Allmänt meddelande

Kollapsa
No announcement yet.

Vätefluorid och fluorvätesyra

Kollapsa
X
 
  • Filter
  • Klockan
  • Visa
Clear All
Nya inlägg

  • Vätefluorid och fluorvätesyra

    Vätefluorid och fluorvätesyra bildas när det brinner i litiumjonbatterier. I detta ämne samlas fakta om dessa ämnen.

    Nyckelord: HF vätefluorid fluorvätesyra

  • #2
    Amerikanska gränsvärden, ERPG, för vätefluorid

    ERPG, Emergency Response Planning Guidelines är exponeringsriktlinjer för kemikalier i luft. En bra sammanställning av hur de fungerar finns här: https://response.restoration.noaa.gov/erpgs

    Riktlinjerna för vätefluorid är enligt bilden nedan. Den fullständiga tabellen är bifogad.
    Klicka på bilden för större storlek

Namn:	        erpgHF.png
Visningar:	3230
Storlek:	95,9 kB
ID:     	46844

    Fritt översatt är nivåerna:

    ERPG - 1: En nivå de allra flesta människor klarar av i en timme utan att det blir några irreversibla hälsoeffekter.

    ERPG - 2: En nivå de allra flesta människor klarar av under en timme och där de inte uppvisar symptom som försvårar den egna förmågan att sätta sig i säkerhet.

    ERPG - 3: En nivå de flesta människor kan klara av i en timme utan att uppleva eller utveckla livshotande skador.

    Kommentera


    • #3
      Amerikanskt resonemang om kortare exponering för vätefluorid - 1999

      I den bifogade filen resonerar experter om hur brandmän påverkas av en kortare exponering av vätefluorid än den timmen som anges i ERPG (se ovan). Anledningen är att det vid brandsläckning med Halon som gasformigt släckmedel kunde bildas en del vätefluorid.
      Sammanfattningsvis kan man säga att de resonerar sig fram till att om man har en tio minuters exponering skulle ERPG-2 kunna ändras till 50 ppm och ERPG-3 till 170 ppm.

      Ovanstående värden kan vara intressanta även ur ett utrymningsperspektiv för människor som ska utrymma ur en byggnad där det finns vätefluorid i brandröken.
      Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil

      Kommentera


      • #4
        Larmställs och hudens genomsläpplighet av vätefluorid, MSB och FOI - 2016

        FOI har gjort en studie åt MSB där man tittat på olika gasers genomträngningsförmåga av larmställ och hud. Gaserna är av den sorten som bildas vid bränder och termisk rusning av litiumjon-batterier. I studien har man haft fokus på elbilar och anger en brinnande elbil i ett garage som en högriskmiljö där man bör överväga att använda kemdräkt eftersom larmställ för brand inte skyddar mer än någon enstaka minut.
        Det man inte alls nämner i studien är att energilager (batterilager) som installeras i byggnader har samma typ av batterikemi som batterier i fordon och att även denna typ av installationer bör betraktas som en högriskmiljö avseende dessa gaser.
        Gaserna man tittat på är Dietylkarbonat (DEC), Dimetylkarbonat (DMC), 1,4-Tioxan och Fluorvätesyra (HF).

        I studiens slutsatser står bland annat:
        ... I tidigare studier har det konstaterats att lösningar över 0,2 % fluorvätesyra bör användas med stor försiktighet, vilket även visats i denna studie. Vid låga exponeringskoncentrationer av fluorvätesyra är dessutom tiden till uppvisande av symptom förlängd vilket är oroväckande om exponering inte uppmärksammats...

        ...Resultaten från denna studie visar att de utvalda kemikalierna snabbt kunde passera skyddsdräktmaterialet (inom 1 minut efter exponering initierats) och att dessa även var goda hudpenetranter...

        ... Vid ett högriskscenario bör dock användande av kemdräkt och annan skyddsutrustning övervägas. Därtill bör tillgänglighet av motmedel, kalciumglukonat/kalciumglubionat, kontrolleras vid en potentiell exponering för vätefluorid...


        Nyckelord: hudpenetration skyddsdräktspermeabilitet
        Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil

        Kommentera


        • #5
          Motmedel (antidoter) vid exponering av vätefluorid

          Problemet med att bli exponerad med vätefluorid / fluorvätesyra är förutom risken för frätskador att den kan orsaka akut kalciumbrist vilket kan vara livshotande. Det finns flera rekommenderade motmedel och åtgärder för sanering av personer. Se den bifogade filen med utdrag ur Åtgärdskalender CBRNE från Socialstyrelsen, Polisen och MSB.

          Avsköljning med vatten eller Hexafluorin.

          Se bilaga om Hexafluorin.
          Ögonskölj med Hexafluorin: http://www.medicalcare.se/ogonskolj/

          Gel att smörja på utsatta kroppsdelar, Kalciumglukonatgel, HF antidot
          Läs mer om denna typ av gel som man främst förordar om man inte haft möjlighet att skölja med hexafluorin. http://www.medicalcare.se/hf-antidot/ och här: http://www.melaniemedical.se/kalciumglukonat.html

          Transport till närmaste vårdinrättning
          Observera att åtgärdskalendern CBRNE rekommenderar de som blivit utsatta för vätefluorid att omedelbart transporteras till närmsta vårdinrättning. Notera då att små mängder vätefluorid kanske inte ger symptom förrän flera timmar efter exponering.

          Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil

          Kommentera


          • #6
            Gasformig vätefluorids giftighet och genomträngning av hud.

            Det har inte varit enkelt att hitta några konkreta koncentrationer för när vätefluorid börjar penetrera mänsklig hud. Nedan är några olika länkar med kunskap om vätefluorid och hudpenetration.

            Centers for Disease Control, CDC, säger att vätefluorid går snabbt och lätt in i kroppen ( easily and quickly through the skin and into the tissues). Allvarligheten av förgiftningen beror på mängden, exponeringstiden och hälsan på den som utsätts för det. Hudkontakt med vätefluorid kan skapa svåra brännskador som utvecklas flera timmar efter exponeringen. I nedanstående länk finns ytterligare information om sanering, behandling etc.
            Learn more about hydrogen fluoride and what to do if exposed.


            National Research Council (US) Committee on Emergency and Continuous Exposure Guidance Levels for Selected Submarine Contaminants gjorde 2009 en kunskapssammanställning om flera forskningsrapporter som ligger till grund för de gränsvärden som används på många håll idag. Angående skillnaden mellan inandning av vätefluorid och exponering på hud säger man att vid inandning kan det vara syran som ger problem i lungorna medan det vid hudexponering är fluoret som är det farligaste.
            Dessutom beskriver man att vätefluorid i gasform är lättlösligt i vatten och bildar då fluorvätesyra https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK219903/

            Medicinsk sajt, Medical Disability Advisor, beskriver hur en förgiftning av fluorvätesyra kan kännas igen och vilka problem patienterna kan få. http://www.mdguidelines.com/toxic-ef...rofluoric-acid

            BASF som tillverkar vätefluorid har ett informativt dokument om behandling vid exponering av vätefluorid. Man säger att upptag genom huden är den huvudsakliga förgiftningsvägen (major route) för förgiftning av fluorvätesyra och att även små koncentrationer kan skapa svåra skador om exponeringen är under en längre tid. Dessutom säger man att gasformig vätefluorid kan samlas i kläder och att dessa måste tas om hand och saneras. Dokumentet finns bifogat längst ner.

            En laborationsguide från Princeton University beskriver bland annat varför vätefluorid är så farligt. En lösning på 1-2 % fluorvätesyra som exponeras på 10% av kroppen är dödlig om den inte behandlas. Denna låga koncentration kommer dock inte att ge några frätskador på kroppen omedelbart som indikerar att man utsatts för exponering. https://ehs.princeton.edu/book/export/html/197
            Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil

            Kommentera


            • #7
              Toxiska effekter av vätefluorid, Arbetslivsinstitutet - 2005

              Arbetslivsinstitutet har i den bifogade filen gjort en sammanställning om olika kemikalier och vad som ligger till grund för bedömningen av hygieniska gränsvärde. Här finns en omfattande dokumentation, med referenser, om vätefluorid.
              På sidan 8 i pdf:en (benämns 1) börjar avsnittet om vätefluorid. De toxiska effekterna beskrivs på sidan 11 (5).
              Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil

              Kommentera


              • #8
                Vätefluorid och hudpenetration, NIOSH - 2011

                Det saknas en del data om gasformig vätefluorids farlighet vid hudkontakt. I den bifogade filen klassar amerikanska motsvarigheten till Arbetsmiljöverket vätefluorid i vätskefas som dödlig vid hudkontakt. Det handlar givetvis om hur koncentrerad vätskan är och under hur lång tid exponering sker. Något som förklaras mer i detalj i dokumentet med referenser till forskning på området.
                Man anger att 0,01% lösning som påverkar huden under 5 minuter kan ställa till med problem.
                Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil
                Senast ändrad av PO; 2017-10-23, 10:34.

                Kommentera


                • #9
                  Detaljer om motmedel Hexafluorine med fallstudier, Medical Care Systems

                  Medical Care Systems, www.medicalcare.se har produkten Hexafluorine i sitt sortiment. Man hjälper nu till att leta efter kunskap om HF och påverkan på räddningspersonal genom sitt omfattande kontaktnät. Än så länge har man inte hittat kunskap om HFs påverkan i gasform på huden utan den mesta kunskapen de har än så länge är när HF i vätskefas påverkat hud.

                  Bifogat finns ett antal intressanta dokument om HF-påverkan och Hexafluorine som motmedel. Markus Wahren på Medical Care Systems vill poängtera att Hexafluorine suger upp och neutraliserar syran samtidigt som den binder/kapslar fluoriden. Hexafluorine påverkar inte kroppen mer än att den verkar uttorkande vilket medför att det är viktigt att man förutom Hexafluorin också använder Kalciumglukonat för att tillföra kalcium till kroppen,
                  Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil

                  Kommentera


                  • #10
                    Ny förbättrad studie av larmställs genomsläpplighet av HF-gas, MSB - 2019

                    FOI har på uppdrag av MSB gjort en ny studie av larmställs genomsläpplighet av HF-gas. Den ger ett för räddningstjänsten gynnsammare resultat än deras tidigare studie. I denna studie pratar man om att larmställ med membran (vilket de flesta moderna larmställ har) kan stå emot HF-gas i 20 minuter. Det är denna studie som Storgöteborg baserat sina senaste insatsrutiner för invändiga batteribränder på.

                    Så här skriver man i förordet:
                    På uppdrag av MSB och Brandmännens Cancerfond har kompletterande tester av skyddskapaciteten mot gaser och partiklar som bildas vid bränder i fordon och e-fordon genomförts med hjälp av två olika kombinationer med larmställ och underställ. På senare år har intresset för att förbättra skyddsförmågan i skyddsplagg ökat och både nya larmställ (ytterplagg) och nya underställ har börjat introduceras på marknaden. Syftet med studien var därför att jämföra om andra kombinationer av material har en bättre skyddskapacitet än det larmställ som tidigare har testats. Testresultaten för de ingående materialen visar på goda skyddsegenskaper mot vätefluorid, karbonylfluorid och förbränningspartiklar. För cyklohexan och vätecyanid bekräftas dock att tidigare erhållna data från en tidigare genomförd studie att skyddskapaciteten är låg. Även om resultaten visar på att det finns ett visst skydd i materialkombinationerna är det fortsatt viktigt att använda metodik som minskar tiden i rökfylld miljö, att särskilt minimera all exponering via inhalation med strikt användning av korrekt andningsskydd, att avklädning görs i omedelbar närtid till avslutad insats samt att kontaminerade kläder hanteras på ett sätt som minskar exponeringen av gaser och partiklar som kan ha ackumulerats i kläderna.
                    Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil

                    Kommentera


                    • #11
                      Ny, ytterligare förbättrad rapport om vätefluorid, larmställ och hudupptag. FOI - 2021

                      En efterlängtad rapport som har genomlyst de specifika riskerna som finns med rökdykning där det finns vätefluorid, HF, i röken. Glädjande att se verkar problemet vara mindre än man tidigare befarade och med dessa försöken som grund anser man att rökdykning kan ske med låg risk i minst en timme.

                      Det är dock fortfarande viktigt att tillämpa rutinerna för att sanera sig omedelbart efter rökdykning. Likaså att det kan finnas kvar höga koncentrationer HF i larmstället när det tas av, så att man har en rutin för att inte andas in det som kan avges från larmstället i samband med avklädning.

                      I försöken har man både tittat på det som läcker in i larmstället och det som penetreras genom huden.
                      Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil

                      Kommentera


                      • #12
                        Film: HFs påverkan på människokroppen, Ambulansen i Stockholm - 2022

                        AISAB, Ambulanssjukvården i Storstockholm AB, har gjort en instruktionsfilm som berättar om hur vätefluorid (fluorvätesyra) påverkar människokroppen och hur detta kan behandlas. I filmen finns dessutom en intervju med en läkare från Giftinformationscentralen som ytterligare fördjupar kunskapen.

                        Kommentera

                        Annonser

                        Kollapsa

                        Working...
                        X