Allmänt meddelande

Kollapsa
No announcement yet.

Drönare som skapar 3D-modeller för dokumentation av insats

Kollapsa
X
 
  • Filter
  • Klockan
  • Visa
Clear All
Nya inlägg

  • Drönare som skapar 3D-modeller för dokumentation av insats

    I detta ämne samlas exempel på hur man skulle kunna skapa 3D-modeller med hjälp av bilder tagna av drönare under insats. Denna typ av dokumentation skulle kunna vara värdefull i efterhand genom att man då får en helhetsbild av objektet och kan gå tillbaka och se på saker som man inte tänkte var värdefulla under pågående insats. Genom att ha en förbestämd intervall när insatsen ska dokumenteras på detta viset, till exempel en gång per timma, skulle utredningar av insatsen kunna underlättas.

    Nyckelord: 3D-modellering ortofoto UAS UAV drönare photogrammetri fotogrametri

  • #2
    Pix4d för att skapa 3D-modell - 2019

    Jag provkör en programvara som heter Pix4d, www.pix4d.com, som kan användas för att skapa 3D-modeller från drönarfoto. Det är egentligen flera program som samverkar. En app i telefonen där man på en karta ringar in området man vill skapa en 3D-modell av. En programvara man kan ladda ner i en dator för bearbetning av fotografierna eller en sajt man laddar upp sina bilder till där bearbetning kan ske.

    Jag har gjort några inledande test för att se om det överhuvudtaget är något att överväga i samband med en insats. Min känsla är att det mycket väl skulle kunna vara en uppgift som går att lösa på ett enkelt sätt om man ändå har en UAS-pilot på plats. Jag tror inte det är något man ska arbeta med om man har andra befälsuppgifter eftersom man blir upplåst under ett antal minuter som flygningen pågår. Till skillnad mot en 3D-modell från Google Maps eller liknande så är denna 3D-modellen baserad på hur det såg ut på platsen precis när händelsen inträffade varför detta är betydligt mer värdefullt ur ett utredningsperspektiv.

    Jag har flugit några gånger och nedanstående bild är från den nerladdningsbara varianten av programmet Pix4Dmapper som visar var bilderna togs.

    Klicka på bilden för större storlek  Namn:	        2019-04-10_15-36-49.png Visningar:	1 Storlek:	911,2 kB ID:     	54053


    När man kört igenom programmet så har det skapats ett moln med punkter som sen ska kläs med en yta. Så här kan punktmolnet se ut. Man ser också de olika fotona som är tagna i förhållande till byggnaden.

    Klicka på bilden för större storlek  Namn:	        2019-04-10_16-01-50.png Visningar:	1 Storlek:	666,1 kB ID:     	54054

    Man kan välja flera olika utdataformat på sin färdiga 3D-modell. Det jag använt nedan är fbx vilket kan läsas av många system. I bilden nedan har jag inte gjort någon manuell manipulation av bilderna från drönaren. Ser man på detaljer så syns det också att vissa delar ser konstiga ut. I detta fallet var det starkt solsken på sidan mot gatan vilket troligen ställt till det litegrann. Men i stort ser det väldigt bra ut tycker jag. Drönaren jag använt är en Parrot Bebop Thermal.

    Klicka på bilden för större storlek  Namn:	        2019-04-10_15-36-16.png Visningar:	1 Storlek:	1,21 MB ID:     	54055

    Själva 3D-modellen finns här >>> Ha lite tålamod för den tar någon minut att ladda ner. Det är för övrigt i denna byggnaden som Utkiken har sitt kontor.
    Senast ändrad av PO; 2019-04-11, 08:18.

    Kommentera


    • #3
      3D-modell av skadeplats vid vindsbrand i Malmö

      Nedan finns en 3D-modell av hela skadeplatsen som jag fotograferade i samband med en vindsbrand i Malmö 2019. Detaljrikedomen i modellerna som visas nedan har fått minskas med en faktor 10 på grund av webbsidan som den lagras på. Ändå ser det ganska bra ut tycker jag. Detaljeringsgraden är dock inte tillräckligt bra för att se detaljer på modellen. Man kan se fordonsplaceringar och ungefär hur långt branden spridit sig eller byggnaden rasat vid den aktuella överflygningen. Detaljer får man gå till de riktiga drönarbilderna och se på.

      Flygningen är gjord med en Parrot Bebop Thermal och programvaran för att göra flygningen är Pix4d Capture. Överflygningen som skedde för att få skadeplatsbilden skedde i ett mönster som egentligen är avsett för 2D-kartering så med tanke på det är resultatet bättre än vad jag väntade mig. Flygningen som enbart ger en modell av den brinnande byggnaden skedde i ett cirkelmönster runt byggnaden precis som det är tänkt. Skadeplatsöverblicken består av 110 bilder och modellen av byggnaden av 50.

      Det finns flera olika programvaror för att skapa 3D-modeller. Nedan har jag använt DroneDeploy och Pix4Dmapper. Pix4D är ett mer avancerat program som kan få ut betydligt mer detaljerade modeller än DroneDeploy. Det är också en högre tröskel att komma igång med Pix4D. Trots att fotografierna togs med Pix4D programmet capture går det sedan att göra 3D-modeller i andra program. Jag har bifogat samtliga bilder som togs för dessa 3D-modeller i detta inlägget. Spridningstillståndet har nummer LM2019/009494. Upphovsrättsmässigt så är det ok för räddningstjänster, MSB, polis och kustbevakning att använda bilderna fritt för att testa 3D-modellering. Testa gärna andra programvaror för att skapa 3D-bilder eller ortofoto och återkoppla era erfarenheter till po@utkiken.net. Övrig användning av fotografierna kontakta po@utkiken.net.

      En av bilderna modellen skapades av
      Parrots Bebop 2 Thermal tar bilder med en 180 graders vidvinkellins så utan bearbetning ser den lite lustig ut. I normalfallet om man tar bilder med denna UAV så ser bilderna normala ut. Högerklicka på bilden nedan och öppna bilden i en ny flik så får ni ett grepp om detaljrikedomen på bilderna.
      Klicka på bilden för större storlek  Namn:	        Bebop_2_2019-06-14T163640+0200_8C863E.jpg Visningar:	1 Storlek:	3,15 MB ID:     	55124

      En överflygning tog mellan 5 och 10 minuter. Min tanke med att testa detta är att man skulle kunna göra motsvarande överflygningar en gång per timme och då i efterhand ha en överblick av skadeplatsen vid givna tidpunkter. Det skulle kunna vara bra ur ett utrednings-, utvärderings- och genomgångsperspektiv.

      I 3D-modellerna nedan går det att zooma in och vända och vrida på modellen. Klicka på den roterande kuben så får du tillgång till modellen.


      DroneDeploys modell över skadeplatsen


      Pix4D modell över skadeplatsen


      DroneDeploys modell över den brinnande byggnaden


      Pix4Ds modell över den brinnande byggnaden


      Bilderna som modellerna baseras på
      3D-modell över byggnaden >>>
      3D-modell av skadeplatsen >>>
      Senast ändrad av PO; 2020-04-02, 08:41.

      Kommentera


      • #4
        Handbok om att skapa 2D-kartor och 3D-modeller från drönarbilder, Dronedeploy - 2019

        Företaget Dronedeploy har gjort en djuplodande handbok om att skapa 2D-kartor och 3D-bilder med hjälp av drönare. Handboken laddar man ner genom att ange sina kontaktuppgifter först.
        The Complete Guide to Professional Mapping with DroneDeploy

        Kommentera

        Annonser

        Kollapsa

        Working...
        X