Om du inte kan logga in på Utkiken kan det bero på att Internet Explorer inte längre supportas. Microsoft slutade supporta Internet Explorer 2013 och nu har även Utkikens plattform slutat fungera med Explorer. Testa Chrome, Edge eller någon annan modern webbläsare så bör det funka. Annars säg till. po@utkiken.net
Välkommen till Utkiken.
Du vet väl om att över 100 räddningstjänster abonnerar på tillgång till Utkiken för samtlig personal.
Kontakta po@utkiken.net om du undrar om just din räddningstjänst abonnerar.
Nitrocellulosa, lagerhållning och hantering inom tryckfärgindustrin - 2008
Författar: Jarl Olof Sköld
Syftet med rapporten är att bedöma riskbilden vid hantering av nitrocellulosa och att förslag till rutiner och eventuella åtgärder skall arbetas fram.
Huvudarbetet utgörs av en teoretisk del samt en försöksdel där teoridelen avser hanteringen av nitrocellulosan. Litteraturstudier samt observationer och intervjuer har legat till grund för riskbedömning och framtagning av rutiner. Observationer och arbete i produktionen har gjorts för att bli bekant med de olika arbetsmomenten i fabriken. I försöksdelen utfördes experiment för att titta närmare på flampunkter och självantändning som stöd för bedömning av risker och åtgärder. En riskbedömning av hela processen från lagerhållning till hantering i fabrik har gjorts. Kontroll har gjorts enligt gällande lagar och förordningar för att fastställa huruvida de är uppfyllda. Förutom kontroll av nitrocellulosaförrådet har även rutiner tagits fram för att säkerställa att lagerhållning samt in och utlastning uppfyller alla krav.
Kategorisering av brandfarliga varor med parametern FIGRA - 2008
Författare: Ulrika Beckman
Syftet med detta arbete har varit att undersöka ett större användningsområde för parametern FIGRA och se om parametern skulle kunna tillämpas som grund för olika produkters kategorisering. Förkortningen FIGRA står för FIre Growth RAte och är en parameter som belyser olika produkters brandtillväxt. Arbete har dels fokuserats mot att undersöka känslighet och repeterbarhet, dels hur brandförloppet och därmed FIGRA-värdena, skiljer mellan olika typer av brandfarliga respektive icke brandfarliga varor.
Varför RISKERA - en del av det kommunala systematiska säkerhetsarbetet - 2008
Författare: Robert Erdeniz
Rapporten handlar om samhällets förmåga att hantera en omfattande kemisk olycka.
Syftet med rapporten har varit att leverera en förstudie till Statens räddningsverk som kan ligga till grund för en vidareutbildning av RIB verktyger RISKERA.
Målen har varit att överlämna en behovsanalys och ett utvecklingsförslag för RISKERA. Rapporten betraktar enbart problematiken kring transporter på väg, järnväg samt fasta anläggningar med fokus på farliga ämnen i kommuner.
Genomfört enligt planering? - 2012 En rapport om Sevesoverksamheters genomförande av planerade åtgärder efter olycka eller tillbud.
Författare: Anders Markus
Rapportens mål är att undersöka i vilken utsträckning de åtgärder som verksamhetsutövare planerar efter en allvarlig olycka eller tillbud vid Sevesoverksamheter faktiskt genomförs.
Syftet med arbetet är att bringa klarhet i om och hur de åtgärder som planerats verkställs.
I vilken omfattning genomförs de åtgärder som planeras?
Får åtgärderna den förväntade effekten och skapar införandet av åtgärderna bieffekter på övrig verksamhet? Om åtgärderna inte genomförts är detta då på grund av ekonomi eller finns det andra anledningar?
Hur ser säkerhetsorganisationen ut på anläggningarna och finns det kopplingar mellan säkerhetsorganisationer och omfattningen av genomförda åtgärder?
I rapporten genomförs tre olika tester där man jämför en sandbäddsbrännare, en pölbrand av flygplansbränslet Jet A1 och en Bofors Test Center (BTC) gasbrännare för att sedan jämföra resultaten av värmepåverkan från varje del.
Baserat av resultaten från de olika testen visar det sig att en lätt modifierad sandbäddsbrännare med tillräcklig gasförsörjning kräver fler tester, men i större försök är det troligt att testet kommer ge en liknande värmeutveckling som det testet som specifieras i STANAG 4240.
Riskanalys för klordioxid i lagringsanläggningar - 2010
Författare: Daniel Lundberg och Christoffer Käck
Klordioxid används som blekmedel vid tillverkningen av pappersmassa för papperstillverkning. Riskerna kring lagring av klordioxid har undersökts och rankats för att förbättra samt utöka säkerheten. I den här rapporten har simuleringar gjorts i ALOHA för de olika scenarierna.
Syftet var att utveckla en metod för riskbedömning av lagringsanläggningen för klordioxid vid massabruken.
Konsekvensanalys av Katrineholms Logistikcentrums inkommande farligt gods - 2010
Författare: Kristoffer Erixon
På uppdrag av Västra Sörmlands Räddningstjänst ska denna rapport beskriva vilka konsekvenser verksamhetens farliga godsflöden kan ha på det närliggande samhället samt klargöra juridiskt hur verksamheten och tillsynsmyndigheterna är tvungna att förhålla sig till rättssystemet.
Då verksamheten nyligen startats och flera utbyggnadsetapper återstår har endast begränsade mängder farligt gods deklarerats i terminalen. Detta gör att sannolikheten för olyckor med farligt gods i begreppet risk inte går att beräkna på det sätt som kommer att avspegla verksamheten. En riskinventering upprättas därför på basis från den svenska räddningstjänstens insatsstatistik. Utifrån en inledande konsekvensanalys utfördes en mer detaljerad konsekvensanalys på det värsta tänkbara utsläppsscenariot som är med giftiga gaser samt det mest sannolika som är brandfarlig vätska.
Biooljas egenskaper vid brand och släckning samt släckmedelsalternativ för en första släckningsinsats: en studie med fullskaliga försök - 2010
Författare: Maria Ovesson
Rapporten syftar till att genom praktiska försök undersöka om fettbrandsläckare är effektivare än pulversläckare för en fösta släckningsinsats vid bränder i bioolja. Ett fåtal försök ska även göras med skumsläckare. Också släckmedlens effekter på oljan ska observeras. Ett ytterligare syfte är att ge Karlstads Energi och räddningstjänsten bättre kunskaper i hur bioolja beter sig då den brinner och hur den reagerar vid släckning.
Probitfunktioner – En studie av tillämpning i Sverige och effekter av förändrade probitkonstanter - 2023
I James Lundströms och Fabian Valenzuela Lundkvists examensarbete för Civilingenjörsprogrammet i Riskhantering vid Lunds Tekniska Högskola, undersöker de hur nya rön inom så kallade probitfunktioner påverkar beslutsfattare inom riskhantering. Deras huvudmål är att kvantifiera de skillnader som kan uppstå då konsulter väljer att använda olika simulerings- och beräkningsverktyg, på grund av de nya rönen.
Deras frågeställningar är följande;
Är probitfunktioner ett vanligt förekommande verktyg inom effektmodelleringen?
Hur skiljer sig den dödliga koncentrationen utifrån den nya forskningen kring probit, jämfört med de gamla värdena?
Hur genomförs effektmodellering i Sverige och vilka spridningsmodeller är vanligast?
Hur påverkar resultatet av skillnaden i dödlig koncentration som uppstår med den nya forskningen avståndet till denna koncentration?
Utkiken använder personlig data från användarna av Utkiken genom att spara cookies och liknande för att ge en bra användarupplevelse. Delar av denna data används även för att få bra innehåll i nyhetsbreven. Ingen data säljs eller delas vidare till någon tredje part. För mer info läs Personuppgifts- och cookie-policy.
Genom att klicka på "JAVISST" nedan, är du med på ovanstående.
Kommentera