Om du inte kan logga in på Utkiken kan det bero på att Internet Explorer inte längre supportas. Microsoft slutade supporta Internet Explorer 2013 och nu har även Utkikens plattform slutat fungera med Explorer. Testa Chrome, Edge eller någon annan modern webbläsare så bör det funka. Annars säg till. po@utkiken.net
Välkommen till Utkiken.
Du vet väl om att över 100 räddningstjänster abonnerar på tillgång till Utkiken för samtlig personal.
Kontakta po@utkiken.net om du undrar om just din räddningstjänst abonnerar.
Riskkommunikation ur ett mångkulturellt perspektiv - 2009 - En studie för Jönköpings räddningstjänst
Författare: Jon Moln-Teike
Riskkommunikation till invandrare är ett problem i dagens Sverige. Detta har uppmärksammats av Suzan Rashid och Jasmita Jansaris enkätundersökning som gjordes på uppdrag av Jönköpings räddningstjänst. En annan tragisk händelse som delvis kan knytas till dålig riskkommunikation är branden i Rinkeby där sex unga kvinnor och en mamma med somaliskt ursprung miste sina liv. Syftet med denna rapport är att ge Jönköpings räddningstjänst en teoretisk inblick i hur det är möjligt att nå icke-svenska personer med riskinformation.
Under rapportens gång har det dykt upp olika strategier för att lösa problemet med att nå icke-svenska personer. I dagsläget är det att anställa personer med invandrarbakgrund, översätta svenska informationsblad till andra språk, försöka lägga mer ansvar på hyresvärdar och skapa goda relationer mellan olika kulturer. En viktig punkt är värderingar hos olika kulturer. Värderingar är något som är väldigt svårt att ändra på och måste därför beaktas vid riskkommunikation till andra kulturer. Värderingarna och olika miljöer kommer därför att göra att det uppstår hinder vid riskkommunikation mellan räddningstjänst och personer med utländsk bakgrund. I detta arbete har jag använt sex kulturella dimensioner för att beskriva de värderingar som kan uppstå vid en riskkommunikation mellan olika kulturer. De miljömässiga komponenterna har beskrivits utifrån tre tankesfärer. Dessa tre sfärer är påverkansfaktorer, handlingsmönster och upplevd utsatthet.
Kommunikation av risk- och sårbarhetsanalys från länsstyrelse till kommun - 2009
Alla länsstyrelser ska årligen utföra risk- och sårbarhetsanalyser (RSA) som delges Regeringskansliet och Krisberedskapsmyndigheten, med syftet att stärka länsstyrelsernas och samhällets krisberedskap.
Detta examensarbete undersöker i vilken omfattning länsstyrelserna låter kommunerna ta del av RSA.
Studien är baserad på en enkätundersökning, där 20 av 21 kommuner deltog, samt en fallstudie som genomfördes med intervjuer.
De vanligaste metoderna att publicera de regionala RSA-rapporterna är på hemsidor och i utskick där kommunerna oftast är en målgrupp för rapporterna. Det saknas dock strategier för hur RSA-resultaten ska kommuniceras till kommunerna.
Ett tecken på ett nära samarbete mellan länsstyrelse och kommun är att kommunikation sker kontinuerligt och informellt.
Rapporten är skriven av Caroline Bernelius Cronsioe och Lotta Olsson vid LTH.
Brandsäkerhetsinformation från räddningstjänsten till allmänheten - 2009
- en väg till färre antal bostadsbränder
Författare: Katarina Lindén och Anna-Sara Sandin
Räddningstjänsten Dala Mitt efterfrågade en rapport över hur de kan förbättra sin informationsverksamhet till allmänheten när det gäller brandskydd i hemmet. Detta med anledning av att de vill minska antalet bostadsbränder i regionen. De ville veta hur människan fungerar när det
handlar om att ta in information och att fokus skulle ligga på personer i samhället som har möjlighet att ta ansvar för sitt eget brandskydd.
Tillfredsställande och likvärdigt skydd mot olyckor - 2013
- En jämförelse
Detta examensarbete syftar till att studera och analysera vilka likheter och skillnader som finns mellan olika aktörers synsätt på tillfredsställande och likvärdigt skydd mot olyckor. Dels med avseende på vad de lägger för betydelse i begreppen och dels med avseende på vilka metoder som används för att bedöma skyddet mot olyckor. Genom dokumentanalys samt sex intervjuer med respondenter från kommunal, regional och nationell verksamhet, avsåg författaren att besvara följande problemställning:
Lägger olika aktörer olika betydelse i begreppen tillfredsställande och likvärdigt? Vilka likheter och skillnader finns?
Vilka metoder finns för att uppnå och bedöma om en kommuns skydd mot olyckor är tillfredsställande och likvärdigt? Vilka likheter och skillnader finns?
Har kommuner som bedöms likvärdiga med MSB:s tillsynsverktyg liknande syn på aspekten tillfredsställande och likvärdigt skydd mot olyckor?
Vilka problem kan eventuella skillnader i samtliga ovanstående frågeställningar leda till?
En utvärdering av stad-till-stad lärande i kampanjen Making Cities Resilient - 2013
- Matchande kriterier och genomförande
Efter urbaniseringen och det ökade antalet av naturkatastrofer blir människor i större utsträckning utsatt för risker, detta är ett problem som måste hanteras. The United International Strategy for Disaster Reduction, UNISDR, har startat en världsomfattande kampanj som kallas Making Cities Resilient som hjälper städer och samhällen att bli mer motståndskraftiga och hantera detta problem. Detta görs genom en rad olika verktyg och ett av dessa verktyg är stad-till-stad lärande där städer möts för att dela med sig av idéer, erfarenheter och stöd.
Detta examensarbete utvärderar just detta stad-till-stad lärande.
Examensarbetet är skriven av Linnea Lundby och Helena Sjöberg vid LTH.
Samlokalisering vid krissituationer - En mikrovärldsstudie om betydelsen av kommunikation ansikte-mot-ansikte gentemot kommunikation via radio - 2020
I Ida Roslunds examensarbete, vid Brandingenjör och Civilingenjörsprogrammet inom Riskhantering vid Lunds Tekniska Högskola, jämför hon kommunikation med radio kontra fysisk kommunikation med hjälp av mikrovärldsspelet MikroRisk. Detta i syfte att öka förståelse av hur val av kommunikationssätt kan komma att påverka gruppsamverkan vid en krissituation.
Syftet med examensarbetet är att öka förståelsen för hur sättet att kommunicera påverkar samverkan i grupp vid krissituationer.
Under examensarbetet kommer det strävas efter att besvara följande, primära frågeställning:
Hur påverkar sättet att kommunicera utfallet av en gemensam, fiktiv insats?
Det har även utformats sekundära frågeställningar för examensarbetet:
Påverkas viljan av att dela resurser då kommunikation sker via radio kontra ansiktemot-ansikte?
Är det någon skillnad gällande ledning då kommunikation sker via radio kontra ansikte-mot-ansikte?
Finns det någon korrelation mellan upplevt samarbete och konsekvenser, och är det någon skillnad då kommunikation sker via radio kontra ansikte-mot-ansikte?
Sökord: Samverkan, krishantering, MikroRisk, mikrovärld, kommunikation, tillit, ansikte-mot-ansikte, virtuella team
Ökad riskmedvetenhet hos allmänheten genom riktade kommunikationsinsatser med fokus på hembesök - En intervjustudie - 2019
Syftet med examensarbetet är att undersöka om det förebyggande arbetet med hembesök som bedrivs i Storbritannien går att fullskalig implementera i Sverige, med reducerat antal insatser och dödsfall som följd. Syftet är även att undersöka hur olika räddningstjänsters förebyggande arbete med hembesök utövas och vilka olikheter som finns, samt om det förebyggande arbetet kan påverka den operativa förmågan.
Rapporten är ett examensarbete skrivet av Sebastian Fjaestad vid LTU.
Risk Communication in Veldfire Prevention and Preparedness – A Minor Field Study in the Vredefort Dome, South Africa - 2023
Examensarbete skrivet av Sofie Hällsten och Elvira Trolltoft på Civilingenjörsprogrammet inom Riskhantering vid LTH. Rapporten fokuserar kring hur riskkommunikation används vid vald plats för att öka den allmänna kännedomen om brandrisker, specificerat mot skogsbränder.
Följande frågor besvaras, samt var målet med rapporten:
-How is fire used and how can the level of knowledge about risks and precautions related to the use of fire and fire hazards in the Vredefort Dome be characterized?
- How is knowledge and information about veldfires and fire safety communicated to the Vredefort Dome community?
- How can communication regarding veldfires and fire safety in the Vredefort Dome be improved to reduce the number of veldfires and reduce the damage they impose?
The goal was to identify possible improvements in the risk communication that could reduce the number of veldfires in the area and reduce the damages they cause.
Utkiken använder personlig data från användarna av Utkiken genom att spara cookies och liknande för att ge en bra användarupplevelse. Delar av denna data används även för att få bra innehåll i nyhetsbreven. Ingen data säljs eller delas vidare till någon tredje part. För mer info läs Personuppgifts- och cookie-policy.
Genom att klicka på "JAVISST" nedan, är du med på ovanstående.
Kommentera