Allmänt meddelande

Kollapsa
No announcement yet.

Industriområden

Kollapsa
X
 
  • Filter
  • Klockan
  • Visa
Clear All
Nya inlägg

  • Industriområden

    I detta ämne samlas dokument och rapporter som handlar om industriområden.


    Nyckelord: riskanalys, industriområden industrier pappersbruk åtgärdsförslag beräkning brandskydd
    Senast ändrad av MM; 2023-11-10, 09:11.

  • #2
    Brandskydd av pappersmaskinen på Holmen Paper, Wargöns Bruk - 2002

    Denna rapport är en del av kursen "Problembaserad Brandteknisk Riskhantering" på brandingenjörslinjen på Lunds tekniska högskola. Arbetet har utförts på uppdrag av Holmen Paper på Wargöns pappersbruk.

    På Wargöns pappersbruk tillverkas bestruket tryckpapper. Produktionen av papper sker endast på en produktenhet, vilket gör pappersmaskinen till den mest skyddsvärda och sårbara delen av bruket. Byggnaden som pappersmaskinen är placerad i är byggd på 50-talet och är tillbyggd och ombyggd många gånger. Byggnaden är komplicerad med många våningsplan med varierande rumshöjder.
    Syftet med arbetet har varit att ta fram svagheter av brandskyddet och ge förslag till förbättringar.
    Arbetet började med en inventering och bedömning av lokalerna för att ge en bild av rådande brandskydd och brandrisker.
    Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil
    Senast ändrad av MM; 2023-11-23, 14:17.

    Kommentera


    • #3
      Riskanalys av Stora Gruvöns pappers- och massabruk, 1999

      1990 utfördes en riskanalys vid Stora Gruvöns pappers- och massabruk i Grums. Resultatet innehöll en del med grovanalyser av processer samt en detaljerad analys av svaveldioxidhanteringen. Då bl.a. processer ändrats och ämnen bytts ut har beslut tagits om att utföra en ny riskanalys. Uppdraget anförtroddes åt Riskkonsulterna Mellansverige.

      Denna rapport är resultatet av detta beslut och är ett arbete i 15 poängs kursen ”problembaserad brandteknisk riskvärdering” vid brandingenjörslinjen, Lunds tekniska högskola, Lunds Universitet. Arbetet har bedrivits som ett projektarbete åt Riskkonsulterna Mellansverige och har skett i samarbete med Institutionen för brandteknik, Lunds tekniska högskola samt Stora Gruvöns pappers- och massabruk i Grums.

      Syftet med arbetet har varit att utföra en riskanalys av den storskaliga kemikaliehanteringen vid Stora Gruvöns pappers- och massabruk i Grums. Då rapporten är en produkt utförd åt Stora Gruvön är syftet även att rapporten ska kunna användas till internutbildning, bl.a. inom områdena myndighetskrav, riskhantering samt utsläpp och spridning av tunga gaser.
      Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil
      Senast ändrad av MM; 2023-11-10, 11:36.

      Kommentera


      • #4
        Utrymningssäkerheten gällande brand i inneslutningen (PS), Reaktor1, Ringhals - 2006

        En bedömning av utrymningssäkerheten gällande brand i inneslutningen (PS), Reaktor1, Ringhals. Denna rapport ingår som en del av kursen Problembaserad brandteknisk riskvärdering (PBR) som är en obligatorisk del i brandingenjörsutbildningen vid Lunds tekniska högskola (LTH). Projektet är utfört i samarbete med Ringhals AB.

        Bakgrunden till rapporten är den revision som sker årligen på Ringhals, rapporten kommer dock att fokusera enbart på revisionen vid Reaktor 1. Under revision genomförs årligt byte av bränsle och planerat underhåll genomförs. För att kunna genomföra detta krävs en fullständig avställning av blocket. För att minimera avställningstiden, eftersträvas ett stort antal reparationsverksamma personer i inneslutningen. Detta leder i sin tur till att utrymningssäkerheten ständigt måste analyseras och hållas på en säker nivå.

        Ett av huvudmålen med rapporten är att utreda vilka förbättringar som kan göras för att säkerställa att denna personökning är acceptabel med en bibehållen hög personsäkerhet. Arbetet inleddes med ett veckolångt besök på Ringhals för att studera rutiner, lokaler och intervjua personal. Efter detta kunde en grovanalys genomföras för att finna eventuella brandscenarier och brister av utrymningsteknisk karaktär.
        Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil
        Senast ändrad av MM; 2023-11-10, 11:37.

        Kommentera


        • #5
          Industribrand vid Eka Chemicals i Bohus, 1998

          Sammanfattning
          Arbetet har bestått i att utreda några av konsekvenserna av två specifika brandscenarier vid Eka Chemicals i Bohus. Det ena scenariot är en tänkt poolbrand utanför väteperoxidfabrik VPU. Poolen består av brandfarlig arbetslösning från fabriken. De konsekvenser som har utretts i samband med detta scenario är:
          • Strålningspåverkan mot en större gasoltank.
          • Brandpåverkan på en rörgata.
          • Brand- och strålningspåverkan på stumfyllda filterkärl.
          • Den förtroendeskada företaget kan lida till följd av utsläpp och miljöpåverkan i samband med branden.
          Det andra scenariot är en tänkt byggnadsbrand i en träbyggnad. Den konsekvens som här har utretts är:
          • Strålningspåverkan mot en projekterad aluminiumtank innehållande perättiksyra.
          För detta syfte har ett antal beräkningsmodeller sammanfogats, vilka presenteras i DEL I. Med hjälp av dessa har sedan kritiska temperaturer och tidsaspekter beräknats för att ge en bild av brändernas konsekvenser. Resultaten av dessa beräkningar presenteras i DEL II.
          Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil
          Senast ändrad av MM; 2023-11-10, 11:38.

          Kommentera


          • #6
            Safety requirements at nuclear power plant in the UK and Sweden, 2010

            Dagens nukleära verksamhet är global. Många svenska företag har för närvarande intresse av att genomföra sina färdigheter i Storbritanniens kärnkraftverk, då många av Storbritanniens nuvarande reaktorer skall ersättas med nya, eftersom reaktorerna har nått sin tekniska livslängd. På grund av detta intressanta faktum, har Storbritannien valts att jämföras med Sverige.
            Syftet med rapporten är att skapa en fördjupad kunskap inom kärnteknisk säkerhet vid kärnkraftverk i både Storbritannien och Sverige.

            Rapporten har som avsikt att svara på:
            • Vilka skillnader och likheter finns det mellan Storbritannien och Sverige ställda säkerhetskrav och vad är de grundläggande kraven för säkerhetsdokumentation i detta fall?

            Rapporten är ett examensarbete skrivet av Evelynn Brattström vid LTH.
            Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil
            Senast ändrad av MM; 2023-11-10, 10:00.

            Kommentera


            • #7
              Drivgodsinventering och riskanalys för Granfors och Krångfors vattenkraftverk - 2011

              Examensarbete: Drivgodsinventering, riskanalys och åtgärdsförslag för Granfors och Krångforsvattenkraftverk i Skellefteälven av Johan Marklund.

              Sammanfattning:
              "Under extrema flödessituationer ökar erosionen längs stränderna, vilket genom ras och skred leder till att drivgods hamnar i älven. Det finns en mängd förebyggande åtgärder för att minska risken med drivgods. Det kan vara allt från att ta bort träd i känsliga områden, till att sätta upp länsar som styr undan drivgodset.
              För att ta reda på hur mycket tänkbart drivgods som finns har därför en inventering gjorts för Granfors och Krångfors magasinen. Eftersom det tidigare inte genomförts något liknande arbete så har först metoder för arbetets olika delar tagits fram.
              • Metod för Inventering
              • Metod för Beräkning av mängden drivgods
              • Metod för Riskanalys

              För att bättre förstå hur man ska sätta in lämpliga åtgärdsförslag har även en kortare studie av hur drivgods beter sig vid höga flöden genomförts, samt hur olika typer av länsar och skyddsvisir fungerar. Resultatet från inventeringen och riskanalysen visade att det kommer en relativt stor mängd drivgods till båda anläggningarna. Detta leder till att dammarna förmodligen inte kommer att klara av den mängden drivgods utan att särskilda åtgärder vidtas.
              Det som rekommenderas för de båda magasinen är att rensa upp magasinen på både löst drivgods och träd närmast strandkanten. En annan åtgärd som föreslås är att sätta ut länsar för att styra drivgodset antingen till en uppsamlingsplats uppströms dammarna, eller styra drivgodset med hjälp av länsar genom sektorluckan i Granfors. Detta för att tas omhand nedströms, antigen i Krångfors, alternativtflotta även genom sektorluckan i Krångfors för att då tas omhand med länsar i Selsforsen."​
              Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil
              Senast ändrad av MM; 2023-11-10, 11:38.

              Kommentera


              • #8
                Konsekvensutredning avseende transformatorbrand, 2012

                Författare: Tony Iseklint

                Denna rapport är en fördjupning av en skadehändelse utifrån detta "värsta fall", på Letsi vattenkraftverk. Syftet och målet med rapporten är att genom djupare analys klarlägga vilken påverkan en sådan omfattande skadehändelse kan ha på ett transformatorbås och omgivande transformatorhall. Detta görs dels genom analys och handberäkning av de förväntade tryckökningarna genom ljusbåge och gasexplosion. Vidare analyseras även sekundärbränder i transformatoroljan genom CFD-simuleringar i datorprogrammet FDS (Fire Dynamics Simulator). Fokus på utdata läggs här på uppnådda brandgastemperaturer, siktförhållanden, strålningsnivåer m.m., och hur detta påverkar konstruktionen, teknisk installation och utrymning inom transformatorhallen. Slutligen behandlar rapporten även förslag på möjliga skyddsåtgärder, som skulle kunna tillämpas för att minska konsekvenserna av denna allvarliga skadehändelse i transformatorn.
                Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil
                Senast ändrad av MM; 2023-11-10, 11:52.

                Kommentera


                • #9
                  Risker inom Svartöstadens industriområde: beräkning av individ- och samhällsrisk - 2009

                  Författare: ​Johan Blommé och Jonas Höglund

                  Rapporten är tänkt att fungera som ett informationsdokument för de företag samt personer och funktioner som påverkas vid en eventuell olycka i Svartöstaden. Förhoppningen är att rapporten ska öka förståelsen för vilka risker som finns inom området. Vidare är det även önskvärt att densamma skall kunna fungera som ett styrdokument vid eventuell utökad bebyggelse utav Svartöstaden samt närliggande områden. När en av Norbottniabanans föreslagna sträckor planeras i direkt anslutning till området, finns det därav ett behov av en sammanställning av de olika företagens specifika risker.
                  Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil
                  Senast ändrad av MM; 2023-11-10, 11:43.

                  Kommentera


                  • #10
                    Brandrisker och brandtekniska åtgärder för kabelutrymmen inom vattenkraftverk - 2014

                    Författare: Jonas Johansson

                    Denna rapports syfte är att utforma ett fördjupat utredningsunderlag till pågående utredningsarbete inom Vattenfall Vattenkraft AB gällande brandskydd inom deras vattenkraftsanläggningar. Det avser även att fungera som kunskapsunderlag för framtida frågeställningar vid exempelvis försäkringsfrågor och förnyelseprojekt inom Vattenfall Vattenkraft AB.

                    Det aktuella utrymmet som ska gälla som typfall för denna utredning är en kabelkulvert i Harsprångets kraftverk. Kulverten är initialt belägen ca 80 m under jord i direkt anslutning till kraftanläggningen och innefattar 2-7 st kabelstegar med ett varierat antal mellanspänningskablar (1-20 kV). Den går sedan hela vägen upp till marknivå. Ett problem vid brand är att kulvertsystemet i nuläget är mer eller mindre öppet genom hela dess geometri, vilket gör att brand längst ned kan leda till att hela utrymmet blir rökfyllt. Lägg därtill att anläggningen är obemannad stora delar av tiden och det är beräknat att det när så är fallet tar minst 40 minuter innan personal är på plats i händelse av brand eller annan skadehändelse. Detta medför att branden kommer vara fullt utvecklad innan personal har anlänt.
                    Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil
                    Senast ändrad av MM; 2023-11-10, 11:51.

                    Kommentera


                    • #11
                      Konsekvenser på riskhantering vid ökad samordning av HSEQ - 2009

                      Fullständig titel: Konsekvenser för företaget och dess riskhantering från ökad samordning av HSEQ-områdena.

                      Denna rapport är framtagen i syfte för att öka kunskapen för konsekvenserna av ökad samordning för företag och dess riskhanteringsarbete. En utvärderingsmodell är framtagen för att kunna studera de konsekvenser som en ökad grad av samordning för med sig. En preliminär utvärderingsmodell har testats på fyra olika företag som arbetar med ökad samordning: Ballingslöv AB, Kraftringen Produktion AB, Pågen AB och Karlit Group. Testet genomfördes i syfte att utröna huruvida modellen täcker in samtliga konsekvensområden samt att klarlägga om modellen är praktiskt tillämpbar. Resultatet från testet visade på att den preliminära modellen i stora drag var användbar, justeringar och kompletteringar gjordes sedan vilket ledde fram till rapportens huvudresultat: Den färdiga utvärderingsmodellen.

                      Rapporten är skriven av Erik Mattsson och David Wimmercranz vid LTH
                      Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil
                      Senast ändrad av MM; 2023-11-10, 11:46.

                      Kommentera


                      • #12
                        Risker och konsekvenser vid en yttre storbrand på Smurfit Kappa Kraftliner Piteå - 2014

                        Författare:
                        Daniel Rådemar

                        Denna rapport syftar att undersöka de risker och konsekvenser som uppstår för samhället och närområdet vid en brand i yttre bränslehantering hos Smurfit Kappa Kraftliner i Piteå. Yttre bränsle i denna rapport syftar på biobränsle, bark, flis, returpapper och massaved.
                        Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil
                        Senast ändrad av MM; 2023-11-10, 11:51.

                        Kommentera


                        • #13
                          Dominoeffekt och kumulativ risk på industriparker, MSB - 2015

                          MSB finansierade en studie för att:
                          "Studien syftar till att underlätta för verksamhetsutövare och myndigheter att få fram den övergripande riskbilden - helheten - inom industriparker där det finns flera olika verksamhetsutövare som hanterar farliga ämnen eller farliga processer som kan innebära svåra konsekvenser i händelse av olycka.
                          Studien syftar till att underlätta arbetet med att skapa en tillräcklig helhetsbild av riskerna så att man kan anse sig ha kontroll över riskbilden. Helhetsbilden behövs oavsett om det är fråga om Sevesoverksamheter eller andra typer av storskaliga industrier och verksamheter som utgör risker för omgivningen.

                          Studien ska ta fram en metodik hur verksamhetsutövare och myndigheter kan och bör agera för att få fram en helhetsbild när det gäller sådana risker. Ett stöd inom detta område kan exempelvis leda till bättre koordinering mellan verksamhetsutövare inom samma industripark, att dominoeffekter behandlas på ett tydligare och mer transparent sätt, att man kan ta hänsyn till kumulativ/överlagrad risk och får ett bättre beslutsunderlag vid förändring eller nyetablering både inom och utanför industriparken. Det handlar bland annat om risker orsakade av dominoeffekter (eskalerande förlopp som inkluderar flera verksamheter) i händelse av en olycka.

                          Studien ska ge svar på hur man kan ta hänsyn till kumulativ/överlagrad risk inom en industripark för att se var riskerna är som störst och kunna avgöra "när bägaren rinner över av risker", exempelvis avgöra exempelvis bästa lokalisering vid eventuell tillkommande eller förändrad verksamhet inom området. Det kan också handla om att identifiera behov av att reducera redan befintliga risker som överskrider vad som kan accepteras."
                          Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil
                          Senast ändrad av MM; 2023-11-10, 10:08.

                          Kommentera


                          • #14
                            Brandrisker och skyddshöjande brandtekniska åtgärder för kabelutrymmen, lokaler för växelhuvudströmscentral och transformatorer inom vattenkraftverk - 2018

                            Syftet med denna rapport är att utföra en brandteknisk utredning av två vattenkraftverk, Akkats och Messaure, genom riskidentifiering vid platsbesök och CFD-simulering (Computational Fluid Dynamics) av brandförlopp med hjälp av datorprogrammet Fire Dynamics Simulator (FDS). Målet är att identifiera risker och kvantifiera dessa samt att ta fram förslag på riskreducerande åtgärder.

                            Rapporten är ett examensarbete skrivet av Torun Varg och Erica Oberholtzer vid LTU
                            Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil

                            Kommentera


                            • #15
                              Projekt SEBRA: Systeminriktat Erfarenhetsarbete för industriell Brandsäkerhet – en studie av organisering och användbarhet i brandskyddet - 2019

                              På en industriarbetsplats uppstår det ibland konflikter mellan produktionen och brandskyddet, vilket kan leda till att brandskyddet förbigås eller kopplas ur. En vanlig lösning för att attackera sådana problem är utökad styrning, information och utbildning. Men ännu en rutin eller ännu ett krav riskerar att ta för mycket av industripersonalens resurser i anspråk. När nya arbetsmoment läggs till en redan trimmad process uppstår nya risker. Situationen kan istället betraktas som en effekt av bristande design.
                              I byggprocessen finns inga etablerade arbetssätt som säkerställer att slutanvändarens behov beaktas när brandskyddet utformas och byggprojektets incitament är att hålla nere byggkostnaden.
                              Istället förskjuts kostnader till drifttiden, i form av inskränkt produktion och lägre säkerhetsnivå.

                              Inspelning från resultatseminariet den 13 september 2019



                              Brandforsk resultat seminarium om När brandskyddet skapar problem – ett återbesök till projektet SEBRA - 2022


                              Inspelning från webinariet den 29 april 2022.
                              Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil

                              Kommentera

                              Annonser

                              Kollapsa

                              Working...
                              X