Här presenteras examensarbeten om skyddsutrustning
Allmänt meddelande
Kollapsa
No announcement yet.
Skyddsutrustning
Kollapsa
X
-
Värmestrålnings påverkan på brandhjälmar - 2009
Fredrik Borgström BI-LTH har gjort ett exemensarbete om hur brandhjälmar blir påverkade av värmestrålning.
"Incidenter med brandhjälmar låg till grund för påståendet att temperatur- och strålningspåverkan i övningssituationer vid somliga tillfällen orsakade så pass omfattande skador att hjälmarna omgående borde kasseras. Rapporten har utrett om brandhjälmar på marknaden är undermåliga.
Marknaden idag utgörs till stor del av två olika sorters brandhjälmar. Dels finns det komposithjälmen, även mer känd som glasfiberhjälmen, dels finns det termoplasthjälmen. Komposithjälmen är en sammanslagning av två material där det ena materialet, oftast glasfiber, fungerar som armering och det andra materialet, ofta härdplast, fungerar som bindemedel. Armeringen ger komposithjälmen styrka och stabilitet på bekostnad av termiska egenskaper. Termoplasthjälmen har däremot bättre egenskaper mot heta miljöer men kan ej uppvisa samma styrka som den armerade komposithjälmen.
Ansvaret för att lagstiftningen kring arbetsmiljöer efterföljs ligger hos Arbetsmiljöverket som genom sina föreskrifter och allmänna råd publicerar det som skall och bör följas för att inte bryta mot lagen. Direktiven som tas upp i föreskriften om personlig skyddsutrustning är i många fall generella och oprecisa. För att förtydliga vilka krav som skall uppfyllas med föreskrifterna finns det vedertagna standarder. Om utrustningen uppfyller de krav som finns i standarden innebär det att den även uppfyller de föreskrifter ur vilka standarderna har kommit. Uppdraget att ta fram olika standarder för personlig skyddsutrustning har delegerats till två europeiska standardiseringsorgan, CEN samt CENELEC. Den senaste europastandarden för brand- och räddningshjälm, EN 443:2008, gäller som svensk standard och har får därmed beteckningen SS-EN 443:2008. Den amerikanska motsvarigheten till EN 443 är NFPA 1971.
Strålkällorna vid en lägenhetsbrand kan sammanfattas med:
Vertikala flammor ovanför brandhärden
Heta ytor i lokalens övre regioner
Horisontella flammor under taket
Brandgaserna som ansamlas under taket
Empiriska mätningar vid Myndigheten för Samhällskydd och Beredskap (MSB) i Revinge visade på storheter av strålning vid lägenhetsbränder som överensstämde med de teoretiskt redovisade motsvarigheterna vilka ligger kring 20 kW/m2. Mätningarna från uppställningen vid MSB utfördes under mycket korta tidsintervaller, 10-16 sekunder, men tiden var ändå tillräcklig för att märkbart påverka den fysiska person som utsattes för denna strålningsnivå. Tidsaspekten vid strålförarcontainern gav en indikation på hur länge fullt utrustad personal klarar av att vistas i denna termiska påfrestning, en aspekt som i sammanhanget bör beaktas."Senast ändrad av johan.sjolin; 2010-04-14, 15:38.
-
Tvätt av larmställ, Tvättvattnets innehåll, IVL - 2003
2003 analyserade miljökontoret i Nynäshamn tvättvattnet från räddningstjänstens larmställstvätt. Tvättvattnet analyserades på innehåll och en bedömning avseende påverkan på reningsverk och behov av filteranläggning gjordes.
Analysen gjordes av IVL Svenska Miljöinstitutet AB
Kommentera
Kommentera