage hazardous material incidents. This software is available from the Apple iTunes store for iPhone, and from the Google Play website for Android.
Appen innehåller närmare 5 000 ämnesposter och ger användaren viktig information om farliga ämnen. Den riktar sig främst till personal inom räddningstjänst, ambulans, polis och kustbevakning.
Information i Farliga ämnen utgörs av bland annat fysikaliska data om ämnet (exempelvis smältpunkt, kokpunkt och brännbarhetsområde) gränsvärden, transport- och märkningsregler, men där finns också direkta råd till räddningspersonal vid en räddningsinsats.
Sökningar kan bland annat göras utifrån namn (på svenska, engelska, tyska eller franska), produktens UN-nummer eller kemikaliens CAS-nummer.
Utkiken använder personlig data från användarna av Utkiken genom att spara cookies och liknande för att ge en bra användarupplevelse. Delar av denna data används även för att få bra innehåll i nyhetsbreven. Ingen data säljs eller delas vidare till någon tredje part. För mer info läs Personuppgifts- och cookie-policy.
Genom att klicka på "JAVISST" nedan, är du med på ovanstående.
Kommentera