Om du inte kan logga in på Utkiken kan det bero på att Internet Explorer inte längre supportas. Microsoft slutade supporta Internet Explorer 2013 och nu har även Utkikens plattform slutat fungera med Explorer. Testa Chrome, Edge eller någon annan modern webbläsare så bör det funka. Annars säg till. po@utkiken.net
Välkommen till Utkiken.
Du vet väl om att över 100 räddningstjänster abonnerar på tillgång till Utkiken för samtlig personal.
Kontakta po@utkiken.net om du undrar om just din räddningstjänst abonnerar.
Varför kortare gångavstånd i markplan? Boverket - 2011
Boverket besvarar en fråga om varför kortare gångavstånd accepteras i markplan:
"Varför accepteras kortare gångavstånd i markplan?. I Vk3 anges 15 meters gångavstånd som acceptabelt vid en enda utrymningsväg. Om man har ett trapphus dock är motsvarande siffra 30 meter."
Boverket bekräftar fel i allmänt råd om gångavstånd, Boverket - 2013
En brandkonsultfirma uppmärksammar Boverket på att det allmänna rådet om gångavstånd i BBR 5:331 troligen är felaktigt och ibland ger orimligt långa gångavstånd för utrymning. Boverket bekräftar att så är fallet.
Boverket besvarar nedanstående fråga om att mäta gångavstånd diagonalt över öppna ytor i rum:
"I Boverkets rapport om utrymningsdimensionering som användes fram till att BBR 19 släptes så stod det i klartext att vinkelrät mätning endast var aktuell där den verkliga gångvägen inte kunde fastställas. Detta nämns inte i BBR 19/20.
Ska man tolka det som att vinkelrät mätning är tvingande inom ramen för förenklad dimensionering?
Det förefaller inte rimligt att tvingas till detta vid mätning av en förflyttning tvärs över öppna omöblerade kommunikationsytor.
Detta har stor betydelse då en överskridelse på någon enstaka meter från de allmänna råden innebär krav på analytisk dimensionering och kompenserande åtgärder.
En diagonal mätning i en kommunikationsyta (som uppenbart är den verkliga gångvägen) kan vara skillnaden."
Tabell 5:331, hur ska gångavstånd tolkas? Boverket - 2014
Boverket besvarar en fråga om BBR tabell 5:331 som handlar om gångavstånd till utrymningsväg. Det finns i branschen flera tolkningar av tabellen som skiljer sig åt betydligt. I ena fallet tolkar man det som att gångavståndet hänger på verksamheten i det rum man beräknar gångavståndet från och i det andra fallet tolkas det som att det är brandcellens känsligaste verksamhetsklass som ska vara dimensionerande.
Beräkning av gångavstånd vid utrymning över annan brandcell, Boverket - 2021
Boverket besvarar frågor gällande beräkning av gångavstånd vid utrymning över annan brandcell:
1. Vid passage över till annan brandcell ska gångavstånd för dessa utrymmande sluta räknas eller gäller ny beräkning för den nya brandcellen?
2. Eller anses då utrymmande vara på säker plats varför gångavstånd vidare till det fria inte beaktas?
Boverket besvarar en fråga gällande sammanfallande faktor vid beräkning av gångavstånd:
Jag skriver till er då jag undersöker sammanfallande faktor inom klassrum. I BBR gäller sammanfallande faktor 2 för verksamhetsklass Vk 2A. Finns det några fall då man kan använda sig av sammanfallande faktor 1,5 inom klassrum? Då tänker jag att det är ju en arbetsplats för elever och personal där de även har god lokalkännedom. Om åldern skulle vara ett problem kanske en lägre sammanfallande faktor kan användas om skolan/klassrummen är för högstadium/gymnasium. Då gäller ju att dessa klassrummen endast får användas av dessa eleverna.
...
Det är väl en kombination av avsnitt egentligen. Skillnaden på avsnitt 5:211 och 5:212 är att personer inom Vk2 antas ej ha god lokalkännedom samt är avsedda för ett större antal personer. Men personer inom klassrum kan väl antas ha god lokalkännedom då de vistas där dagligen. Avsnitt 5:331 nämner att den sammanfallande faktorn 2, vid beräkning av gångavstånd, gäller för de verksamheter där god lokalkännedom kan antas. I tabell 5:331 är skillnaden mellan förutsättningarna för gångavstånd även att klassrum har en högre persontäthet (kontor 0,1 personer/m2 nettoarea, klassrum 0,5 personer/m2 nettoarea). Utifrån ovan är det då möjligt att för klassrum använda sig utav sammanfallande faktor 1,5 vid beräkning av gångavstånd? Eller måste man bevisa att persontätheten inom klassrummet är samma som för kontor först?
Boverket besvarar en fråga gällande gångavstånd till utrymningsväg:
...
Min fråga är då om det är möjligt att tillämpa ett gångavstånd om 60 m även för lokaler hänförda till verksamhetsklass 2 om förutsättningarna i tabell 5:331 är uppfyllda (god framkomlighet och överblickbarhet, brandbelastning <250 MJ/m2, risken för uppkomst av brand är liten och
verksamheten inte är förenad med snabb brandspridning)?
Utkiken använder personlig data från användarna av Utkiken genom att spara cookies och liknande för att ge en bra användarupplevelse. Delar av denna data används även för att få bra innehåll i nyhetsbreven. Ingen data säljs eller delas vidare till någon tredje part. För mer info läs Personuppgifts- och cookie-policy.
Genom att klicka på "JAVISST" nedan, är du med på ovanstående.
Kommentera