Om du inte kan logga in på Utkiken kan det bero på att Internet Explorer inte längre supportas. Microsoft slutade supporta Internet Explorer 2013 och nu har även Utkikens plattform slutat fungera med Explorer. Testa Chrome, Edge eller någon annan modern webbläsare så bör det funka. Annars säg till. po@utkiken.net
Välkommen till Utkiken.
Du vet väl om att över 100 räddningstjänster abonnerar på tillgång till Utkiken för samtlig personal.
Kontakta po@utkiken.net om du undrar om just din räddningstjänst abonnerar.
Allmänt meddelande
Kollapsa
No announcement yet.
BBR 19, 5:537 Inglasade balkonger, loftgångar och uterum
Boverket besvarar några frågor om inglasade balkonger. Bland annat handlar det om vilka krav som gäller om det bara finns en inglasad balkong, om det går att få ett kortare avstånd mellan två inglasningar än 8 meter med analytisk dimensionering samt inglasningar i direkt anslutning till en takfot.
Är en partiellt inglasad balkong inglasad per definition?
En balkong behöver glasas in av bullerhänseende. Inglasningen innebär fasta partier med totalt ca 75 % täckning av öppningsytan. Är detta att betrakta som en inglasning enligt BBR 5:537?
Boverket reder ut begreppen när det gäller avskiljningskrav mellan inglasade balkonger. Frågan handlar om E30 kravet vid små avstånd mellan balkonger, Balkonger som klimatskydd samt fönster i fasader som går i liv med balkonginglasningen.
Balkonginglasning med tak av kanalplast. Vad gäller våningen över?
Boverket besvarar en fråga från en räddningstjänst som handlar om skydd mot brand- och brandgasspridning mellan intill- och ovanliggande fönster om man använder kanalplast i taket på balkongen.
Brandtekniska åtgärder på tak ovan inglasade balkonger, Boverket - 2020
Boverket besvarar en fråga om brandskydd för tak ovan den översta inglasade balkongen:
...Enligt BBR avsnitt 5:537 står ju att ”Skydd mot brand- och brandgasspridning mellan brandceller ska upprätthållas vid inglasning av utrymmen som ansluter till brandcellen...” Säg att vi har ett flerbostadshus med ett antal våningsplan där man väljer att glasa in befintliga balkonger.
Många gånger stöter vi då på byggnader med luftad takfot, alt. luftning till vind i fasad ovan/i nära anslutning till de översta balkongerna.
Min fråga är därför: hur bör man i dessa fall tänka avseende brandskydd för exempelvis tak ovan översta inglasade balkongen? Som jag tolkar texten i avsnitt 5:537 ställs nämligen inga krav på tak ovan de översta inglasade balkongerna. I det allmänna rådet i avsnitt 5:535 om vinds- och undertaksutrymmen står det i sin tur att risken för brandspridning från fönster via takfot till vind bör begränsas, tex genom att takfoten utförs i klass EI 30. Kan en inglasad balkong jämföras med ett fönster i annan brandcell och att taket ovan översta balkongerna i så fall ska utföras i klass EI 30 vid förekomst av luftning? Eller ska man tolka det allmänna rådet i avsnitt 5:537 som att
E30-kravet gäller även för balkongtaken? Eller ställs det helt enkelt inga krav på skydd mot brandspridning via luftning till vindsutrymmen vid inglasning av balkonger?
Brandskydd vid tillbyggnad av uterum på radhus, Boverket - 2021
Boverket besvarar en fråga gällande brandskydd vid tillbyggnad av uterum på radhus:
...Jag blir lite osäker när jag läser BBR 5:537, där står det i allmänna rådet att skyddet bör omfatta de ytor som vetter parallellt mot varandra.
Hur är det med taket då? Är det BBR 5:536 som går in där? Och isåfall, vilken spridningsvinkel ska man räkna ut från uterummet? Är det 135grader, motsvarande den man tittar på gällande brandspridning mellan byggnader?
Har försökt leta på er kunskapsbank men hittar inget som jag tycker passar in helt...
Olycksutredning med åtgärdsförslag riktat mot Boverket - 2022
Boverket har tagit emot en olycksutredning från Södertörns brandförsvarsförbund som tar upp en åtgärdspunkt riktad mot Boverket. Frågan behandlar byggregler för balkonger och vilket brandskydd som krävs enligt byggreglerna.
Utkiken använder personlig data från användarna av Utkiken genom att spara cookies och liknande för att ge en bra användarupplevelse. Delar av denna data används även för att få bra innehåll i nyhetsbreven. Ingen data säljs eller delas vidare till någon tredje part. För mer info läs Personuppgifts- och cookie-policy.
Genom att klicka på "JAVISST" nedan, är du med på ovanstående.
Kommentera