Om du inte kan logga in på Utkiken kan det bero på att Internet Explorer inte längre supportas. Microsoft slutade supporta Internet Explorer 2013 och nu har även Utkikens plattform slutat fungera med Explorer. Testa Chrome, Edge eller någon annan modern webbläsare så bör det funka. Annars säg till. po@utkiken.net
Välkommen till Utkiken.
Du vet väl om att över 100 räddningstjänster abonnerar på tillgång till Utkiken för samtlig personal.
Kontakta po@utkiken.net om du undrar om just din räddningstjänst abonnerar.
Normalt kan räddningsvärn enbart användas under pågående räddningsinsats. Detta avtal reglerar anställningen för räddningsvärnsmän så att de även kan användas för eftersläckning, bevakning, sanering.
Avtal för räddningsvärnspersonal, Skåne nordväst - 2020
Skåne nordväst har ett nyinrättat räddningsvärn som utgår från en av heltidsstationerna. Bifogat finns avtalet som används och nedan är text som beskriver deras tankar.
"Vi har valt en lösning på två ben för RSNV-värn.
1. Insatser som sker under räddningstjänst samt all utbildning och övning
Dessa går under skrivelserna i LSO och räddningsvärn/tjänsteplikt. Ofta sägs att man inte kan nyttja räddningsvärn utanför ”räddningstjänst”. Det är sant i stort men det man missar är att det faktiskt står i LSO om övning och utbildning. Det råder inte ”räddningstjänst” när de är inne och övar. En intressant kuriositet.
2. Insatser som ligger utanför LSO, ex bevakning, stödja medlemskommuner vi små eller större kriser
För dessa finns ett anställningsavtal för var individ. En form av intermittent anställning (timanställning). Bifogar hur vårt avtal ser ut. Vi har haft vår text för remiss hos SKR. Som alltid kan inte en jurist ge ett vattentätt svar (de kan bara Högsta domstolen ge) men vi har i alla fall fått ett ”jag kan inte se något problem med detta upplägget i nuläget”. Tillräckligt för oss att köra på.
Vi har skrivit avtalet kopplat till sitt medlemskap i värnet. Vi ser det som att skulle en person inte längre vara utsedd till räddningsvärnspersonal enligt LSO så faller även anställningen.
För individen spelar det i praktiken inte någon roll vad de åker på för händelse utan de svarar ja och nej som alltid vid larm. De åker, gör sitt jobb och rapporterar lön på samma sätt hela tiden."
Avtal med räddningsvärnspersonal, Sala/Heby - 2020
Sala/Heby har valt att timanställa sin räddningsvärnspersonal som Rib-personal. Det vill säga att de får samma ersättning som Rib-personalen när de blir inkallade men utan att de har en beredskapsersättning.
De är försäkrade via kommunen och när de tas in för övning så har de ersättning enligt något som heter tjänstgöring i Rib-avtalet.
Räddningstjänsten har köpt in en enkel skyddsutrustning i form av snickarbyxa och skyddskeps och tanken är att de arbetar med eftersläckning och då använder materielen som lämnats kvar på platsen av dem som varit där först. Om det skulle bli flera större bränder samtidigt kan de arbeta självständigt med arbetsledning av någon ur den fast anställda personalen.
Södra Älvsborg har två olika avtal för sin värnpersonal. Det ena fallet handlar om räddningstjänstuppdrag och det andra fallet som handlar om IVPA. För att lösa försäkringsbiten vid IVPA tecknar man ett anställningsavtal enligt AB med personen.
Utkiken använder personlig data från användarna av Utkiken genom att spara cookies och liknande för att ge en bra användarupplevelse. Delar av denna data används även för att få bra innehåll i nyhetsbreven. Ingen data säljs eller delas vidare till någon tredje part. För mer info läs Personuppgifts- och cookie-policy.
Genom att klicka på "JAVISST" nedan, är du med på ovanstående.
Kommentera