Allmänt meddelande

Kollapsa
No announcement yet.

Vätgassäkerhet

Kollapsa
X
 
  • Filter
  • Klockan
  • Visa
Clear All
Nya inlägg

  • Vätgassäkerhet

    I detta ämne samlas rapporter och dokument som handlar om vätgassäkerhet.

    Nyckelord: vätgas säkerhet riskbedömningar

  • #2
    Vätgassäkerhet, översiktsrapport, Energidepartementet USA - 2023

    En rapport som handlar om säkerhet för vätgasanläggningar. I USA ser man stora möjligheter för att tillverka vätgas från naturgas och fånga koldioxiden i samband med tillverkningen. Den bifogade rapporten handlar om säkerhet inom detta området kopplat till förbränning av vätgas i gasturbiner.
    Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil

    Kommentera


    • #3
      Experimentell undersökning av risker med flytande väte, USA - 1960

      I början av 1960-talet skedde det en del experiment med flytande väte för att förstå och förklara riskerna med väte och vätgas.



      Kommentera


      • #4
        Regelverk för vätgassäkerhet i Sverige och Finland

        Vätgas har de senaste åren blivit mer och mer populärt att använda. Vätgas har många användningsområden och fördelen med att använda vätgas är att så gott som inga luftföroreningar orsakas vid förbränning. Vätgas är även en viktig del i omställningen för att Sverige ska nå koldioxidneutralitet senast år 2050. Det diskuteras om högtrycksledningar med vätgas som ska gå längs kusten från Vasa i Finland till Örnsköldsvik i Sverige med en avstickare till Kiruna. Anledningen till högtrycksledningarna är framför allt för en fossilfri ståltillverkning men också att det kan komma till användning för mycket annat. Då vätgas har andra risker än andra brännbara gaser krävs utbildning inom området och relevanta regelverk för att kontrollera användningen av vätgas. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap har tagit fram en förremiss som lägger till vätgas i MSBFS 2020:1, myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter om hantering av brandfarlig gas och brandfarliga aerosoler. Förremissen har skickats ut till berörda företag och branscher som hanterat/hanterar vätgas för att få in synpunkter kring vätgashanteringen samt att fånga upp aspekter, konsekvenser och tillämpningar som MSB kan ha missat i deras eget arbete.

        Syftet med detta arbete har varit att få en förståelse för vad det finns för regelverk som kontrollerar användningen av vätgas i Sverige men även i Finland och om det skiljer sig åt mellan länderna.

        Genom litteraturstudier och intervjuer har relevant fakta kunnat samlas in gällande ämnet som gjorde grunden för teoridelen.

        Regelverk specifikt för vätgas finns inte i dagens läge varken i Sverige eller i Finland. Det är dock på ingång i båda länderna då Finland ska släppa en anvisning i början av 2024 för vätgas och Sverige ska släppa en uppdatering av MSBFS 2020:1 där vätgas ingår under 2024.


        Rapporten är ett examensarbete skrivet av Felicia Åkerström vid LTU

        Nyckelord: Vätgas, Regelverk, MSB, Hantering
        Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil

        Kommentera


        • #5
          Brandforsk webinarium: Brandpåverkade biogas- och vätgastankar ur ett räddningstjänstperspektiv - 2022
          Resultat och erfarenheter från fältförsök

          Webinarium om Brandpåverkade biogas- och vätgastankar ur ett räddningstjänstperspektiv: Resultat och erfarenheter från fältförsök. Projektet har genomförts av RISE.

          Läs mer om projektet här

          Läs mer om nätverket


          Inspelning från webinariet den 13 maj 2022

          Kommentera


          • #6
            Kartläggning av forskningsbehov för säker energilagring i vätgas och batterier - 2024

            Klimatförändringarna har tillsammans med ökad geopolitisk osäkerhet satt fingret på ett ökat behov av på fossilfri, oberoende och pålitlig elförsörjning. Många förnybara källor är dock intermittenta till följd av variationer i vind och solinstrålning vilket innebär ett behov av att kunna lagra energi på både kort och lång sikt. Vidare så innebär också elektrifieringen av fordonsflottan ett behov av att kunna lagra stora mängder energi i allt från personbilar, lastbilar till fartyg och flygplan.

            Inspelning från webinariet den 5 april 2024
            Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil

            Kommentera


            • #7
              Riskreducerande åtgärder för vätgasläckage - 2022

              Examensarbete skrivet av Jacob Kuhs och Oskar Zubac vid Lunds Tekniska Högskola.

              Målet med arbetet är att öka förståelsen för riskbehandling av vätgas genom att utreda riskreducerande åtgärder vid inträffat läckage av vätgas. En ökad förståelse av riskbehandlingen leder till säkrare hantering av vätgas.
              Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil

              Kommentera

              Annonser

              Kollapsa

              Working...
              X