Om du inte kan logga in på Utkiken kan det bero på att Internet Explorer inte längre supportas. Microsoft slutade supporta Internet Explorer 2013 och nu har även Utkikens plattform slutat fungera med Explorer. Testa Chrome, Edge eller någon annan modern webbläsare så bör det funka. Annars säg till. po@utkiken.net
Välkommen till Utkiken.
Du vet väl om att över 100 räddningstjänster abonnerar på tillgång till Utkiken för samtlig personal.
Kontakta po@utkiken.net om du undrar om just din räddningstjänst abonnerar.
Guide för att hantera batteribrandrisker i samband med återvinning, USA - 2020
Flera amerikanska organisationer inom återvinningsområdet har tagit fram en guide för hur man kan arbeta för att minska brandriskproblemet från litiumjonbatterier på återvinningsanläggningar.
Rekommendationer för att minska risken för/vid bränder i litiumbatterier i samband med återvinning, WEEE - 2021
Waste Electrical and Electronic Equipment, WEEE, är en intressegrupp bland elektronikföretag som arbetar med säker återvinning av elavfall. De har kommit ut med en rekommendation om hantering av litiumbatterier (både litiumjon och litiummetall) som inkluderar alla steg i återvinningskedjan, och det finns många konkreta och bra tips i dokumentet.
Herreras-Martínez, L., Anta, M., Bountis, R. (2021) et al. Recommendations for tackling fires caused by lithium batteries in WEEE- A report of the Batteries Roundtable.
Amerikanska miljömyndigheten, EPA, har tagit fram ett dokument som beskriver olika återvinningsprocesser för litiumjonbatterier som också innehåller en FAQ som bland annat handlar om säker hantering under återvinningsprocessen.
Brandrisk vid icke-inkopplade litium- och litiumjonbatterier, RISE - 2019
Norska Rise har tagit fram en rapport om lagring av litium- och litumjonbatterier som inte är inkopplade. Rapporten handlar både om nya, ännu inte använda celler samt återvinning av battericeller.
Jämförande försök med förpackningsmaterial för transport av litiumjonbatterier, konferens - 2014
En experimentell studie redovisas där man jämfört Vermikulit, Sand, Pyro Bubbles, Sorbix och absorbent.
Intressant i studien är att försöken är gjorda med en ensam cell, 18650, som gått i termisk rusning och sen har man kommit fram till hur tjockt lager av ämnet som behövs för att det ska vara säkert. För Vermikulit, som rankas sämst av de testade materialen, rekommenderas ett avstånd av 30 mm.
Brandtekniska krav vid lagring av litiumjonbatterier, Danmark - 2022
Danska MOE A/S har tagit fram förslag på riktlinjer för förvaring av återvunna litiumjonbatterier. På sidan 34 finns avsnittet som bland annat handlar om hur mycket som kan förvaras på en plats samt hur tjockt lager vermikulit (150 mm) som krävs mellan de olika lagerna av battericeller. På sidan 24 finns också ett kort resonemang om att koppla energiinnehållet i Wh till en vikt i kg.
Utkiken använder personlig data från användarna av Utkiken genom att spara cookies och liknande för att ge en bra användarupplevelse. Delar av denna data används även för att få bra innehåll i nyhetsbreven. Ingen data säljs eller delas vidare till någon tredje part. För mer info läs Personuppgifts- och cookie-policy.
Genom att klicka på "JAVISST" nedan, är du med på ovanstående.
Kommentera