Allmänt meddelande

Kollapsa
No announcement yet.

Täthetsprovning och utprovning av andningsskydd, AFS 2023:11

Kollapsa
X
 
  • Filter
  • Klockan
  • Visa
Clear All
Nya inlägg

  • Täthetsprovning och utprovning av andningsskydd, AFS 2023:11

    I detta ämne samlas kunskap om Arbetsmiljöverkets regler om täthetsprovning av tätsittande andningsskydd som träder ikraft den 1/1 2025.

    I AFS 2023:11, kapitel 15, skriver man så här:

    Klicka på bilden för större storlek  Namn:	        image.png Visningar:	5 Storlek:	94,0 kB ID:     	83014

    Att ett andningsskydd ska vara individuellt utprovat betyder inte nödvändigtvis att det måste ske en täthetsprovning. Täthetsprovning krävs enbart för tätsittande andningsskydd. Mer om det längre ner.​
    Senast ändrad av PO; 2024-06-11, 08:35.

  • #2
    Definitionen av tätsittande andningsskydd, Arbetsmiljöverket - 2024

    Många räddningstjänster har blivit kontaktade av företag som säljer tillpassningsprovningar och som påstår att även andningsapparater är tätsittande andningsskydd. Jag kontaktade Arbetsmiljöverket för att få reda på definitionen av tätsittande andningsskydd.

    Bifogat finns svaret som egentligen inte svarar på frågan, utan istället lämnar över bedömningen till tillverkaren.
    Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil
    Senast ändrad av PO; 2024-06-11, 08:33.

    Kommentera


    • #3
      Standarder om tätsittande andningsskydd, ISO och Svensk Standard - 2024

      Arbetsmiljöverket hänvisar på sin hemsida till Svensk Standard SS-ISO 16975-3. Det är tredje delen av en serie standarder om andningsskydd. När jag letat verkar det vara enbart del 3 som är översatt till svenska, och den handlar om tillpassningstester för tätsittande andningsskydd. Del 1, som inte översatts, innehåller ledtrådarna för att bli klok på vad som menas med tätsittande andningsskydd.

      I del 1 (ISO 16975:1, Respiratory protective devices — Selection, use and maintenance — Part 1: Establishing and implementing a respiratory protective device programme) skiljer man på tight-fitting och loose-fitting respiratory interface. Det är från denna del av standarden som ordet tättslutande andningsskydd hämtats.

      Referat av standard ISO 19675:1
      Klicka på bilden för större storlek  Namn:	        image.png Visningar:	0 Storlek:	69,3 kB ID:     	83018
      Min tolkning nedan är fel. Just nu verkar det som att övertrycket inte är definierat som "sufficient air" enligt loose fitting. 2024-06-14
      Genom att blanda in del 1 av standarden och se definitionerna där, anser jag att det är klart uttalat att täthetsprovning inte är ett krav för räddningstjänsternas andningsapparater med övertryck. Det är dock ett krav för den typen av masker, typ filtermasker, som bygger på att det blir ett undertryck i masken vid inandning och där en täthet mellan ansikte och mask är avgörande för maskens funktion.​​

      Observera att det kan finnas masker där det går att använda luft från flaska eller filter, då behöver detta värderas utifrån standarden.

      Del 1 av standarden går att köpa i sin helhet här: https://www.sis.se/produkter/miljo-o...ots1697512016/
      Senast ändrad av PO; 2024-06-14, 07:28.

      Kommentera


      • #4
        Skilj mellan utprovning, tillpassningstest och täthetsprovning

        I AFS om andningsskydd står det så här:
        Klicka på bilden för större storlek  Namn:	        image.png Visningar:	30 Storlek:	115,9 kB ID:     	83020

        Det finns alltså två delar, utprovning av andningsskydd och täthetsprovning. Tillprovningstest är en del av täthetsprovningen och ingår i definitionerna i ISO 16975-3, som alltså inte gäller för "loose-fitting" andningsskydd.

        Min tolkning nedan är fel. Just nu verkar det som andningsapparater med övertryck är tät-sittande. 2024-06-14
        I texten överstruken med gult står det att alla andningsskydd ska vara individuellt utprovade. Det vill säga även andningsapparater med övertryck. Denna utprovning behöver alltså inte följa ISO 16975-3 (för tätsittande andningsskydd) utan kan ske på enklaste sätt som tillverkaren rekommenderar.

        I texten med grön överstrykning pratar man sen om tätsittande andningsskydd, som är något helt annat än andningsapparater med övertryck. För dessa tätsittande masker måste tätheten provas. Det kan ske enligt ISO 16975-3 men arbetsgivaren kan även använda någon annan standard för detta, som arbetsgivaren anser är tillräckligt bra.​
        Senast ändrad av PO; 2024-06-14, 07:29.

        Kommentera


        • #5
          SS-EN 529:2005 om tätsittande andningsskydd

          Vid samtal med AddSafe, som bland annat arbetar med täthetsprovningar, tipsade de om SS-EN 529:2005. I det bifogade utdraget ur SS-EN 529:2005 definieras de olika typerna av andningsskydd. Min tolkning är att tätsittande andningsskydd inte innefattar andningsapparater med övertryck medan AddSafes tolkning är att de är tätsittande.

          Den springande punkten blir vad som menas med loose-fitting respirators.

          OBS! Detta ämnet är pågående arbete och vad gäller detta inlägg är inte undertecknad och AddSafe överens om andningsapparater med övertrycksapparater innefattas i tätsittande andningsapparater och behöver provas enligt ISO 16975-3. Jag kommer att redovisa i detta ämnet när det dyker upp kunskap som visar att jag har fel eller rätt, så följ detta ämnet för att se resultatet. Till AddSafes fördel är att de arbetat med detta i många år och till min fördel är att jag är duktig på att gräva bland definitioner.

          Det är möjligt att detta kommer ner till vad tillverkarnas definitioner är av sin utrustning.
          Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil
          Senast ändrad av PO; 2024-06-14, 07:17.

          Kommentera


          • #6
            Vad menas med övertryck i andningsmasken? 3M - 1997

            I den bifogade filen förklarar 3M en mängd detaljer om positive pressure respirators. I sammanfattningen skriver man så här:
            Few respirators, if any, can assure positive pressure under all working conditions. Negative pressure excursions are possible even with respirators whose performance far exceeds minimum NIOSH requirements. While these excursions are most likely not a significant source of worker exposure, their effect can be minimized by assuring an adequate facepiece-to-face seal. Tight fitting positive pressure respirators should be fit tested in a negative pressure mode.
            Jag vet inte om det skett utveckling på området sedan texten skrevs 1997, men det förklarar åtminstone varför det finns en historia med att testa övertrycksmasker under negativt tryck. I artikeln säger man att de flesta masker med övertryck kan uppleva perioder med undertryck, så frågan är om tillverkare under de drygt 25 åren sen artikeln skrevs löst det problemet.
            Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil

            Kommentera


            • #7
              Luftflöde som krävs för att alltid ha övertryck i masken, PubMed - 1983

              En artikel bakom en betalvägg om luftflöde som krävs för att alltid ha övertryck i masken. Sammanfattningen som är tillgänglig ger en bra bild av de försök som gjordes.

              Kommentera


              • #8
                Bedömningar av regler för tät-sittande andningsskydd, Australien - 2023

                Australien och Nya Zeeland har standarder för tät-sittande andningsskydd som påminner om de vi har i Europa. Det finns säkert skillnader, men länken nedan kan ge en uppfattning om vilka frågor som uppstått och svaren på dem vad gäller användning av övertrycksmasker och täthetsprovning.

                Bland annat har man gjort bedömningar om:
                • Möjligheten att ha skägg och långt hår under masken. (Nej)
                • Om masker måste testas med negativt tryck (Ja)
                • Om det kan finnas möjligheter i standarden som kommer att kunna medge skägg och långt hår. (Ja)
                https://respfit.org.au/new-as-nzs-17...rds-australia/
                Senast ändrad av PO; 2024-06-14, 09:37.

                Kommentera


                • #9
                  Slutsatser och resonemang om täthetsprovning och individuell utprovning, 2024-06-14

                  Tillagt 2024-06-18:
                  I korta drag kommer kraven på täthetsprovning troligen att medföra att:
                  • rökdykare behöver vara renrakade under tjänstgöring
                  • rökdykarhuva kommer att behöva sitta utanpå masken
                  • andningsmasker kommer att behöva utprovas individuellt och täthetsprovas. Täthetsprovning sker med negativt tryck, det vill säga utan övertryck.
                  Under arbetet med att ta reda på om räddningstjänstens andningsapparater med övertryck klassas som tät-sittande eller lös-sittande andningsskydd fastnade jag i en sak som verkar vara den avgörande för att de fram till nu klassats som tätsittande. Det är att det funnits tillfällen när användare andats så stora volymer att andningsapparaten inte hunnit leverera tillräckligt med luft för att bibehålla övertrycket. I det fallet är täthet mot ansiktet enda skyddet för att förhindra inandning av förorenad luft.

                  Australiens bedömningar i posten ovan antyder att det nu kanske finns den typen av utrustning, som klarar av att bibehålla ett övertryck. Om så är fallet, i kombination med att Arbetsmiljöverket bollar över definitionsfrågan till tillverkarna, skulle det kunna bli att någon tillverkare bedömer att deras utrustning klarar av att alltid bibehålla ett övertryck i masken. Det skulle kunna resultera i att även övertrycksmasker kan bli bedömda som att de ger tillräckligt med luft och inte är beroende av en tät anslutning mot ansiktet.

                  Skägg, ansiktshår och långt hår anges på samtliga ställen jag sett som något som medför att täthetsprov inte blir godkända. Detta kommer att medföra diskussioner och behov av rutiner ute på räddningstjänsterna om hur det ska hanteras.

                  I Sverige har man på de flesta håll rökdykarhuvan under masken, i utlandet har man vad jag känner till huvan utanpå masken på de flesta platser. Huva under masken kan påverka täthetsprovet negativt. I Sverige kan vi behöva ompröva att ha huvan under masken.

                  En anledning som nämns för att masker med övertryck anses behöva täthetsprovas är att utläckage kan påverka aktionstiden betydligt. Med tanke på att vi i Sverige under många år både haft huva och skäggväxt under masken känns inte detta som ett stort problem. Det som borde vara avgörande är förmågan att bibehålla ett övertryck oavsett andningsvolymsflöde tillsammans med det utläckage som skägg och huva kan medföra.
                  Senast ändrad av PO; 2024-06-18, 14:50.

                  Kommentera


                  • IdaLW
                    IdaLW skriver
                    Ändra kommentar
                    Har du fått någon uppdatering i ärendet PO? Jag vet att AMV har mottagit skrivelser från flera räddningstjänstorganisationer????

                • #10
                  Huva utanpå masken, så gör man

                  Här är en film som visar hur man kan göra för att ta på sig huvan utanpå masken när masken tas på. Spola fram till 2:40 i detta klippet.

                  Kommentera


                  • #11
                    PM om tillpassningsprovning av andningsskydd, Utkiken - 2024

                    Jag har tagit fram ett PM om tillpassningsprovning av andningsskydd där det beskrivs olika sätt att uppfylla Arbetsmiljöverkets krav om tillpassningsprovning.

                    Det finns här: https://www.utkiken.net/operativt/in...4333#post84333

                    Kommentera


                    • #12
                      Hej!
                      Jag ringde AV igår (innan jag såg att det fanns info här) och bad om definitionen av tätsittande andningsskydd och fick samma svar, att det är tillverkarens definition och instruktion som gäller. Jag har pratat med vår leverantör i Holland och de känner mycket väl till tillpassningstesterna för masker, men säger att det inte gäller tryckluftsapparater med övertryck i masken utan endast de med negativt tryck i.
                      Vidare så berättade dom att det finns ett fåtal bärbara tryckluftssystem på marknaden som inte har övertryck i masken och där man måste göra tillpassningsprovning, men dessa är ganska ovanliga och används endast inom industrin och inte inom europeisk räddningstjänst.​

                      Kommentera


                      • #13
                        Tillpassning vid varma och kalla rökdykningsövningar uppfyller AFS-kravet, Arbetsmiljöverket - 2024

                        Arbetsmiljöverket besvarar en fråga om tillpassningsprovning av andningsmasker med övertryck. Arbetsmiljöverket anser att den tillpassningen som sker i samband med de varma och kalla rökdykningarna som ska ske årligen uppfyller AFS:ens krav på tillpassningsprovning.
                        Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil

                        Kommentera

                        Annonser

                        Kollapsa

                        Working...
                        X