Om du inte kan logga in på Utkiken kan det bero på att Internet Explorer inte längre supportas. Microsoft slutade supporta Internet Explorer 2013 och nu har även Utkikens plattform slutat fungera med Explorer. Testa Chrome, Edge eller någon annan modern webbläsare så bör det funka. Annars säg till. po@utkiken.net
Välkommen till Utkiken.
Du vet väl om att över 100 räddningstjänster abonnerar på tillgång till Utkiken för samtlig personal.
Kontakta po@utkiken.net om du undrar om just din räddningstjänst abonnerar.
Allmänt meddelande
Kollapsa
No announcement yet.
Brand i alternativbränslefordon i garage och tunnlar
Risker med alternativa bränsle i underjordiska garage och tunnlar, RISE - 2017
RISE, tidigare SP, har gjort en litteraturstudie för att undersöka vad som är känt vad gäller fordonsbränder i fordon med alternativa bränsle kopplat till underjordiska garage och tunnlar.
Bland innehållet finns räddningsinsats vid bränder i undermarksanläggningar, risker med alternativa fordonsbränsle, summering av de största riskerna med alternativa bränsle i underjordiska garage och vägtunnlar och rekommendationer om vilken forskning som behövs i området.
I rapporten beskriver man hur vätgasbilar är uppbyggda, vätgasens egenskaper, andra studier på området och vilka konsekvenser det kan bli i samband med en explosion av vätgas i samband med brand eller läckage.
Laddning av elbilar i parkeringsgarage, RISE - 2018
Norska RISE har gjort en rapport om laddning av elbilar i parkeringsgarage. Man konstaterar att det inte är någon förhöjd risk för brand jämfört med andra typer av drivmedel men att det trots det kan vara värt att överväga sprinkler i parkeringsgarage, oavsett fordonstyp som parkerar där.
RISE har gjort en omfattande litteraturstudie om brandsläckning vid bränder i fordon med alternativa drivmedel. Rapportens syfte var att hitta metoder för brandsläckning på roro-fartyg men mycket av kunskapen är tillämpbar även på land.
Försökseldningar av batterier i tunnlar, Schweiz - 2020
Schweiziska försök i syfte att utröna problemen med kontaminering efter brinnande elfordon i tunnlar visar på att efterarbetet efter en brand kan vara krävande. Man fokuserade på sotet som innehåller tungmetaller och behovet av en sanering av ytor efter en brand.
Man konstaterade också problemet med en långvarig kylning med vatten av batterierna efter en brand då det medför utsläpp av tungmetaller i dagvattnet i mycket höga nivåer.
Batteribränder i undermarksanläggningar, Förstudie, Storgöteborg - 2020
Storgöteborg har gjort en väldigt intressant förstudie om batteribränder i undermarksanläggningar. Den handlar om RSGs framtida operativa förmåga i denna typ av anläggningar. Bland annat har man analyserat vilka typer av underjordiska parkeringsgarage som förekommer och vilka byggregler som funnits för dessa. Man knyter ihop detta med vilken teknik och materiel som finns att tillgå samt har ett antal förslag på beslut om hur RSG kan gå vidare.
Brand i alternativbränslefordon i tunnlar, IVT, Österrike - 2021
I Österrike har man eldat elbilar i tunnelmiljö och mätt många saker i samband med detta.
Man har bland annat mätt effektutveckling, rökgaslagrets storlek, vilka ämnen som finns i övre och nedre rökgaslagret, tungmetaller och annat i släckvattnet med mera. Likaså beskriver man släckinsats och omhändertagande av bilen efter brand.
Holländska IFV har gjort en analys av hur parkering av vätgasbilar (bränslecell) i parkeringsgarage påverkar brandsäkerheten och insatsmöjligheter. Fokus är att se om det är möjligt att lägga till säkerhetsåtgärder i byggnaden som ger en godtagbar riskbild. I rapporten beskrivs problematiken men man framhåller också att det finns många frågetecken kvar att hantera.
HyTunnel är ett EU-projekt som undersökt riskerna med vätgasfordon i tunnlar. Projektet avslutades i februari 2022. Bifogat finns rapporter från projektet och deras webb-sajt är i skrivande stund fortfarande aktuell.
Electrical Vehicle Fire Safety in Enclosed Spaces, RISE - 2023
RISE har genom en litteraturstudie undersökt säkerheten för batterielektriska fordon som parkeras inomhus.
Två väldigt intressanta slutsatser är att:
1. Sprinkler, brandlarm och ökat avstånd mellan parkerade bilar är de mest effektiva åtgärderna.
2. Brandorsakerna till varför elbilar brinner finns inte tillgänglig, varför beslutsfattare riskerar att fatta felaktiga beslut om vilka regler som bör gälla för elbilars brandsäkerhet.
Åtgärderna som nämns i punkt 1 är samma åtgärder som krävs för att hantera moderna bilar oavsett om det är fossilbränslebil eller elbil, då det inte är bränsleslaget som styr effektutveckling och brandspridningshastighet.
Bilbränder i slutna parkeringsgarage - Personbilar från olika tidsåldrar och dess påverkan vid implementering av brandgasventilation - 2022
Syftet med projektet var att undersöka vilka skillnader det finns mellan bränder i olika biltyper. Dessa kan vara äldre och nyare fossildrivna bilar, hybridbilar samt rena elbilar. Skillnader i effektutveckling, toxicitet och sotproduktion undersöktes. Syftet var vidare att se hur detta påverkar förhållandena i slutet garage och om brandgasventilationen enligt dagens regler ger ett erforderligt skydd.
Frågeställningarna;
1. Vilka är skillnaderna mellan bränder i bilar som var vanliga när gällande brandgasventilationskriterier antogs och nuvarande bilflotta?
2. Är 0,5 % - kravet rimligt att använda sig av i slutna garage för dagens bilar samt vilket areakrav skulle krävas för dagens bilflotta för att säkerställa samma miljö nu som då?
3. Vilken eventuell forcerad brandgasventilation kan komma att krävas för att uppnå drägliga förhållanden för en räddningsinsats?
Genom denna undersökning kunde Boverkets krav av en öppningsyta på 0,5 % av golvytan undersökas, och värderas om denna är tillräcklig för effektutvecklingen av en modern bil. Med brandgassimuleringar av typgarage undersöktes vilken mängd brandgasventilation som krävs för att skapa förhållanden som motsvarar den godkända miljön som förväntades uppstå vid en brand i ett fordon från tiden då byggreglernas kriterier bestämdes. Detta för att undersöka vilka förutsättningar som krävs för att skapa drägliga förhållanden för räddningstjänstens insatser i slutna garage då man beaktar en modern bil i förhållande till en gammal.
Rapporten är ett examensarbete skrivet av Jesper Gylling och Victor Pettersson vid LTU.
Elfordonsbrand i parkeringsgarage under mark: En studie om räddningstjänstens kunskap och riktlinjer - 2021
Vid brand i ett parkeringsgarage under mark finns flera försvårande förutsättningar när räddningstjänsten ska utföra insats. Vid elfordonsbrand i parkeringsgarage under mark ökar komplexiteten ytterligare. På grund av begränsad forskning är osäkerheten fortfarande stor exempelvis om räddningstjänstens larmställ står emot toxisk brandrök, speciellt det farliga ämnet vätefluorid, som bildas vid elfordonsbrand.
Syftet med arbetet är att samla in och bedöma räddningstjänstens idag förekommande riktlinjer och kunskap vid elfordonsbrand i parkeringsgarage under mark. Arbetet inkluderar också att bedöma behovet av nationella riktlinjer för elfordonsbrand i parkeringsgarage under mark.
Rapporten är ett examensarbete skrivet av Matilda Berg och Mathias Fyhr vid LTU.
Utkiken använder personlig data från användarna av Utkiken genom att spara cookies och liknande för att ge en bra användarupplevelse. Delar av denna data används även för att få bra innehåll i nyhetsbreven. Ingen data säljs eller delas vidare till någon tredje part. För mer info läs Personuppgifts- och cookie-policy.
Genom att klicka på "JAVISST" nedan, är du med på ovanstående.
Kommentera