Om du inte kan logga in på Utkiken kan det bero på att Internet Explorer inte längre supportas. Microsoft slutade supporta Internet Explorer 2013 och nu har även Utkikens plattform slutat fungera med Explorer. Testa Chrome, Edge eller någon annan modern webbläsare så bör det funka. Annars säg till. po@utkiken.net
Välkommen till Utkiken.
Du vet väl om att över 100 räddningstjänster abonnerar på tillgång till Utkiken för samtlig personal.
Kontakta po@utkiken.net om du undrar om just din räddningstjänst abonnerar.
KL-trä, brandbelastning och byggnadsklass Boverket - 2020
Boverket besvarar två frågor om KL-trä i bostäder:
1. Min uppfattning när jag tolkar BBR utifrån BBR 2:31, BBR 5:1 och BBR 5:233 är att stommen vid val av massiv- eller KL-trä som tillåts ingå i brandförloppet ska ingå i skattningen av brandcellens brandbelastning. Utan att göra det har jag mycket svårt att se att man uppfyller kraven för beprövade lösningar som ställs i BBR 2:31, allmänna krav på robusthet enligt BBR 5:1 och föreskriftstext i BBR 5:233 avseende vad som ska ingå i skattningen av brandbelastning och att statistiska data måste vara representativa för att få användas (se bifogat dokument för motivering). Jag har dock stött på andra konsulter som nu hävdar att oberoende av vilka allmänna krav som ställs på projektering i BBR, och vad som står i föreskrift avseende brandbelastning, så får allmänt råd och tabelldata på max 800 MJ/m2 för bostäder alltid tillämpas? Min uppfattning har alltid varit att föreskrift råder över allmänt råd, som BBRBE är, men detta gäller då inte för just brandbelastning?
2. Utifrån val av byggnadsklass i BBR 5:22 ska byggnadsklass bestämmas utifrån skyddsbehovet. Skyddsbehovet ska i sin tur avgöras med hänsyn till troliga brandförlopp i byggnaden, konsekvensen vid en brand och byggnadens komplexitet. Det finns gott om studier som visar på att brandförloppet i en byggnad där en KL-trästomme tillåts ingå blir avsevärt mycket värre än vid andra stomval. Utöver detta finns på samma sätt forskning och statistik som stöder att konsekvensen vid brand i byggnader med massiv-/KL-trä stomme har tendenser att bli avsevärt mycket större med en överrepresentation i risken för totalskada. Därtill är denna typ av byggnader mycket komplexa sett till utformningen av brandskyddet med hänsyn till hur detaljerad projektering och utförande behöver vara för att undvika en för stor konsekvens vid brand, dimensionera stommen och undvika brandspridning till dolda utrymmen och genom skarvar i byggnaden. Eftersom det finns stöd för att samtliga av de tre riskfaktorerna som ska vägas in vid bedömning av skyddsbehovet tenderar att bli värre vid val av KL-trä som stomme, ser du att det kan vara motiverat att då gå upp i byggnadsklass för att säkerställa en erforderlig dimensionering av brandskyddet i byggnaden?
Utkiken använder personlig data från användarna av Utkiken genom att spara cookies och liknande för att ge en bra användarupplevelse. Delar av denna data används även för att få bra innehåll i nyhetsbreven. Ingen data säljs eller delas vidare till någon tredje part. För mer info läs Personuppgifts- och cookie-policy.
Genom att klicka på "JAVISST" nedan, är du med på ovanstående.
Kommentera