I detta ämne samlas dokument och rapporter som handlar om brandskyddsdimensionering i bärande konstruktion.
Allmänt meddelande
Kollapsa
No announcement yet.
Brandskyddsdimensionering - bärande konstruktioner
Kollapsa
X
-
Utvärdering av dimensioneringsmetod för brand i bärande konstruktioner - 2009
I Sverige finns idag två olika krav som gör det möjligt att säkerställa att branddimensionering för en viss given konstruktion är acceptabel.
Det finns ett problem med att det finns två möjliga krav, eftersom det saknas transparens mellan kraven och med detta som utgångspunkt önskar Boverket att det i framtiden endast ska finnas ett krav vilket då betyder att en ny branddimensioneringsmodell måste tas fram.
Rapporten är ett försök att utvärdera befintliga krav och jämföra dem mot framtida krav gällande dimensionering för brand i bärande konstruktioner. Detta genomförs med hjälp av en jämförelse med en branddimensionering som utgår från ett naturligt brandförlopp.
Rapporten är ett examensarbete skrivet av Jens Thuresson vid LTH.Senast ändrad av MM; 2023-11-20, 13:23.
-
Studie av dimensioneringsmetoder för brandskydd av bärverk i stål - 2013
Höga temperaturer försämrar ett stålmaterials hållfasthet och därmed minskar den bärande förmågan. En byggnad vars bärverk består av stål måste därför skyddas mot den värme en brand utvecklar för att undvika att bärverket går till brott. Material kan monteras som skyddar stålkonstruktionen mot uppvärmning, där den brandisolerande förmågan styrs av materialets egenskaper och tjocklek. Det finns byggregler som avgör brandmotståndet i en byggnad. Klassificeringen beror bland annat på byggnadens verksamhet och utformning. En bärverksanalys för brandsituationer skall verifiera att brandmotståndet uppnås. Med det nominella brandförloppet som grund finns det tre metoder att verifiera enskilda element: tabellerad data, den förenklade beräkningsmodellen och den avancerade beräkningsmodellen. Detta examensarbete syftar till att jämföra kostnaderna med dessa verifieringsmetoder.
För att besvara studiens frågeställningar har de aktuella beräkningsmetoderna tillämpats på en byggnad som projekterats av Tyréns AB. Utifrån byggnadens konstruktionsritningar har ett antal pelare valts ut och de laster som påverkar dem har beräknats. Ett brandskyddsmaterial valdes för studien som passade pelarna och beräkningarnas kriterier. Genom att använda de olika metoderna beräknades vilken tjocklek på brandskyddet som krävdes för att uppnå brandskyddskraven. Totalkostnaderna för att brandskydda hela byggnadens pelare med de olika metoderna beräknades. Kostnaderna delades in i projektering, material och montering.
Rapporten är ett examensarbete skrivet av Per Bengtsson vid LTU.Senast ändrad av MM; 2023-11-20, 13:24.
Kommentera
-
Bedömning av utökat skyddsbehov för bärverk i Br0-byggnader - 2020
Syftet med den här rapporten att utreda vad som styr om det föreligger ett utökat skyddsbehov för Br0-byggnader och målet är att ta fram riktlinjer för den ingenjörsmässiga bedömningen. För att identifiera vad som påverkar den ingenjörsmässiga bedömningen genomfördes en litteraturstudie på området, med målsättningen att konkretisera de identifierade problemen i en problembeskrivning.
Rapporten är ett examensarbete skrivet av Markus Jonsson vid LTH.Senast ändrad av MM; 2023-11-20, 13:24.
Kommentera
-
Analysis of progressive collapse in single-story buildings affected by local fire
The main aim of this thesis is to expand the current knowledge in the real performance of steel buildings in the event of fire. In more detail, this thesis will analyse how trusses with different span lengths will affect the catenary forces transferred through the steel roof to the adjacent trusses. By analysing these affects this thesis desires to answer if a progressive collapse is possible in the event of fire when the truss and its roof sheeting have transitioned into catenary action. Research questions for this thesis were limited to the following two. When the affected steel truss is in catenary action due to a localised fire:
• how does the span length affect the catenary forces transferred across the roof sheeting?
• can the catenary forces transferred across the roof sheeting lead to progressive collapse?
Rapporten är ett examensarbete skrivet av Tim Hedlund vid LTU.
Kommentera
Kommentera