Om du inte kan logga in på Utkiken kan det bero på att Internet Explorer inte längre supportas. Microsoft slutade supporta Internet Explorer 2013 och nu har även Utkikens plattform slutat fungera med Explorer. Testa Chrome, Edge eller någon annan modern webbläsare så bör det funka. Annars säg till. po@utkiken.net
Välkommen till Utkiken.
Du vet väl om att över 100 räddningstjänster abonnerar på tillgång till Utkiken för samtlig personal.
Kontakta po@utkiken.net om du undrar om just din räddningstjänst abonnerar.
European Spallation Source ur ett riskperspektiv - 2006
Fyra anläggningsspecifika olyckstyper har tagits fram och diskuteras i denna rapport. Dessa är olycka vid transport av farligt gods, kvicksilverläckage, vätgasexplosion/brand samt vätgasexplosion/brand med följdkonsekvensen kvicksilverläckage. Dessa olycksscenarion kan ligga som grund för vidare riskanalyser. Utifrån det arbete som har utförts har de aspekter som har stor betydelse för anläggningens säkerhet identifierats. Förslagen till åtgärder behandlar bland annat substituering av vätgas och kvicksilver.
Rapporten är ett examensarbete skrivet av Mattias Jönsson & Johan Rönmark vid LTH.
Riskanalys på Svenska lantmännens anläggning i Helsingborg - 2002
Denna rapport innehåller en riskanalys som är en del av ett avtal mellan Helsingborgs brandförsvar och Svenska lantmännen. Arbetet är även en del i kursen "problembaserad brandteknisk riskvärdering". Svenska lantmännens anläggning i Helsingborg består av Spannmålsterminalen och Foderfabriken. På spannmålsterminalen lagras och förfinas spannmål och där hanteras årligen 350-400 tusen ton spannmål. På Foderfabriken tillverkas 200 tusen ton foder per år i form av pellets.
Rapporten är ett examensarbete skrivet av Jonathan Sjöberg vid LTH
Riskbaserad brandteknisk analys av diskotekslokaler - 2000
Syftet med detta projektarbete är att undersöka personsäkerheten för diskotekslokaler, med avseende på brand. Tre typobjekt är framtagna med syftet att täcka in så stor del som möjligt av det totala antalet diskotek i Sverige. Dessa typobjekt är lägenhetslokal, konsertlokal och öppen tvåplanslokal.
Rapporten är ett examensarbete skrivet av Erik Leveau & Martin Åberg vid LTH.
Analys av risker avseende personsäkerhet och brand vid läkemedelsproduktion - 2007
Denna rapport innehåller en analys av risker avseende personsäkerhet och brand i byggnad 621 på AstraZenecas anläggning Gärtuna i Södertälje. Anläggningen i Gärtuna är idag världens största produktionsfabrik för läkemedelstabletter. Byggnad 621 är den största byggnaden på anläggningen och har byggts ut i flera omgångar. Detta har medfört att gångavstånden i vissa delar av byggnaden blivit långa utan att någon reflekterat över hur detta påverkar personsäkerheten vid en eventuell utrymning av byggnaden. Rapportens syfte har därför varit att undersöka om arbetsmiljön i byggnaden avseende brand är säker.
Rapporten är ett examensarbete skrivet av Henrik Rosenqvist & Joel Wikström vid LTH.
Målet är att analysera brandsäkerhet och konsekvens av brand i lokalen samt att göra en prioritering av vilka komponenter som är känsligast ur tillgänglighetssynpunkt. Resultatet skall om möjligt även användas vid utformning av brandskyddet i inkapslingsanläggningen. Vidare skall en insatsplan och plan för restvärdesräddning utformas för kapsellaboratoriet.
Rapporten är ett examensarbete skrivet av Fredrik Hellgren & Erik Hällstorp vid LTH.
Rapporten undersöker teoretiskt vad som händer med en brand i ett rum när två ytterväggar bestående av glas går sönder, då rummet är lokaliserat i de övre delarna av en hög byggnad. För att illustrera temperaturutvecklingarna i rummet kommer en jämförelse göras mot standardbrand, ISO 834. Datorprogrammet SAFIR tillämpas därefter på intressanta temperatur-tidkurvor för att undersöka hur temperaturökningen påverkar betongen och dess hållfasthet. Dessutom undersöks strålningsmängden på den motstående fasaden beräknade med hjälp av flamtemperaturen och datorprogrammet FireWind.
Rapporten är ett examensarbete som är skrivet av Rebecka Forsberg & Lisa Broberg vid LTU.
Brandskyddsanalys av fyra boenden i Lycksele stad - 2011
I detta examensarbete evalueras brandsäkerheten på gruppboendena Maskrosen och Ventilen samt äldreboendena Smedsberget och Skytten i Lycksele stad. Arbetet är utfört på uppdrag av räddningstjänsten i Lycksele kommun.
Rapporten är ett examensarbete skrivet av Madelene Nordkvist och Sofie Sundström vid LTU.
Konflikten mellan att reducera miljö- och säkerhetsrisker under vintersäsongen på en flygplats - 2011 - en studie på Oslos huvudflygplats Gardermoen
Rapporten diskuterar ett fall av konflikt inom flygsektorn där vintersäsongen kan medföra sämre möjligheter att reducera både miljö- och säkerhetsrisker. Exempelvis kan avisningskemikalier behövas då is och dylikt medför större säkerhetsrisker på start- och landningsbanor, samtidigt som detta kan strida mot flygplatsens mål om att reducera miljörisken.
Rapporten är ett examensarbete skrivet av Joakim Suhr och Katja Thonäng vid LTH.
Utvärdering av riskerna förenade med Preemraffs LPG-ledningar - 2010 - Riskanalys och granskning av riskhanteringsalternativ för befintliga pipelines ovan mark
Denna rapport innefattar en riskanalys över ledningarna, där möjliga orsaker till läckage identifierats. Det klargörs att det finns en viss generisk risk för läckor längs med hela ledningen, men också punktspecifika risker. Dessa utgörs av åtta rörbryggor, en rörtunnel samt dräneringsventiler vid två punkter. Olycksfrekvenser har beräknats genom att litteraturvärden för läckor på pipelines och olycksstatistik från Trafikverket har studerats samt så har bedömningar av de specifika förhållandena utförts.
Rapporten är ett examensarbete skrivet av Lisa Björk vid LTU.
Allmänhetens säkerhet vid dammanläggningar- 2013 - En studie över läget i Sverige idag vid normal drift
Efter en rad olyckliga händelser i anslutning till dammanläggningar vid normal drift har allmänhetens säkerhet hamnat i fokus såväl internationellt som nationellt. Starka strömningar, svaga isar och plötsliga vattennivåhöjningar är exempel på faror som kan kopplas till dammanläggningar i normal drift. Då det gäller arbetet med allmänhetens säkerhet i detta sammanhang anses Frankrike, Kanada och Norge vara föregångsländer, men Sverige kommer inte långt därefter. Dock råder det oklarheter kring regelverk och ansvarsfördelning gällande allmänhetens säkerhet i landet. Denna avhandling syftar till att höja medvetenheten kring ämnet ytterligare samt att undersöka hur ansvarsfördelningen ser ut inom rikets gränser.
Rapporten är ett examensarbete skrivet av David Tran & Andreas Österman vid LTU
Brand i hallbyggnad, En studie i FDS och Evac - 2013
I denna studie har FDS-simuleringar utförts med olika scenarier där parametrar som bland annat bränsletyp, takhöjd och öppningsstorlekar har varierats. Dessa scenarier har jämförts och parametrarnas betydelse har analyserats. Fokus i denna studie har varit analys av temperaturerna i takbalkarna, men även utrymningssimuleringar har utförts i programmet Evac. Utrymningstiden från simuleringarna har sedan jämförts med tider för olika kritiska värden.
Rapporten är ett examensarbete skrivet av Johan Rönnblom vid LTU
Brandvattenförsörjning av rangerbangårdar - 2014 - Behovet av brandvatten vid olyckor med farligt gods
Syftet med denna rapport var att ta fram underlag som ska kunna ligga till grund för en eventuell framtida standardisering av brandvattentillgången på rangerbangårdar klassade som farlig verksamhet. Detta har gjorts genom litteraturstudie på ämnen rörande rangerbangårdar, farligt godsolyckor, brandvattenförsörjning samt lagstiftning som styr anläggningar klassade som farlig verksamhet. Utöver en omfattande litteraturstudie har intervjuer med två räddningstjänster genomförts för att få deras syn på brandvattenförsörjning av rangerbangårdar.
Rapporten är ett examensarbete skrivet av Karin Olsson vid LTU
Riskanalysmetod tillämpad på raffinaderiet i Lysekil - 2008 - Med fokus på explosioner och bemannade temporära byggnader vid revision
Denna rapport behandlar en riskanalysmetod som har tagits fram för analys av explosionsrisker för personal i temporära byggnader i samband med revision. Analysmetoden har sedan tillämpats på raffinaderiet i Lysekil, Preemraff. I Sverige finns tre raffinaderier som framställer drivmedel och eldningsoljor. Preem och Shell äger varsitt raffinaderi i Göteborg och därutöver har Preem en anläggning i Lysekil (Energimyndigheten, 2000).Ett raffinaderi är en komplex anläggning där råolja processas för att få fram bensin och andra petroleumprodukter.
Rapporten är ett examensarbete skrivet av Lars Olsson & Johan Sedig vid LTH
Utkiken använder personlig data från användarna av Utkiken genom att spara cookies och liknande för att ge en bra användarupplevelse. Delar av denna data används även för att få bra innehåll i nyhetsbreven. Ingen data säljs eller delas vidare till någon tredje part. För mer info läs Personuppgifts- och cookie-policy.
Genom att klicka på "JAVISST" nedan, är du med på ovanstående.
Kommentera