Om du inte kan logga in på Utkiken kan det bero på att Internet Explorer inte längre supportas. Microsoft slutade supporta Internet Explorer 2013 och nu har även Utkikens plattform slutat fungera med Explorer. Testa Chrome, Edge eller någon annan modern webbläsare så bör det funka. Annars säg till. po@utkiken.net
Välkommen till Utkiken.
Du vet väl om att över 100 räddningstjänster abonnerar på tillgång till Utkiken för samtlig personal.
Kontakta po@utkiken.net om du undrar om just din räddningstjänst abonnerar.
Skiljer ytskiktskraven mellan fast inredning och vägg/tak?
Boverket svarar på en fråga om ytskikt:
"Jag har en fråga om ytskiktskrav i BBR (5:51 i BBR18 men frågan gäller även BBR19)
I det allmänna avsnittet (5:511) pratar men om "Material i byggnadsdelar och fast inredning". I det tillhörande rådet nämns att materialen ska ha lägst ytskiktsklass D-s2, d0.
Senare nämns att i vissa fall gäller högre krav. I dessa fall används inte begreppen "material" eller "fast inredning" utan "tak" och "väggar"
Ytskiktskrav på olika typer av byggnadsdelar. Är undertak en övrig byggnadsdel?
BBR 5:521 handlar om ytskiktskrav, och att dessa kan skilja sig åt beroende på vilken typ av byggnadsdel det handlar om. Boverket besvarar här en fråga om hur man ska tolka de 20% övriga byggnadsdelar och om ett undertak får räknas in bland dessa övriga byggnadsdelar.
Frågor om ytskikt och fast inredning enligt BBR 5:5
Boverket besvarar nedanstående frågor om ytskikt och fast inredning:
Krav på ytskikt a. Köksinredning eller liknande i Br1-byggnad
Är köksinredning och garderober att betrakta som väggyta, fast inredning eller byggnadsdel?
Hur ska inredning som fast monterade garderober och köksinredning hanteras med avseende på krav på ytskikt?
Är en väggyta att betrakta som en byggnadsdel?
b. Fast inredning m.m. i samlingslokaler
I BBR 5:523 nämns ej fast inredning. Betyder detta att det inte ställs några krav på fast inredning eller ingår denna i väggyta?
Kan de undantag för mindre byggnadsdelar som nämns i rådstext till avsnitt 5:521 tillämpas även för de utrymmen/lokaler som anges i 5:522 och 5:523, så att exempelvis taklister i en samlingslokal eller dörrblad i utrymningsväg får utföras i klass D-s2, d0?
c. Dörrar
Finns det enligt ovan i BBR något krav på ytskikt, material, beklädnad vad gäller dörrar?
Boverket besvarar flera frågor gällande ytskiktskrav för frysrumspaneler:
I storkök finns ofta större kyl- och frysrum som ofta byggs upp av sandwichpaneler som består av plåt/isolering/plåt.
Förekommande brännbar isolering är EPS, PUR och PIR. Leverantörerna av dessa paneler har ofta provat plåtskivor och isolering var för sig men har sedan inte någon provning av den sammansatta produkten. Det finns vanligt förekommande panelleverantörer som har följande resultat:
Plåt = A2
Isolering= Klass E
Sammansatt = inget, alternativt klass F (vilket kan betyda att panelen inte provats)
Dessa paneler är vanligt förekommande i storkök i hela Sverige så som leverantörerna beskriver det för oss.
Nu till mina frågor:
Uppfyller dessa paneler PBL 8 kap. 20 § och får den användas enligt PBL 8 kap. 19 §? Panelerna är CE-märkta och CE-märkningen omfattar i detta fall inte brandegenskaper. Ingen ytterligare bedömning av panelernas brandegenskaper kan hittas.
Omfattas kyl- och frysrumsväggar av ytskiktskravet för storkök enligt BBR 5:523 (om de är en del av ett storkök)?
Om kylrumsväggens plåt målas med en färg som uppfyller ytskiktsklass B-s1,d0, uppfylls då rådet i BBR 5:523 om att tak och väggytor bör ha ytskikt i lägst klass B-sa,d0 (färgen) på material i klass A2-s1,d0 (plåten)?
1. Som fortsättning på fråga 3: spelar det någon roll vilket isoleringsmaterial som ligger bakom plåten? Om det är stenull så kommer denna inte att delta i brandförloppet men om det finns EPS så kommer denna antändas tidigt i brandförloppet och den sammansatta produkten uppfyller inte B-s1,d0 vid provning och klassificering enligt Europastandard.
Utkiken använder personlig data från användarna av Utkiken genom att spara cookies och liknande för att ge en bra användarupplevelse. Delar av denna data används även för att få bra innehåll i nyhetsbreven. Ingen data säljs eller delas vidare till någon tredje part. För mer info läs Personuppgifts- och cookie-policy.
Genom att klicka på "JAVISST" nedan, är du med på ovanstående.
Kommentera