Allmänt meddelande

Kollapsa
No announcement yet.

Farligt ämne - Transporter

Kollapsa
X
 
  • Filter
  • Klockan
  • Visa
Clear All
Nya inlägg

  • Farligt ämne - Transporter

    I detta ämne samlas dokument och rapporter som handlar om transportleder och transporter av farliga ämnen.

    Nyckelord: farligt gods transport vägar samhällsrisk kemikalier
    Senast ändrad av MM; 2023-11-13, 10:21.

  • #2
    Riskanalys av farligtgodsled i Kalmar - 2005

    Författare:
    Håkan Sanglén

    Syftet med detta arbete är att genomföra en riskanalys för farligtgodsleden längs Södra vägen i Kalmar. Riskanalysen skall baseras på kvantitativa data och riskerna värderas utifrån både sannolikheter för eventuella olyckor, samt konsekvenserna av desamma. Rapporten skall behandla hur bristfällig statistik och annan avsaknad av fakta hanteras. Vidare skall riskanalysen innefatta en uttömmande riskvärdering samt en värdering av eventuella riskreducerande åtgärder som kan tänkas bli aktuella för att uppnå tolerabel säkerhetsnivå.

    Riskanalysens tyngdpunkt kommer att vila på områden där nybyggnation planeras av Kalmar kommun. Arbetet skall resultera i en allmän slutsats om säkerheten med avseende på leden innefattande både individ- och samhällsrisk. Dessutom skall analysen utreda riskerna med den planerade nybyggnationen i aktuellt område. En bedömning skall presenteras om byggnation överhuvudtaget är lämplig i området. Då rapporten och hela analysen skall kunna utvärderas och tolkas av politiker och kommunala tjänstemän kommer hela riskbegreppet men även specifika beräkningsmodeller att redovisas tämligen utförligt. Detta för att skapa en förståelse och en helhet över ingående parametrar i utförd riskanalys
    Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil
    Senast ändrad av MM; 2023-11-13, 10:23.

    Kommentera


    • #3
      Farliga ämnen i Norrbottens län: En förstudie om förekomst och förmåga - 2011

      Författare: Hanna Karlsson

      Denna rapport är en beställning av den regionala samordningsfunktion som finns i länet kring farliga ämnen. Rapporten behandlar förekomst av farliga ämnen på fasta industrianläggningar, på väg och järnväg samt kommunal räddningstjänsts och övriga berörda myndigheters förmåga att hantera olyckor med farliga ämnen inom Norrbottens län.

      Farliga ämnen hanteras i stor omfattning i Norrbottens län på grund av den storskaliga industri som finns i länet. Genom gruvnäringen i malmfälten i Kiruna och Gällivare kommun hanteras stora mängder explosiva och oxiderande ämnen och föremål medan det vid kusten hanteras frätande syror, baser och peroxider i samband med pappersmassabruken i Piteå och Kalix kommun. Stora mängder petroleumprodukter hanteras i hamnarna i Luleå och Piteå men förekommer inom hela länet.
      Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil
      Senast ändrad av MM; 2023-11-13, 10:24.

      Kommentera


      • #4
        Riskinventering av kemiska anläggningar och farligt gods transporter - 2012

        Författare: Mathias Persson

        Syftet är att med en riskinventering av kemiska anläggningar och farligt gods transporter, identifiera högriskområden för kemikalieolyckor i allmänhet och för vattenskyddsområden i synnerhet.

        Forskningsfrågor:
        • Vilka riskkällor och riskobjekt med avseende på kemikalier finns, samt var är de belägna?
        • Vilka skyddsobjekt finns samt var är de belägna?
        • Vilka högriskområden för kemikalieolyckor kan identifieras baserat på riskinventeringen?
        Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil
        Senast ändrad av MM; 2023-11-13, 10:27.

        Kommentera


        • #5
          Skyddsavstånd till transportleder för farligt gods - 2013

          Författare: Maria Abrahamsson

          Den här rapporten är gjord efter en beställning från Länsstyrelsen i Norrbottens län. Länsstyrelsen i Norrbottens län har tagit fram en kortfattad första utgåva av rekommendationer gällande skyddsavstånd till transportleder för farligt gods på väg och järnväg. Men Länsstyrelsen planerar att ta fram en mer omfattande vägledning för planläggning intill transportleder för farligt gods. Inför det arbetet ansåg Länsstyrelsen att en kartläggning av lagar och faktorer som påverkar val av skyddsavstånd borde göras samt en kartläggning av de rekommendationer som finns om skyddsavstånd till transportleder för farligt gods, vilket är vad som avhandlas i denna rapport. Olyckor med farligt gods är ovanliga; mellan åren 1998-2011 har det i Norrbotten skett i snitt tre olyckor med farligt gods per år.
          Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil
          Senast ändrad av MM; 2023-11-13, 10:28.

          Kommentera


          • #6
            Utsläpp av farligt gods vid vägtransport - 2016

            Författare:
            Fabian Ardin, Mårten Markselius

            Under början av 1990-talet utarbetade Statens väg- och transportforskningsinstitut (VTI) en metod för att analysera risker kopplade till transporter med farligt gods på väg och järnväg. En avgränsad del av forskningsprojektet var att utarbeta en modell för beräkning av frekvensen för en farligtgodsolycka under vägtransport. Sedan modellen framarbetades har mycket hänt. Däribland ett omfattande arbete inom trafiksäkerhetsområdet, en förbättring av räddningstjänstens insatsrapportering och flertalet undersökningar och projekt kopplade till området har genomförts.

            Arbetet har inletts med en undersökning som utgår från en litteraturstudie och en insamling och sammanställning av insatsrapporter från händelser med farligt gods under vägtransport i Sverige. Den viktigaste slutsatsen är att singelolyckor uppvisar en betydligt större risk för utsläpp av farligt gods än kollisionsolyckor. En annan viktig slutsats är att utsläpp som inte orsakas av trafikolyckor utgör en stor andel av alla utsläpp som sker vid vägtransport.

            Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil
            Senast ändrad av MM; 2023-11-13, 10:28.

            Kommentera


            • #7
              Jämförelsestudie av riskbedömningar avseende vägtransport av farligt gods - 2016

              Författare: Oscar Alvarsson, Jonathan Jansson

              Som en del av stadsutvecklingen jobbar Sveriges storstadsregioner med förtätning av stadsmiljön. Till följd av detta planeras bebyggelse intill vägar och järnvägar där farligt gods transporteras. Farligt gods definieras som ett ämne eller föremål som på grund av dess beskaffenheter kan orsaka skada på person, egendom och miljö. Riskbedömningar avseende transport av farligt gods fyller en viktig funktion genom att säkerställa att denna bebyggelse inte är utsatt för en oacceptabel risk. Riskbedömningar kan i många avseenden uppfattas som subjektiva och det finns litteratur som visar att det finns skillnader i resultatet beroende på vem som genomför riskbedömningen. Samtidigt är en enhetlig uppskattning och värdering av risker av betydelse för att stadsutvecklingen i så liten mån som möjligt ska påverkas av vem som genomför riskbedömningen. I riskbedömningar avseende transport av farligt gods krävs uppskattningar av låga frekvenser och potentiellt stora konsekvenser. Dessa typer av uppskattningar är förknippade med osäkerheter, beroende på antaganden, modellval och indata.

              I examensarbetet genomförs en jämförelsestudie av riskbedömningar avseende vägtransport av farligt gods för att studera skillnader och likheter mellan konsultbolag och län. Riskbedömningarna är utvalda från storstadsregionerna i Stockholms, Västra Götalands och Skåne län. Jämförelsestudien syftar till att öka medvetenheten angående de moment eller parametrar där skillnaderna och osäkerheterna är som störst. Den syftar även till att utreda hur väl generella kriterier för kvalitet uppfylls i riskbedömningarna. Jämförelsestudien kan ligga till grund för vidare utveckling av hur riskbedömningarna bör utformas och genomföras.
              Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil
              Senast ändrad av MM; 2023-11-13, 10:29.

              Kommentera


              • #8
                Transport av explosivt gods – känner vi till riskerna? - 2020

                Examensarbete skrivet av Felicia Rådne vid Civilingenjörsutbildning inom Riskhantering på LTH. Arbetet undersöker riskerna med transport av farligt gods.

                Vid detta examensarbete kommer strukturen för händelseträdsanalys gällande transport av farligt gods på väg att utredas. Med strukturen menas såväl uppbyggnaden av trädet med dess delscenarier samt kvantifieringen av ingående parametrar. Målet är att detta arbete ska diskutera för- och nackdelar samt rimlighet och konservatism med olika angreppssätt. Målet är också att, om möjligt, utgöra en grund för framtagande av en enhetlig händelseträdsmodell för att beräkna sannolikheten/frekvensen för olycksscenarier givet en olycka på väg involverande en specifik klass av farligt gods.


                Sökord:ADR klass 1/explosivt gods/explosiva ämnen och föremål/farligt gods/fordonsbrand/händelseträd/risk/trafikolycka/vägtransport
                Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil

                Kommentera

                Annonser

                Kollapsa

                Working...
                X