Om du inte kan logga in på Utkiken kan det bero på att Internet Explorer inte längre supportas. Microsoft slutade supporta Internet Explorer 2013 och nu har även Utkikens plattform slutat fungera med Explorer. Testa Chrome, Edge eller någon annan modern webbläsare så bör det funka. Annars säg till. po@utkiken.net
Välkommen till Utkiken.
Du vet väl om att över 100 räddningstjänster abonnerar på tillgång till Utkiken för samtlig personal.
Kontakta po@utkiken.net om du undrar om just din räddningstjänst abonnerar.
Beredskabsstyrelsen har tagit fram en 5-dagars kurs för drönarpiloter och en tredagarskurs för insatsledare i att taktiskt utnyttja fördelarna med att använda drönare vid räddningstjänst. I den bifogade filen nedan beskrivs tre taktiska möjligheter med drönare och i filmerna nedan beskrivs utbildningen.
European Emergency Number Association, EENA, redogjorde 2015 för olika användningsområde för drönare inom räddningstjänst. Det är deltagare från många europeiska länder som medverkat i rapporten.
Framtidens drönaranvändning för räddningstjänst, DJI och EENA - 2016
European Emergency Number Association, EENA, och drönartillverkaren DJI har tillsammans med flera europeiska räddningstjänster tagit fram en rapport om framtidens drönaranvändning i räddningstjänsten. Den kan syfta som inspiration för räddningstjänsten och är tänkt att fungera som ett underlag för DJI i deras framtida utveckling av drönare.
Det är också värt att tillägga att nya regler för drönare har tagits i bruk i februari 2018. Transportstyrelsen hävdar att de nya reglerna förenklar helheten. Det är nu tillåtet att flyga drönare närmare flygplatser. Trots detta får man får inte flyga alltför nära större grupper av människor eller djur och att flyga över olycksplatser där räddningsaktion pågår är strikt förbjudet. Även att flyga nära kärnkraftverk, fängelser, naturreservat eller militära områden är förbjudet. Betyder att om man nu ser på en drönarkarta så är restriktionsområdena förändrade från tidigare. LFV:s drönarkarta är trots förändringarna den som jag litar på. De nya reglerna leder även till att man inte längre behöver ett tillstånd om din drönare väger under 7kg.
Jämförelse mellan drönar-OBBO och manuell OBBO, USA - 2018
En amerikansk studie jämför riskbedömningen under orienteringsfasen av en insats där vissa deltagare fick se drönarbilder och andra fick gå runt på skadeplatsen på riktigt. I denna studien upplevde man ingen större skillnad tidsmässigt mellan grupperna och samtliga risker identifierades av båda grupperna.
Utkiken använder personlig data från användarna av Utkiken genom att spara cookies och liknande för att ge en bra användarupplevelse. Delar av denna data används även för att få bra innehåll i nyhetsbreven. Ingen data säljs eller delas vidare till någon tredje part. För mer info läs Personuppgifts- och cookie-policy.
Genom att klicka på "JAVISST" nedan, är du med på ovanstående.
Kommentera