Om du inte kan logga in på Utkiken kan det bero på att Internet Explorer inte längre supportas. Microsoft slutade supporta Internet Explorer 2013 och nu har även Utkikens plattform slutat fungera med Explorer. Testa Chrome, Edge eller någon annan modern webbläsare så bör det funka. Annars säg till. po@utkiken.net
Välkommen till Utkiken.
Du vet väl om att över 100 räddningstjänster abonnerar på tillgång till Utkiken för samtlig personal.
Kontakta po@utkiken.net om du undrar om just din räddningstjänst abonnerar.
Det råder fortfarande en hel del oklarheter kring när och hur man kan ta ut sin kompensationstid efter störning av dygnsvila och veckovila. I detta ämne skall jag försöka redovisa fakta och synpunkter om detta.
Störning av dygnsvila under beredskap skall kompenseras genom ledighet. Lagtexten säger inte när detta skall ske. Däremot finns det en dom som ger en praxis att det skall kompenseras i samband med nästa arbetspass. Det finns krafter i EU som vill mjuka upp detta och göra det mer flexibelt. Man lyckades dock inte med detta vid ett EU-möte den 7/11 2006.
Domen som man hänvisar till gäller en läkare och de förutsättningar läkarna har. Jag har försökt sätta mig in mer i detta men inte lyckats (än). Dock står det att kompensationstiden -"karakteriseras av att arbetstagaren under dessa perioder inte har någon skyldighet gentemot arbetsgivaren som kan hindra honom från att fritt och oavbrutet ägna sig åt sina egna intressen, för att motverka de verkningar som arbetet har på den berördes säkerhet och hälsa. Sådana viloperioder skall följa omedelbart efter den arbetstid som de är avsedda att kompensera, i syfte att förebygga att arbetstagaren drabbas av ett trötthetstillstånd eller överansträngning till följd av en ackumulering av oavbruten arbetstid."
Detta kan jag tolka som kompensationstiden skall tas ut när beredskapsperioden är slut. Att ta ut kompensationstid under pågående beredskap innebär ju inte att arbetstagaren fritt kan ägna sig åt sina egna intressen. Dessutom kan jag se en möjlighet till mental överansträngning för arbetstagaren om denne efter ett nattlarm behöver ställa in möten, utbildningar och dylikt istället för att genomföra dessa och ta ut vilan när man avslutat sin beredskapsperiod. Mental anspänning, vilket kan ge utbrändhet, är i dagsläget ett större arbetsmiljöproblem än andra fysiska åkommor.
Min tolkning stämmer inte med den av jurister vedertagna tolkningen, men det vore intressant att testa denna tolkningen. Efter samtal med Arbetsmiljöverket den 6/12-2006 kan de dock hålla med om min tolkning fram till dess att det finns centrala avtal som reglerar frågan.
Det är inget lagbrott att lägga kompensationsledigheten efter beredskapsperioden. Däremot bryter man möjligen mot en praxis. Arbetsmiljöverket är dock tillsynsmyndighet så deras ord bör ju vara det vi litar på.
Enligt Arbetsmiljöverket behövs det centrala avtal som reglerar när och hur man kan ta ut sin kompensationstid och dessutom om och hur den skall ersättas.
Den 6/12 2006 samtalade jag med SKL och fick reda på att samtal i frågan förekommer med de fackliga organisationerna. Man hoppas nå en gemensam lösning för hela kommun och landstingsområdet. Förhoppningsvis finns det resultat inom någon vecka.
Kommunal bekräftar att samtal pågår, men mer lyckades jag inte få reda på där.
Arbetsmiljöverket säger att om det inte finns något avtal i frågan kan man tolka lagen och, om man vill, därmed samla på sig kompensationstiden till omedelbart efter beredskapsperioden.
Utkiken använder personlig data från användarna av Utkiken genom att spara cookies och liknande för att ge en bra användarupplevelse. Delar av denna data används även för att få bra innehåll i nyhetsbreven. Ingen data säljs eller delas vidare till någon tredje part. För mer info läs Personuppgifts- och cookie-policy.
Genom att klicka på "JAVISST" nedan, är du med på ovanstående.
Kommentera