Om du inte kan logga in på Utkiken kan det bero på att Internet Explorer inte längre supportas. Microsoft slutade supporta Internet Explorer 2013 och nu har även Utkikens plattform slutat fungera med Explorer. Testa Chrome, Edge eller någon annan modern webbläsare så bör det funka. Annars säg till. po@utkiken.net
Välkommen till Utkiken.
Du vet väl om att över 100 räddningstjänster abonnerar på tillgång till Utkiken för samtlig personal.
Kontakta po@utkiken.net om du undrar om just din räddningstjänst abonnerar.
Allmänt meddelande
Kollapsa
No announcement yet.
Säkerhet för äldre, sårbara och brandutsatta grupper
I bifogat dokument beskrivs hur man kan identifiera och arbeta med den delen av befolkningen som är äldre och inte kan ta hand om sig själv fullt ut under samhällskriser.
Amerikanska FEMA har tagit fram en utbildning i brandsäkerhet för äldre som bygger på "train the trainer" för att nå ut på bred front. I underlaget finns flera olika upplägg beroende på hur mycket tid man kan avsätta.
Filerna är ganska stora så det är möjligt att det krävs hämtning av en i taget för att det ska funka.
Hembesökskoncept för äldres brandskydd, Danmark - 2014
Beredskabsstyrelsen i Danmark tagit fram ett koncept för att öka brandskyddet hos äldre som dessutom bedöms vara extra riskutsatta. Bland annat hänvisar man till det goda resultatet som uppnåtts i England och Norge med motsvarande verksamhet.
Intressant i konceptet är samarbetet med hemsjukvården där man med hjälp av en särskild screeninglista kan identifiera de mest riskutsatta individerna och fokusera på dessa.
Vägledning om samarbete avseende brandsäkerhet för riskutsatta grupper, Norge - 2017
DSB, Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap, har tillsammans med Helsedirektoratet gjort en vägledning för samarbete mellan kommunala förvaltningar för att öka brandsäkerheten för riskutsatta grupper.
Äldres uppfattning om brandskydd i hemmet, Nya Zeeland - 2014
En rapport där man undersökt äldre människors förhållningssätt till brandskydd eller inbrottsskydd i de fall de står mot varandra. I Nya Zeeland fanns det när rapporten skrev en uppfattning om att bostadsinbrott hos äldre var större än den egentligen var och rapporten skulle användas av räddningstjänsten för att fundera ut bra åtgärder för att få en bra brandsäkerhet hos äldre.
Förebygga brand hos riskutsatta grupper, Livsviktig, Norge - 2019
Livsviktig är en kampanj och en nationell satsning av Hälsodirektoratet och Direktoratet for sammfunnssikkerhet og beredskap som ska hjälpa till att förebygga brand hos riskutsatta grupper. Det är ett helt paket med utbildningsfilmer, vägledningar och e-learning som ska stödja kommunerna i deras viktiga arbete.
Identifiering av hinder avseende stärkt brandskydd för särskilt riskutsatta, Brandforsk - 2023
En Brandforskrapport där flera räddningstjänster i Västra Götalandsregionen arbetat med att identifiera vilka hinder som finns för att få ett starkt brandskydd för särskilt riskutsatta. Dessutom med förslag på hur man i Sverige skulle kunna gå vidare för att ta sig förbi de identifierade hindren.
Nederländska IFV gjorde en studie om den äldre befolkningens kunskaper om brandsäkerhet. Rapporten finns bifogad och nedanstående film presenterades på en kongress i Arnhem 2023.
Checklista så äldre kan hantera sin egen säkerhet, FEMA, USA - 2023
En checklista som äldre personer kan använda för att planera för sin egen säkerhet i samband med katastrofer och olyckor. Tre steg som går ut på att bedöma behovet, göra en plan och ta hjälp av sitt nätverk.
Brandsäkerhet ur hemtjänstens perspektiv - En enkätstudie med Sveriges hemtjänster - 2021
Syftet med rapporten är att undersöka hur kommunal och privat hemtjänst arbetar med brandskyddsarbete. Bland annat ifall de själva ser några möjligheter till att förbättra brandskyddet hos brukarna. Samt ifall arbetet skiljer sig beroende på vart inom vilket av Sveriges län man bor.
• Är det skillnad på hemtjänstens brandskyddsarbete beroende på om enhetschefen arbetar ute hos brukarna eller enbart arbetar på kontor?
• Har personalen instruktioner att kontrollera brandskyddet hos brukarna genom att exempelvis kontrollera så att brandvarnare finns och att det fungerar?
• Utgår hemtjänsten från någon form av checklista, exempelvis MSB:s exempelchecklista?
• Skiljer sig hemtjänstens insatser och syn på brandskydd geografiskt?
Rapporten är ett examensarbete skrivet av Petter Hansson vid LTU.
Utkiken använder personlig data från användarna av Utkiken genom att spara cookies och liknande för att ge en bra användarupplevelse. Delar av denna data används även för att få bra innehåll i nyhetsbreven. Ingen data säljs eller delas vidare till någon tredje part. För mer info läs Personuppgifts- och cookie-policy.
Genom att klicka på "JAVISST" nedan, är du med på ovanstående.
Kommentera