Om du inte kan logga in på Utkiken kan det bero på att Internet Explorer inte längre supportas. Microsoft slutade supporta Internet Explorer 2013 och nu har även Utkikens plattform slutat fungera med Explorer. Testa Chrome, Edge eller någon annan modern webbläsare så bör det funka. Annars säg till. po@utkiken.net
Välkommen till Utkiken.
Du vet väl om att över 100 räddningstjänster abonnerar på tillgång till Utkiken för samtlig personal.
Kontakta po@utkiken.net om du undrar om just din räddningstjänst abonnerar.
Rekommendationer om utbildning för krisstöd, Socialstyrelsen
Socialstyrelsen har rekommendationer om utbildning i krisberedskap där det innefattas krisstöd. Observera att den är riktad mot hälso- och sjukvårdspersonal, men kanske kan målbeskrivningarna eller innehållet inspirera även räddningstjänstpersonal. På sidan 15-17 i det bifogade dokumentet beskrivs utbildningarna.
Krisstöd vid allvarlig händelse, Socialstyrelsen - 2008
I det bifogade dokumentet beskriver Socialstyrelsen kunskapsläget och sjukvårdens roll avseende krisstöd vid allvarliga händelser. Den beskriver också sjukvårdens olika samverkande aktörer och deras roller.
Dokumentet handlar inte direkt om krisstöd för egen personal men det finns en del kunskap som kan vara intressant i sammanhanget.
Vägen tillbaka - om PTSD och psykosocialt stöd, Polisen - 2013
Rikspolisstyrelsen har arbetat fram en rapport om posttraumatisk stress och hur man kan komma tillbaka efter att man råkat ut för det. Rapporten är baserad på en verklig händelse och intervjuer med den drabbade. Man diskuterar för och nackdelar med debriefing som metod och påtalar vikten av att metoderna som används är baserade på forskning.
Kalmar har avtal med Polis och Sjukvård om avlastningssamtal
I Kalmar finns utbildade samtalsledare för avlastande samtal. I deras personalhandbok finns texten i den bifogade filen. Man har ett avtal med Polisen och sjukvården om att man ska medverka i varandras avlastningssamtal om det finns önskemål om det.
Åtgärdsplan för stöd till egen personal, Storgöteborg - 2013
Storgöteborg har en åtgärdsplan för stöd till egen personal som drabbats fysiskt eller psykiskt i arbetet. Åtgärdsplanen handlar om initiering av kamratstödsorganisationen, olika nivåer av kamratstödsinsatser samt en beskrivning av olika situationer när det kan vara aktuellt att initiera åtgärdsplanen.
Avlastningssamtal och krisstöd, Kustbevakningen - 2013
Kustbevakningen har ett välutvecklat stöd för att genomföra avlastande samtal med sin personal. I de bifogade filerna finns också:
- a. Att tänka på i det akuta skedet
- b. Känslomässig första hjälpen
- c. Vanliga reaktioner vid kriser
- d. Förvaring av anhöriguppgifter
- e. Hur underrättar man anhöriga vid olycka eller dödsfall
- f. Stödsamtal
- g. Genomförande av minnesstunder
Ny kunskap om debriefing och avlastande samtal, Skadeplats 2015
Sara Hedrenius föreläste på Skadeplatskonferensen 2015 om den nya kunskap som finns om att hjälpa barn och vuxna vid svåra händelser. Kunskapen hon berättar om går också att överföra till räddningstjänstens omhändertagande av egen personal efter insats. En intressant sak är att debriefing och avlastande samtal inte nödvändigtvis är till nytta för personalen. Det finns kunskap som säger att enklare tekniska genomgångar typ After Action Review, AAR, kan vara bättre.
Utkiken använder personlig data från användarna av Utkiken genom att spara cookies och liknande för att ge en bra användarupplevelse. Delar av denna data används även för att få bra innehåll i nyhetsbreven. Ingen data säljs eller delas vidare till någon tredje part. För mer info läs Personuppgifts- och cookie-policy.
Genom att klicka på "JAVISST" nedan, är du med på ovanstående.
Kommentera