Allmänt meddelande

Kollapsa
No announcement yet.

Materials brännbarhet

Kollapsa
X
 
  • Filter
  • Klockan
  • Visa
Clear All
Nya inlägg

  • Materials brännbarhet

    I detta ämne samlas dokument och rapporter som handlar om materials brännbarhet.


    Nyckelord: brännbarhet material
    Senast ändrad av MM; 2023-11-13, 11:32.

  • #2
    Riskutvärdering av brand i plastbackar - 2008

    I Lantmännen Färskbröds bagerier finns stora kvantiteter plastbackar, som används vid transport av bröd.
    Genom olika försök undersöks brandtekniska fakta kring plastbackarna och dess konfiguration. Utifrån dessa resultat förs sedan en diskussion angående lämpliga förebyggande åtgärder och släcksystem.
    Efter beräkningar och verifiering i CFAST dras slutsatsen är att en tidig detektion och därefter tidig begränsning av branden, till exempel genom sprinklers, är kritisk för de konsekvensbegränsande åtgärderna.

    Rapporten är ett examensarbete skrivet av Samuel Andersson och Jakob Dahlqvist vid LTH.
    Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil
    Senast ändrad av MM; 2023-11-13, 11:33.

    Kommentera


    • #3
      A burn-through model for textile membranes in buildings as a tool in performance based fire safety engineering - 2010

      Intresset för att använda textila membran som byggnadsmaterial har ökat, men förståelsen för hur membranen uppför sig i en brand är otillräcklig. Forskning pågår dock inom området, bland annat ett europeiskt projekt kallat Contex-T "Textile Architecture - textile structures and buildings of the future", där Sveriges Tekniska Forskningsinstitut (SP) är delaktigt. Detta examensarbete utgör en del av det uppdrag SP har i projektet.

      Syftet med rapporten är att avgöra ifall CFD simulationer kan ge en realistisk bild av en brand i en byggnad bestående av textila membran. Tillsammans med litteraturstudien ska detta öka förståelsen för brandrisker med dessa typer av material.

      Rapporten är ett examensarbete skrivet av Joel Andersson och Andreas Lennqvist vid LTH.
      Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil
      Senast ändrad av MM; 2023-11-13, 11:33.

      Kommentera


      • #4
        Brännbarhet - En studie om brännbarhetstester med konkalorimeter - 2011

        Datamodeller används allt oftare vid brandsimuleringar och de blir alltmer detaljerade, därför är det viktigt med bra mätdata till dessa simuleringar. Vid tester av material med låg brännbarhet, har icke tillförlitlig mätdata varit ett problem, vilket har lett till kraftigt varierande resultat. På senare tid har flera nya material och ytskick introducerats på marknaden, vilket leder till att det behövs ett effektivt sätt att kategorisera deras brännbarhet.

        Författaren har gjort en litteraturstudie för att försöka identifiera var det finns möjlighet att förbättra ISO 5660.

        Syftet med rapporten är att hitta ett vetenskapligt och jämförbart sätt att mäta värmeutveckling av material med låg brandeffekt. Arbetet fokuserar på förbättringsmöjligheterna av ISO 5660 och konkalorimetern.

        Rapporten är ett examensarbete skriven av Pontus Bjuring Gerlich vid LTH.
        Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil
        Senast ändrad av MM; 2023-11-13, 11:33.

        Kommentera


        • #5
          Brandutveckling i isolerade utrymmen - Effekter av ökad isolering - 2012

          Nya konstruktionslösningar såsom lågenergihus och lågvikts skepp i FRP komposit, är designade med mer isolering. Risken finns att detta påverka brandförloppet som kan leda till faror för brandmän och människor. Kommer ökad termisk isolering av ett utrymme påverka ett brandförlopp så att högre värmeflöde uppnås; leder det till högre gas temperaturer eller tidigare övertändning jämfört med oisolerat utrymme?

          Författaren genomför handräkningar, experiment och simuleringar i FDS för att kunna besvara frågeställningarna. Resultatet visar på att gastemperaturen uppnår en högre temperatur i ett isolerat utrymme jämfört med ett isolerat utrymme samt att högre värmeflöde uppnås vid isolerat utrymme jämfört med oisolerat utrymme om bränslekällan är känslig för infallande strålning. Resultaten i rapporten kan vara knapphändiga då bara en standard container användes i försöken.

          Rapporten är ett examensarbete skrivet av Anna Back vid LTH.
          Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil
          Senast ändrad av MM; 2023-11-13, 11:34.

          Kommentera


          • #6
            Textila flamskyddsmedel - effekter vid antändning och brandbelastning - 2010

            För att minska en produkts brännbarhet tillsätts ofta flamskyddsmedel. De flesta flamskyddsmedel är färdigimpregnerade i produkter när de säljs. Det finns dock undantag och speciellt för den lösa inredningen som gardiner och möbler, är att det finns s.k. additiva flamskyddsmedel att efterbehandla med. Det finns i nuläget inga standardiserade sätt att prova och klassificera dessa medel på, utan all provning sker hos tillverkarna med rent kvalitativa metoder.I detta examensarbete har ett begränsat antal additiva flamskyddsmedel för textilier studerats, med fokus på: brandskydd, antändlighet och varaktighet.

            Rapporten är ett examensarbete skrivet av Marcus Lagerkvist vid LTU
            Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil
            Senast ändrad av MM; 2023-11-13, 11:34.

            Kommentera


            • #7
              Ignition Temperatures of MDF- board and PMMA: Measurements and Numerical Calculations - 2014

              The ignition temperature for a material is not clearly defined throughout the fire-research community. To search for the ignition temperature of for example wood would give you different answers from different sources. This is due to different methods of calculations and measurements. In this report experimental test, computer calculations, and by hand direct calculations of the ignition temperature of MDF-board and PMMA have been conducted.

              Rapporten är ett examensarbete skrivet av Gustav Hultberg vid LTU
              Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil
              Senast ändrad av MM; 2023-11-13, 11:35.

              Kommentera


              • #8
                Time to ignition of moist wood - 2013

                För att få experimentialla värden på antändningstider för fuktig trä antändes träfiberplattor med varierande fukthalt med en konkalorimeter, konkalorimetern var av den typ som använder gnista för antändning. Den teoretiska antändningstiden simulerades med det finita element programmet TASEF, dessa värden var sedan jämförda med de experimentiella. Antändningsmekanismen som antogs var en förenklad variant där den endast är ett termisk problem där fiberplattorna antänder när de nått en viss temperatur. Det initiella antaget var att träplattorna antänder när yttemperaturen når 350⁰C, detta gällde för alla nivåer av infallande strålning samt fukthalter, efter analys av resultaten visade det sig att detta antagande inte var korrekt. Istället framkom det att en antändningstemperatur på 200⁰C vid djupet 1mm kan vara ett alternativ att använda för att förutse antändningstemperaturen.

                Rapporten är ett examensarbete skrivet av Christian Pelo vid LTU på engelska.
                Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil
                Senast ändrad av MM; 2023-11-13, 11:35.

                Kommentera


                • #9
                  Konstruktionsbränder: En inledande undersökning gällande brandspridning vertikalt nedåt i väggkonstruktioner med expanderad polityren - 2016

                  Syftet är att utreda brandförloppet i ytterväggskonstruktioner med expanderad polystyren, EPS, och en brands förmåga att sprida sig vertikalt nedåt. Praktiska försök utförs för att utreda och illustrera den vertikala brandspridningen. En ytterligare avsikt med de praktiska försöken är att undersöka EPS-isoleringens beteende vid brand och i vilken omfattning EPS-isoleringen bidrog till brandspridning.

                  Rapporten är ett examensarbete skrivet av Malin Carlsson vid LTU.
                  Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil
                  Senast ändrad av MM; 2023-11-13, 11:35.

                  Kommentera


                  • #10
                    The impact of horizontal projections on external fire spread - A numerical comparative study - 2016

                    Tidigare forskning har visat att den externa brandspridningen i bostadshus ofta sker vertikalt via fönstren i byggnadsfasaden. Målet med denna rapport var att undersöka och jämföra effekten av balkongplattor och olika bröstningshöjder mellan icke brandklassade fönster i byggnadsfasaden. Mer specifikt undersöktes påverkan på risknivån med hänsyn till den externa vertikala brandspridningen. Vidare var målet att jämföra denna påverkan mellan de olika skyddsmetoderna med de förenklade reglerna i de svenska byggreglerna (BBR) som grund.

                    Rapporten är ett examensarbete skrivet av Markus Nilsson vid LTH
                    Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil
                    Senast ändrad av MM; 2023-11-13, 11:35.

                    Kommentera


                    • #11
                      Evaluation of Thermal Properties of Gypsum Boards, Determination of Thermal Conductivity Based on Cone Calorimeter Tests - 2016

                      Rapporten beskriver ett försök att bestämma konduktiviteten för gips vid höga temperaturer. Syftet är att kunna prediktera temperaturer för exempelvis stålkonstruktioner som är utsatta för brand i avancerade datorprogram. Detta har genomförts med hjälp av småskaliga försök i konkalorimetern.

                      Brandgipsskivan som studeras under labbförsöket heter GYPROC GFE 15 PROTECT™ F ERGO och är tillverkad av företaget Gyproc Saint-Gobain. Uppmätta ståltemperaturer i konkalorimetern under laborationsförsöken återfås i dataprogrammet TASEF (Temperature Analysis in Structures Exposed to Fire) genom kurvanpassning.

                      Rapporten är ett examensarbete skrivet av Johnny Chung vid LTU.
                      Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil
                      Senast ändrad av MM; 2023-11-13, 11:36.

                      Kommentera


                      • #12
                        Örtsedumtak - En kartläggning av ett örtsedumtaks brandegenskaper och utformning med avseende på brand - 2017

                        Den här rapporten behandlar gröna takkonstruktioner av typen örtsedum med huvudsyfte att besvara hur ett grönt tak av typen örtsedum beter sig i händelse av brand samt risken för brandspridning i urbana miljöer. Syftet är alltså att utifrån dessa två frågor utvärdera taktäckning av örtsedum ur ett riskperspektiv. Målet var att kartlägga risken för omfattande brandspridning på tak i Sverige om denna typ av taktäckning skulle tillämpas i större omfattning.

                        Rapporten är ett examensarbete skrivet av Alexander Elias & Daniel Håkansson vid LTH.
                        Senast ändrad av MM; 2023-11-13, 11:36.

                        Kommentera


                        • #13
                          Fytinsyra som flamskyddsmedel på bomull och polyester - 2018

                          Idag finns det flera hundra flamskyddsmedel på marknaden där en del är hälso- och miljöfarliga. Fytinsyra är en naturlig produkt från växtriket som är miljövänlig och icke-toxisk. Fytinsyra består till stor del av fosfor vilket gör att potential finns för ett grönt flamskyddsmedel vilket ska undersökas.
                          Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil
                          fire retardant, phytate, phytic acid, Fytinsyra, flamskyddsmedel, bomull, polyester, natriumfytat, kalciumfytat, ammoniakfytat

                          Kommentera


                          • #14
                            Spisbränder – en experimentell studie kring antändning av livsmedel och andra föremål på spisen - 2021

                            Spisen är ett av de vanligaste startföremålen vid bostadsbränder i Sverige. Det skulle kunna tänkas bero på att spisen används dagligen i nästan varje hem och eftersom matlagning är en så pass vardaglig aktivitet är det lätt att glömma bort de höga temperaturer som kan uppstå på spisen och att dessa kan orsaka bränder. Det händer även att brand uppstår på en spis i samband med att spisen används som avlastningsyta för till exempel matkassar samtidigt som spisen har satts igång av misstag.

                            När rättsväsendet ska avgöra om något brott förelegat vid ett spisrelaterat brandtillbud kan de använda sig av sakkunnigutlåtande. Dessa utlåtande skrivs av en sakkunnig person som ofta arbetar på räddningstjänsten. Utlåtandena syftar till att utreda vad konsekvenserna skulle kunnat bli om ingen extern part ingripit. För att rättsväsendet ska kunna fatta rätt beslut gällande det eventuella brottets rubricering och dess straffvärde är de beroende av så pass korrekta sakkunnigutlåtande som möjligt.

                            Syftet med examensarbetet är att undersöka hur sakkunnigutlåtanden gällande spisrelaterade brandtillbud utformas idag och hur de skulle kunna utvecklas. Genom att undersöka antändningsrisken hos 18 föremål som kan tänkas glömmas på spisen, är förhoppningen med detta examensarbete att kunna bidra med kunskap som i förlängningen skulle kunna leda till mer korrekta sakkunnigutlåtande.

                            Rapporten är ett examensarbete skrivet utav Ebba Stedt och Matilda Tordsson vid LTH
                            Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil
                            Senast ändrad av MM; 2023-11-13, 11:40.

                            Kommentera


                            • #15
                              Säkerställa vätgassäkerhet genom användning av hållbar glutenplast - En laborativ och teoretisk studie om egenskaper hos olika kombinationer av glutenplast - 2022

                              Syftet med den här studien är att analysera vilka egenskaper olika varianter av hållbar glutenplast uppvisar i brandsammanhang och förhållanden där det finns en förhöjd temperatur. Detta i syfte att sedan diskutera huruvida det skulle vara möjligt att använda materialet i samband med vätgas i applikationer som till exempel en del av lagringskärl.

                              Frågeställningar;
                              • Vilka egenskaper uppvisar de olika glutenplasterna vid brand?
                              • Kan glutenplast fungera som en barriär mot vätgas?
                              • Vilken kombination av material i glutenplattorna uppvisar bäst förmåga för ändamålet vätgassäkerhet?

                              Rapporten är ett examensarbete skrivet av Alva Vennström vid LTU.
                              Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil
                              Senast ändrad av MM; 2023-11-13, 11:41.

                              Kommentera

                              Annonser

                              Kollapsa

                              Working...
                              X