Om du inte kan logga in på Utkiken kan det bero på att Internet Explorer inte längre supportas. Microsoft slutade supporta Internet Explorer 2013 och nu har även Utkikens plattform slutat fungera med Explorer. Testa Chrome, Edge eller någon annan modern webbläsare så bör det funka. Annars säg till. po@utkiken.net
Välkommen till Utkiken.
Du vet väl om att över 100 räddningstjänster abonnerar på tillgång till Utkiken för samtlig personal.
Kontakta po@utkiken.net om du undrar om just din räddningstjänst abonnerar.
Allmänt meddelande
Kollapsa
No announcement yet.
Uppgiftsfördelning enligt AFS 2001:1, Systematiskt arbetsmiljöarbete
Hej!
Jag ser i uppgiftsfördelningen att det tas upp flera gånger att den ena eller andra organisation blir samordningsansvarig på skadeplatsen. Min uppfattning är att ingen organisation kan bli samordningsansvarig över den andra men däremot är vi skyldiga att samarbeta och tydliggöra risk/lägesuppfattningen. På ett känt ställe tex en byggarbetsplats utses en samordningsansvarig. En restvärdeledare blir samordningsansvarig efter att LSO är avslutat. Rätt eller fel?
Du har delvis rätt i det du säger Håkan. Jag höll på och försökte reda ut detta med en jurist på Arbetsmiljöverket för några år sedan. Fakta är att det finns ingen lagstiftning som kräver en samordningsansvarig på en skadeplats. Däremot säger Arbetsmiljölagens 3 kap §7d att "...I fråga om annat gemensamt arbetsställe än som avses i första stycket kan de som bedriver verksamhet där komma överens om att en av dem ska vara ansvarig för samordningen."
Det innebär som jag tolkar det att om det finns personal från flera arbetsgivare på plats där de olika organisationerna kan innebära fara för varandra om de inte samordnas så kan man komma överens om att utse en samordningsansvarig. Som jag ser det kan det finnas den typen av riskmoment på vissa skadeplatser. Exempel är en lyftkran som river tak eller personal från det drabbade företaget eller saneringspersonal som hjälper till att tömma ännu inte skadade lokaler.
Det innebär att en arbetsuppgift att fördela kan vara att göra bedömningen om det är denna typ av skadeplats och en annan arbetsmiljöuppgift att fördela är att i så fall komma överens om vem som ska vara samordningsansvarig. Beroende av utfallet i ovanstående två bedömningar tillkommer det sen andra arbetsmiljöuppgifter kring samordningsansvar att fördela.
Det är du som arbetsgivare som bedömer om man ska arbeta på detta viset. Det finns alltså inget entydigt lagkrav på det, precis som du säger. Men om man bestämmer sig för att använda en samordningsansvarig enligt ovan finns det då enligt Arbetsmiljölagen kapitel 3 §7e en lista över uppgifter att utföra. Det är dessa som då hamnar in i uppgiftsfördelningen.
(Nedanstående gäller inte längre i Restvärdeorganisationen. Det är förändrat från 2014. Istället arbetar restvärdeorganisationen med att i första hand försöka identifiera, behålla och stödja ordinarie samordningsansvarig och enbart när det inte finns andra alternativ påta sig samordningsansvaret. - PO, 2015-01)
Vad gäller restvärdesledare så är det faktiskt på samma sätt. Det finns inget lagkrav på det, men man har från restvärdesorgansiationen bestämt att restvärdesledaren är samordningsansvarig i en skriftlig instruktion. Dessutom står det i den instruktionen att restvärdesledaren tar över samordningsansvaret från räddningsledaren. Med ovanstående resonemang så är det ju inte helt korrekt, eftersom det inte är säkert att det finns någon samordningsansvarig under räddningsinsatsen. Dessutom pratar Arbetsmiljölagen om att de som bedriver verksamhet på platsen ska komma överens om vem som är samordningsansvarig. Det tolkar jag som att restvärdesledaren egentligen inte med automatik kan utropa sig till samordningsansvarig. Samtidigt så övergår ju ofta en skadeplats någonstans i processen till att bli en byggarbetsplats och då stämmer ju restvärdesorganisationens resonemang igen.
/PO
Ursprungligen postat av Håkan AnderssonVisa inlägg
Hej!
Jag ser i uppgiftsfördelningen att det tas upp flera gånger att den ena eller andra organisation blir samordningsansvarig på skadeplatsen. Min uppfattning är att ingen organisation kan bli samordningsansvarig över den andra men däremot är vi skyldiga att samarbeta och tydliggöra risk/lägesuppfattningen. På ett känt ställe tex en byggarbetsplats utses en samordningsansvarig. En restvärdeledare blir samordningsansvarig efter att LSO är avslutat. Rätt eller fel?
Rutiner för fördelning av arbetsmiljöuppgifter, Jämtland - 2015
Bifogat finns ett utdrag ur Jämtlands arbetsordning för arbetsmiljö som beskriver hur man arbetar med systematiskt arbetsmiljöarbete. I innehållet finns:
- Grunder för fördelning av arbetsmiljöuppgifter
- Befogenheter
- Skyldighet att returnera arbetsmiljöuppgifter
- Uppgiftsfördelning från förbundschef till räddningschef
- Uppgiftsfördelning från räddningschef till avdelningschefer/kanslichef
- Särskilda arbetsmiljöuppgifter
- Medarbetarnas arbetsmiljöuppgifter
Fördelning av arbetsmiljöuppgifter, Utkiken/Räddsam F - 2022
Utkiken har gått igenom förändringar av AFS:er och bedömt vilka gällande AFS:er som kan ha bäring på operativ räddningstjänst.
I Excel-arket finns möjlighet att med kryss och pilar fördela uppgifterna till olika befattningar i organisationen, men listan kan också användas för att kontrollera om det finns saker man inte fördelat som borde fördelas.
En fördelning kan ske via instruktioner eller rutiner och behöver inte vara i detta tabellformat. Likaså är behovet av en skriftlig fördelning kopplat till hur stor man bedömer risken och utbildningsnivån på personalen. Det kan innebära att två olika organisationer har olika detaljeringsgrad på sin uppgiftsfördelning, vilket är helt OK eftersom det är arbetsgivaren som ska göra denna bedömning.
Observera att uppgifterna jag anger är mina tolkningar av vilka arbetsuppgifter som ska fördelas. Din organisation kan tolka det på ett helt annat sätt. Det är därför jag länkar till lagen eller AFS:en i den vänstra kolumnen. Då kan ni enkelt kontrollera vad det står där och göra en egen tolkning.
Likaså finns det en egen flik i Excel-arket som listar de AFS:er som jag bedömde som relevanta.
Utkiken använder personlig data från användarna av Utkiken genom att spara cookies och liknande för att ge en bra användarupplevelse. Delar av denna data används även för att få bra innehåll i nyhetsbreven. Ingen data säljs eller delas vidare till någon tredje part. För mer info läs Personuppgifts- och cookie-policy.
Genom att klicka på "JAVISST" nedan, är du med på ovanstående.
Kommentera