Om du inte kan logga in på Utkiken kan det bero på att Internet Explorer inte längre supportas. Microsoft slutade supporta Internet Explorer 2013 och nu har även Utkikens plattform slutat fungera med Explorer. Testa Chrome, Edge eller någon annan modern webbläsare så bör det funka. Annars säg till. po@utkiken.net
Välkommen till Utkiken.
Du vet väl om att över 100 räddningstjänster abonnerar på tillgång till Utkiken för samtlig personal.
Kontakta po@utkiken.net om du undrar om just din räddningstjänst abonnerar.
I detta ämne samlas filmer som handlar om brand och explosioner kopplat till tomma fat som tidigare innehållit brandfarlig vätska. Fat som fortfarande kan innehålla rester av brandfarlig vara.
Tomfat skjuts iväg högt när det är en ideal blandning av brännbar vätska och luft inuti dem.
Titta på nedanstående film så ser ni hur man sätter eld på ovansidan av ett tomfat och hur dessa ibland åker väldigt högt upp i luften. En intressant observation är att ibland åker inte faten särskilt högt. Troligtvis använder man karbid och vatten för att skapa acetylengas i dem. En möjlig orsak att vissa fats inte skjuts så högt upp är att det är en för "fet" gasblandning i de faten. Det vill säga det är för mycket bränsle i förhållande till mängden syre och att det då blir en långsammare förbränning istället för en explosion.
En demonstration av förbränning inuti en flaska som sköljts med 95% sprit. Spriten hälls sedan ut och gasen antänds. Man kan se hur lågorna letar sig ner i flaskan efterhand vilket är ett tecken på att förbränningen börjar i det övre brännbarhetsområdet, det vill säga att det finns mer bränsle än syre och att förbränningen inte är optimalt snabb.
I filmen nedan jämför man sen tre olika alkoholkoncentrationer och isopropylalkohol och etylalkohol. Man poängterar i denna videon vikten av att se till att det blir en "fet" blandning, det vill säga ett överskott av bränsle i förhållande till syre. Mindre alkohol skulle alltså kunna ge en explosion istället för en förbränning.
Två personer arbetar med någonting i bakänden av en tom bensinbil som sedan exploderar. En intressant faktor i detta är att det är snö utomhus. Den kalla utomhustemperaturen kan medföra att vätskans ångtryck ger en mer ideal blandning med luft för att skapa en explosion.
Utkiken använder personlig data från användarna av Utkiken genom att spara cookies och liknande för att ge en bra användarupplevelse. Delar av denna data används även för att få bra innehåll i nyhetsbreven. Ingen data säljs eller delas vidare till någon tredje part. För mer info läs Personuppgifts- och cookie-policy.
Genom att klicka på "JAVISST" nedan, är du med på ovanstående.
Kommentera