Allmänt meddelande

Kollapsa
No announcement yet.

Brandskydds beständighet

Kollapsa
X
 
  • Filter
  • Klockan
  • Visa
Clear All
Nya inlägg

  • Brandskydds beständighet

    I detta ämne samlas dokument och rapporter som handlar om brandskydds beständighet.

    Nyckelord: brandskydd beständighet
    Senast ändrad av MM; 2023-11-23, 11:16.

  • #2
    Analys av kravspecifikation för trägolv i konkalorimeter - 2014

    Den europeiska tekniska specifikationen CEN/TS 15912 beskriver brandskyddets beständighet för brandskyddsbehandlade träpaneler som inkluderande bruksklasser för användning inomhus och utomhus. Produkter avsedda för utomhusbruk exponeras för accelererade åldrings metoder motsvarande väderexponering utomhus.

    Brandteknisk utvärdering i CEN/TS 15912 utförs i konkalorimeter genom att prova den brandskyddade produkten före och efter åldring. Kriterier vid provning i konkalorimeter med strålningsnivån 50 kW/m2 finns idag för brandskyddsbehandlade träpaneler. Studien inkluderade 20 olika trägolv av träslagen gran, ek, lärk, lönn, bok och furu. Trägolven har varierande mängd brandskyddsbehandling, tjocklek och produkttyp. Fyra trägolv har exponerats för accelererad åldring.

    Större mängd brandskyddsmedel gav överlag bättre resultat efter provning i konkalorimeter. Trägolv med hög brandklass fick genomgående bättre resultat i parametrarna HRR30 och HRR300 än lågt klassade produkter.

    Rapporten är ett examensarbete skrivet av Simon Nilsson vid LTU.
    Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil
    Senast ändrad av MM; 2023-11-20, 11:42.

    Kommentera


    • #3
      Analys av brandskyddat trä i konkalorimeter, Om brandskyddsmedels beständighet efter tio års åldring - 2016

      För byggnader som kräver högre brandskydd kan träpanelerna behandlas för att minska riskerna om brand skulle uppstå. De byggnadsdelar som används i fuktiga, exempelvis utomhusmiljöer, utsätts för stora påfrestningar vilket påverkar effekten av brandskyddsmedlet. Dessa tillsatser innehåller ofta oorganiska salter med vattenlösliga och hygroskopiska egenskaper som gör att brandskyddsmedlet lakas ur och migrerar ut ur träet. För att förhindra detta kan träet förses med ett skyddande färgskikt, tidigare studier har visat att alkydbaserade eller linoljebaserade färger fungerar bäst för detta ändamål.

      Syftet är att bedöma beständighet av brandskyddsmedel för träpaneler vilket har åldrats naturligt i tio år.

      Rapporten är ett examensarbete skrivet av Louise Forsman och André Vadell vid LTU.

      Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil
      Senast ändrad av MM; 2023-11-20, 11:43.

      Kommentera


      • #4
        Ett förslag till modell för att mäta kvalitet på brandskydd vid brandsyn - 2001

        Syftet med projektet var att ge förslag på hur kvaliteten på det brandskydd som ägare eller innehavare skall stå för kan mätas. Med kvalitet avsågs i vilken utsträckning det brandskydd som ägare eller innehavare skall stå för uppfyller eller överstiger §41 Räddningstjänstlagen. Målet var att utarbeta en modell som kan utgöra ett stöd i samband med brandsyn för att mäta kvaliteten på brandskyddet i en byggnad. Olika metoder för att samla in underlag till modellerna användes; enkätundersökning, Delphiundersökning och gruppdiskussioner. Av dessa metoder var gruppdiskussioner den som gav bäst underlag. Arbetet innehöll begrepp som krävde förklaringar som bara kunde ges vid gruppdiskussionerna.

        Rapporten är skriven av Ulf Lago vid LTH.
        Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil
        Senast ändrad av MM; 2023-11-23, 11:17.

        Kommentera

        Annonser

        Kollapsa

        Working...
        X