Allmänt meddelande

Kollapsa
No announcement yet.

Beräkningsmodeller och analysmetoder

Kollapsa
X
 
  • Filter
  • Klockan
  • Visa
Clear All
Nya inlägg

  • Beräkningsmodeller och analysmetoder

    I detta ämne samlas dokument och rapporter som handlar om beräkningsmodeller och analysmetoder.


    Nyckelord: utvärdering beräkningsmodell analysmetod
    Senast ändrad av MM; 2023-11-10, 12:58.

  • #2
    Beräkningsmodeller för övertändning och förbränningsprodukter - 1998

    Författare:
    Anders Edstam & Peter Söderström

    Rapporten behandlar metoder för att räkna på om ett brandgaslager är antändbart eller ej (Beylers handräkningsmodell), övertändning (Flashover A1) samt metoder för att bestämma brandgaslagrets sammansättning av förbränningsprodukter (handberäkningsekvationer och CFAST).

    Syftet med arbetet har varit att utreda de undersökta modellernas giltighet vid olika förhållanden och därigenom få vetskap om hur indata till modellerna bäst skapas.
    Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil
    Senast ändrad av MM; 2023-11-23, 09:55.

    Kommentera


    • #3
      Känslighetsanalys av FDS och dess undermodeller i ett tunnelscenario - 2006

      Författare: Torkel Dittmer & Ulf Jämtäng

      Denna rapport innehåller en djupare känslighetsanalys av CFD-programmet FDS och några av dess undermodeller i två utvalda tunnelscenarion i skala 1:8. Dessa två scenarion har brandprovats av FOA och en begränsad jämförelse mot dessa resultat har genomförts där sådana data funnits tillgängliga och varit av en god kvalitet. Scenariona har valts bland många andra då flödena i dessa scenarion endast drivs av branden och inga mekaniska fläktar använts.

      Syftet med detta arbete har varit att fördjupa kunskaperna om hur känsliga resultat som levereras av FDS då olika undermodeller och konfigurationer används. Förhoppningen är att detta arbete ska grunda för en vidare forskning och analys av FDS då detta arbete inte ensamt kan ge svar på de frågor som kommer med ett ökande användande av FDS.
      Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil
      Senast ändrad av MM; 2023-11-23, 09:57.

      Kommentera


      • #4
        Implementering av BCM - En modell för att skapa förutsättningar inom organisationen - 2010

        Begreppet implementering, i enlighet med examensarbetets fokus, syftar till organisationens förändringsprocess snarare än arbetet med att utveckla kontinuitetsbevarande strategier och åtgärder.

        Business Continuity Management (BCM) kategoriseras i de flesta sammanhang som ett tekniskt präglat område. Viktiga aktiviteter är bland annat att genomföra tekniska analyser kring verksamheten och dess värdeskapande flödeskedjor. De tekniska aspekterna av BCM är centrala, men även den bästa analysen är meningslös om den inte används och hanteras på ett korrekt sätt.

        Syftet med examensarbetet är att, med fokus på mänskliga och organisatoriska aspekter, bidra till ökade kunskaper om implementering av BCM. På uppdrag av Volvo Construction Equipment (Volvo CE) har en generell modell för implementering av BCM utvecklats.

        Rapporten är skriven av Jakob Karlsson och Andreas Reuterberg vid LTH..
        Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil
        Senast ändrad av MM; 2023-11-10, 13:03.

        Kommentera


        • #5
          A method of quantifying user uncertainty in FDS by using Monte Carlo analysis - 2009

          När FDS används för brandmodellering finns det en viss grad av osäkerhet vad gäller indata. Alltså finns det även en grad av osäkerhet i utdata som har introducerats av användaren.

          Flera hundra FDS-simuleringar av samma modell har utförts och tre olika indatavariabler (soot yield, mass extinction coefficient och heat release rate) har tagits fram genom en känslighetsanalys och varierats oberoende av varandra med en Monte Carlo-analys. Det har även utförts simuleringar där alla tre variabler varierades samtidigt.

          Rapporten är skriven av Tor Lindström och David Lund vid LTH. Rapporten är skriven på engelska.
          Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil
          Senast ändrad av MM; 2023-11-10, 13:04.

          Kommentera


          • #6
            Enkel beräkningsmodell av brandtemperatur - 2012

            Modeller för att beräkna brandtemperaturen i olika utrymmen är viktiga när man designar brandskyddet i byggnader, både för att rädda liv och för att spara pengar. Det finns en stor mängd modeller som är bra på att bestämma brandtemperaturen i utrymmen med omgivande material av betong, tegel, trä och andra byggmaterial. Det finns dock väldigt få enkla beräkningsmodeller för utrymmen med tunna omgivande strukturer, så som tunt stål, med- eller utan isolering.
            Syftet med den här rapporten är att visa att det är möjligt att beräkna brandtemperaturen inom olika typer av omgivande strukturer, med enkla modeller, samt att presentera resultatet på ett pedagogiskt sätt.


            Rapporten är ett examensarbete skrivet av Olov Sundström och Sarah Gustavsson vid LTU
            Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil
            Senast ändrad av MM; 2023-11-10, 13:04.

            Kommentera


            • #7
              Temperature calculations in fire exposed structures - 2008

              För dagens brandingenjörer finns många avancerade hjälpmedel. Ett av dessa hjälpmedel är bland annat mjukvara för brandsimuleringar. I det här arbetet presenteras en metod för användandet av utdata från brandsimuleringar i FDS som indata i FEM-baserade temperaturberäkningar i brandutsatta konstruktioner.

              FDS kan beräkna den adiabatiska yttemperaturen (AST) på alla ytor i en simulering och målet med det här examensarbetet är att se om AST från en simulering kan användas i temperaturberäkningar på ett element med andra dimensioner än de som använts i simuleringen.

              Rapporten är ett examensarbete skrivet av Joakim Sandström vid LTU.

              Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil
              Senast ändrad av MM; 2023-11-10, 13:05.

              Kommentera


              • #8
                Improved Version of Cone Tools for Predictions of Room Corner Tests - 2011

                Room Corner Test (ISO 9705) används för att brandklassa ytmaterial och som referensscenario till ett antal länder. Då kostnaden för ett Room Corner Test är högt är det därför intressant att predicera resultatet från ett sådant test. Det går att göra med Wickström och Göranssons modell, dock är den rätt komplex. Men med hjälp av programmet Cone Tools kan man förenkla arbetet med modellen.

                Målet med arbetet är att förenkla ekvationerna för den brinnande arean i Cone Tools och, om möjligt, förbättra programmets predicering. Det har även gjorts ett antal tester för att se om korrektionsfaktorn i Cone Tools är möjlig att förbättra.

                För att förenkla ekvationerna för den brinnande arean har alla ekvationssteg gjorts linjära. Alla tester har gjorts i Cone Tools, som har blivit omkodad med hjälp av Visual Basic. Den nuvarande samt den förändrade modellen jämfördes med nio olika produkters värmeutvecklings kurvor för att se vilken av dem som gav bäst predicering. Resultatet blev väldigt intressant där den modifierade modellen gjorde bättre eller minst lika bra prediceringar i de flesta fall jämfört med den nuvarande modellen. Vissa produkter, som Plywood och FR ESP, predicerades väldigt bra av den modifierade modellen. För korrektionsfaktorn hittades ingen förbättring.

                Rapporten är ett examensarbete skrivet av Jon Moln Teike vid LTU.
                Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil
                Senast ändrad av MM; 2023-11-10, 13:06.

                Kommentera


                • #9
                  Evaluation of Gpyros Capabilities to Simulate Exothermal Effects in Mineral Wool - 2014

                  När mineralull hettas upp till brandtemperaturer utvecklas värme inuti materialet. Detta gör att man i mineralullen, trots upphettning utifrån, har uppmätt betydligt högre temperaturer än den temperatur som råder på ytan. Fenomenet är ett resultat av förbränning av bindemedel och olja samt rekristallisering av de amorfa fibrerna i materialet. SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut, arbetar med att utveckla metoder för att koppla brandsimuleringar, värmeöverföringsberäkningar och strukturmekaniska beräkningar. En del i det arbetet är att undersöka ett nytt simuleringsverktyg "Gpyro" vilket kan kopplas till exempelvis FDS och användas som randvillkor i simuleringar.

                  Rapporten är ett examensarbete skrivet av Andreas Norlin vid LTU.

                  Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil
                  Senast ändrad av MM; 2023-11-10, 13:07.

                  Kommentera


                  • #10
                    Evaluation of a gypsum based fire seal by finite element calculations Development of material parameters for Firesafe AS fire sealant, FS-GPG - 2014

                    Syftet med rapporten är att konstruera en fungerande simuleringsmodell för ett specifikt material, så att tillräcklig tjocklek av Firesafes brandtätning, FS-GPG, kan beräknas. Detta för att uppnå brandklasser med hänseende till olika standarder utan att onödiga tester ska behöva göras.

                    Rapporten är ett examensarbete skrivet av Emil Ringh vid LTU.

                    Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil
                    Senast ändrad av MM; 2023-11-10, 13:07.

                    Kommentera


                    • #11
                      Applicering av befintliga handberäkningsmetoder på tidsberoende brandförlopp - 2016
                      - En experimentell studie

                      Vid dimensionering av brandskydd är beräkning av brandgaslagrets temperatur och höjd vanligt då tid till kritiska förhållanden för människor ska bestämmas. Detta görs ofta med CFD-simuleringar som är ett kraftfullt men tidskrävande verktyg. Arbetets syfte är att undersöka om handberäkningsmetoder kan vara ett användbart verktyg för att komplettera CFD-simuleringar vid beräkningar på tidsberoende brandförlopp.

                      Analysen i detta arbete genomfördes genom att jämföra resultat från handberäkningar med resultat från experiment och CFD-simuleringar med programmet FDS. Alla moment genomfördes för ett rum som överensstämmer med ISO 9705-rummet i skalan 1:4.

                      Rapporten är ett examensarbete skrivet av Oscar Karlsson & Patrik Kjellberg vid LTH

                      Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil
                      Senast ändrad av MM; 2023-11-10, 13:07.

                      Kommentera


                      • #12
                        Osäkerhet vid skalning av brandtekniska försök - 2014

                        Möjligheten att använda sig av nedskalade modeller vid brandtekniska försök har utnyttjats länge. Det finns både kostnadsmässiga och praktiska fördelar så som att det blir lättare att kontrollera ett försök när en nedskalad modell används. Skalningen sker utifrån dimensionslösa grupper som ska bevara försökets förutsättningar från fullskalan till den mindre skalan. Det är dock inte möjligt att bevara alla dimensionslösa grupper som är applicerbara vid ett brandtekniskt försök och skalningen som utförs är därmed ofullständig. Att avgöra hur stort felet är för resultat inhämtade i en mindre skala på grund av det kan vara svårt.
                        Syftet med rapporten var därför att försöka komma fram till hur skalning ska ske och avgöra vilka effekter skalning får. Mer specifikt var målet att se hur stor osäkerhet som introduceras när ett försök genomförs i en nedskalad uppställning.


                        Rapporten är ett examensarbete skrivet av Oscar Lilja vid LTH.

                        Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil
                        Senast ändrad av MM; 2023-11-10, 13:08.

                        Kommentera


                        • #13
                          Aktionsforskningsstudie av ett initierat branschöverskridande samarbete – En utvärdering av möjligheter och projektrisker i en strategisk allians som utvecklar energilösningar inom kommersiella fastigheter (Action research study of an initiated cross-industri cellaboration) - 2016

                          Detta examensarbete är en utvärdering av möjligheter och projektrisker i ett samarbete inlett mellan E.ON Sverige AB, ABB AB och Telefonaktiebolaget L M Ericsson. Syftet med det branschöverskridande samarbetet är att utveckla smarta energilösningar och det har även inlett ett pilotprojekt inom området kommersiella fastigheter. Examensarbetets syfte var att analysera och bedöma hur möjligheter och projektrisker hanterades inom detta projekt. Studenterna genomförde en upprepande aktionsforskning i fyra faser och påverkade aktivt pilotstudien i relation till tajming.

                          Rapporten är ett examensarbete skrivet av Annah Håkansson & Andrea Pettersson vid LTH. Rapporten är skriven på engelska
                          Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil
                          Senast ändrad av MM; 2023-11-10, 13:09.

                          Kommentera


                          • #14
                            QRA with respect to domino effects and property damage - 2014

                            Dominoeffekter inom processindustrier är komplexa fenomen som kan ge upphov till allvarliga skador på så väl egendom som människor om de inte tas i beaktande i säkerhetsarbetet. Medvetenheten om fenomenet har den senaste tiden ökat och flera forskningsprojekt har genomförts inom området, detta till följd av att allvarliga olyckor har kunnat härledas till dominoeffekter.

                            Det huvudsakliga syftet med den senaste forskningen har varit att ta fram verktyg och modeller för att kunna kvantifiera riskerna associerade med dominoeffekter. Gemensamt för dessa modeller är att de behandlar dominoeffekter i en separat analys, med utgångspunkt från resultaten av en konventionell QRA. Modellerna visar att dominoeffekter kan analyseras kvantitativt, men de ger ingen vägledning om hur dessa effekter bör integreras och behandlas i en QRA. Det finns därmed ett behov av heltäckande metodiker som tydliggör hur dominoeffekter skall integreras och analyseras inom ramarna för en konventionell QRA.


                            Rapporten är ett examensarbete skrivet av Mathias Lööf och Leo Kardell vid LTH.

                            Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil
                            Senast ändrad av MM; 2023-11-10, 13:09.

                            Kommentera

                            Annonser

                            Kollapsa

                            Working...
                            X