Om du inte kan logga in på Utkiken kan det bero på att Internet Explorer inte längre supportas. Microsoft slutade supporta Internet Explorer 2013 och nu har även Utkikens plattform slutat fungera med Explorer. Testa Chrome, Edge eller någon annan modern webbläsare så bör det funka. Annars säg till. po@utkiken.net
Välkommen till Utkiken.
Du vet väl om att över 100 räddningstjänster abonnerar på tillgång till Utkiken för samtlig personal.
Kontakta po@utkiken.net om du undrar om just din räddningstjänst abonnerar.
Räddningshissar vid stora våningsplan, Boverket - 2019
Boverket besvarar nedanstående fråga:
5:734 Räddningshiss: I byggnader som har fler än tio våningsplan ska minst en räddningshiss finnas.
Allmänt råd: Minst två räddningshissar bör installeras om våningsplanets area överstiger 900 m2.
I konsekvensutredningen avseende räddningshissar står det ” Kravet på 2 hissar om ytan är minst 900 m2 bygger främst på att behovet av kapacitet ökar då antalet personer kan vara fler vid en större yta.”
Behov av ökad kapacitet då personantalet kan vara fler, avser det ökad kapacitetsbehov i räddningsmanskap som ska hjälpa personer ut?
Vi undrar vad denna skrift åsyftar att fylla för syfte/bakomliggande tanke avseende placering av hissarna?
Är tanken att dessa hissar ska vara placerade bredvid varandra för att kunna ta upp två grupper, eller är det snarare så att två hissar avser insatsavstånd och hissarna bör placeras från varandra?
1. Ska varje avvikelse från utformning enligt en standard som Boverkets allmänna råd hänvisar till betraktas som analytisk dimensionering?
2. Finns det något undantag från ovan om det t.ex. kan det betraktas som praxis att frångå vissa krav?
3. Är det någon skillnad rent regelmässigt och/eller bevismässigt på när något ”bör” och ”kan”
uppföras enligt standard?
4. Sen finns det ett specialfall som jag också vill lyfta. I BFS 2018:2 H18 listas i början av föreskriften en stor mängd standarder som ”redovisar ett sätt” att uppfylla kraven i bilaga 5:1 till aktuell föreskrift. Bl.a. refereras till SS-EN 81-73 för hissars funktion vid brand. I denna standard anges som en förutsättning att byggnaden är försedd med brandlarm, vilket ju inte är sant för alla byggnader med hiss. OM det finns brandlarm går det givetvis att uppfylla standarden, men det kan väl inte vara meningen att vi nu måste installera brandlarm i alla byggnader som har hiss? Och givet att brandlarm inte är ett följdkrav av att installera hiss, så finns det ju då lösningar utan brandlarm som är acceptabla enligt BBR, i så fall borde dessa lösningar kunna nyttjas oavsett om det finns ett brandlarm i byggnaden eller ej, eller har jag fel?
Får el-leverantören neka matning från två håll för räddningshiss, Boverket - 2020
Boverket besvarar följande fråga:
Hej!
Vi har ett höghus projekt med 12 våningar. På markplan ligger två lokaler för butiksverksamheter och uppåt är det lägenheter och på taket ligger det en takterrass. Här har vi stöt på ett problem med vår elnäts leverantör då dem säger att dem enligt reglerna bara får dra in en elservis i huset. Detta på grund av risken att kommande elmontörer enbart bryter den ena inkommande elservisen och påbörjar arbete i anläggningen i tron om att hela huset skall vara frånkopplat (märkning och dokumentation kommer påvisa att där är separata matningar). Medans regelverket för brandskydd säger att vid en byggnad över 10 våningar skall där finnas en räddningshiss som så inte skall slåss ut vid enskild händelse.
Så min fråga är egentligen om dem har rätt att neka till att dra in ytterligare en elservis eller vilket regelverk som skall gå först?
Jag har tidigare frågat elsäkerhetsverket som hänvisade mig till Energimarknadsinspektionen som i sin tur hänvisar mig till er. Samt om dem nu inte kan neka till en andra elservis om den får komma från samma kabelskåp från elnätsleverantören eller den måste komma från ett annat
Frågor om hänvisningar till och i SS-EN 81-72, Boverket - 2020
Boverket besvarar frågor om Boverkets byggregler kapitel 5 (brandskydd) kopplat till standarden SS-EN 81-72 om räddningshissar:
"...I standarden, som hänvisas till i allmänt råd, anges att nödvändig nivå på brandsäkerhet för ett antal mycket viktiga egenskaper för räddningshissar ska fastställas av nationella/lokala föreskrifter (avsnitt 5.1.2 i SS EN 81-72). Då ni inte gett ut föreskrifter eller allmänna råd som hanterar flera av dessa frågor undrar jag hur kravnivån avseende dom ska tolkas?
Eftersom analyser, i den mån det finns, skiljer sig åt väldigt mycket blir även utföranden i praktiken ofta väldigt olika varandra för likvärdiga byggnader även om målet endast är uppfylla den av er ställda miniminivån för brandskyddet på byggnaden. Jag undrar därför också ifall ni har någon vägledning för hur byggherren ska bevisa att dessa krav uppfylls och hur en byggnadsnämnd ska bedöma detta inom byggprocessen samt i tillsyn".
Räddningshiss och tolkning av BBR - Boverket - 2022
Boverket besvarar två frågor gällande räddningshiss och tolkning av BBR:
Fråga 1. Får räddningshissen ha gemensamt maskinrum med andra hissar? Kan man tolka texten ”Hissmaskin, brytskivor och hissmaskinskåp med ringa brandbelastning som betjänar räddningshissen får däremot placeras i hisschaktet.” även som maskinutrymme?
Fråga 2. Boverket skriver följande på kunskapsbanken att omkopplaren kan då placeras i egen brandcell, se sista stycket i Kraftförsörjning Vad menas med egen brandcell? Jag tolkar det som att det bara ska vara omkopplaren i detta utrymme och att den inte skall placeras t.ex. i ett apparatrum där fastighetens centraler också är placerade. Hur ser ni på detta?
Utkiken använder personlig data från användarna av Utkiken genom att spara cookies och liknande för att ge en bra användarupplevelse. Delar av denna data används även för att få bra innehåll i nyhetsbreven. Ingen data säljs eller delas vidare till någon tredje part. För mer info läs Personuppgifts- och cookie-policy.
Genom att klicka på "JAVISST" nedan, är du med på ovanstående.
Kommentera