Om du inte kan logga in på Utkiken kan det bero på att Internet Explorer inte längre supportas. Microsoft slutade supporta Internet Explorer 2013 och nu har även Utkikens plattform slutat fungera med Explorer. Testa Chrome, Edge eller någon annan modern webbläsare så bör det funka. Annars säg till. po@utkiken.net
Välkommen till Utkiken.
Du vet väl om att över 100 räddningstjänster abonnerar på tillgång till Utkiken för samtlig personal.
Kontakta po@utkiken.net om du undrar om just din räddningstjänst abonnerar.
I detta ämnet samlas exempel på olika typer av drönare och drönaranvändning. Även om det inte är räddningstjänstavändning kan dessa exemplen fungera som inspiration för räddningstjänstanvändning.
Det dyker upp spännande varianter på drönaranvändning. I nedanstående film ser vi en som släpper livbojar till människor i vatten. Först är där några animerade situationer men sen visas en prototyp som gör det i verkligheten. Tipset kommer från FireGear
Tillverkaren av prototypen har sin hemsida här >>>
En student på ett universitet i Holland har utvecklat en drönare som på ett snabbt sätt ska kunna transportera en defibrillator till platsen där den behövs.
En artikel beskriver att amerikanska försvaret håller på att utveckla en drönare som väger enbart 16 gram. Kanske finns det nytta inom räddningstjänsten för så små drönare?
Drönare levererar utrustning till skadeplats. Nåja, nästan...
Amazon jobbar för att kunna leverera varor med hjälp av drönare. En drönare som kan flyga några mil och lämna av det man beställt på en landningszon man själv bestämt.
Kanske att vi i framtiden har drönare för att leverera utrustning till skadeplatsen. Se Jeremy Clarkson berätta om hur Amazon tänker.
En skola i USA har tittat på möjligheterna att skicka upp en drönare för att fånga drönare man inte vill ha i luften. Lite spiderman-aktigt skickar den ut ett nät som den fångar den andra drönaren i.
En drönare som kan flyga, åka på vattenytan och dyka under vattnet, Oakland University
Oakland University har en prototyp på en drönare som kan användas både i luften, på vattenytan och under vatten. I filmen nedan ser vi hur drönaren landar på vattenytan för att sedan dyka.
Solcellsdriven drönare som kan vara ute månader i sträck med sjöar som landningsbana
Ny Teknik beskriver en drönare som kan arbeta autonomt och vara ute flera månader i sträck för att bland annat leta efter skogsbränder. Drönaren kan laddas av solen och vila mellan flygningarna på en vattenyta på en sjö. Den är i prototypstadiet i Kanada och man har löst problemet med hur den ska kunna lyfta från vattenytan.
Forskarnas lösning låter en ensam propeller lyfta drönarflygplanet från vattenytan – vertikalt. Med solceller och ett autonomt styrsystem kommer Suwave kunna hoppa mellan Kanadas sjöar, månad efter månad.
Orange County i Florida har utvärderat drönare som ett hjälpmedel för att snabba upp vattenlivräddningsinsatser och kommer att börja med det skarpt under hösten. Med IR-kamera räknar man med att kunna se saknade personer i ytan betydligt snabbare under natten eller när personerna är långt från stranden.
Masachusetts institute of Technology och Nasa arbetar med att ta fram drönare som i grupp kan leta sig fram mellan trädstammarna och med hjälp av lidar skapa en bild av området som ska genomsökas. De kommunicerar med varandra för att inte söka där någon redan sökt och själva människoletandet ska i den färdiga konstruktionen ske genom maskinigenkänning av vad som är människor.
MIT researchers have developed an autonomous system for drones to collaboratively search under dense forest canopies for lost hiker search-and-rescue missions. The system uses only onboard computation and wireless communication, without GPS.
En drönare som kan hitta försvunna personer med en noggrannhet på 20 meter även om de ligger under rasmassor. Den har en bas-station för mobiltelefoni med sig och kan på det viset ansluta till den/de saknades mobiltelefoner och på det viset positionera var de befinner sig.
The new Revector Detector Drone (RDD) can locate missing people through their cell phones. The lightweight search and rescue (SAR) UAS comes equipped with... - Inside Unmanned Systems News Magazine
En intressant drönare som styrs via 4G-nätet och därmed inte har några räckviddsproblem där det finns ett fungerande 4G-nät. Likaså är den byggd för autonoma uppdrag och kan undvika hinder samt att den påstås vara enkel att använda för fotogrammetri-uppdrag.
Utkiken använder personlig data från användarna av Utkiken genom att spara cookies och liknande för att ge en bra användarupplevelse. Delar av denna data används även för att få bra innehåll i nyhetsbreven. Ingen data säljs eller delas vidare till någon tredje part. För mer info läs Personuppgifts- och cookie-policy.
Genom att klicka på "JAVISST" nedan, är du med på ovanstående.
Kommentera