Om du inte kan logga in på Utkiken kan det bero på att Internet Explorer inte längre supportas. Microsoft slutade supporta Internet Explorer 2013 och nu har även Utkikens plattform slutat fungera med Explorer. Testa Chrome, Edge eller någon annan modern webbläsare så bör det funka. Annars säg till. po@utkiken.net
Välkommen till Utkiken.
Du vet väl om att över 100 räddningstjänster abonnerar på tillgång till Utkiken för samtlig personal.
Kontakta po@utkiken.net om du undrar om just din räddningstjänst abonnerar.
Vilka ljud- och ljussignaler passar bäst som utrymningslarm? - 2010
-En undersökning av egenskaper hos signaler
Författarna undersöker vilka egenskaper som gör ljud- och ljussignaler bra på att fånga människors uppmärksamhet.
Genom en litteraturstudie, enkätundersökningar och sju utrymningsförsök tas ett antal signaler fram med dessa egenskaper.
Rapporten är ett examensarbete skrivet av Robin Palmgren och Joakim Åberg vid LTH.
Författarna studerar hur utformning av ett talat utrymningsmeddelande påverkar effektiviteten av utrymningsförloppet, det vill säga den tid det tar för personer i byggnader att fatta beslut om utrymning.
Rapporten är ett examensarbete skrivet av Joachim Holmström och Erik Sävmark vid LTH.
Utrymningslarm - Optimering genom fullskaleförsök - 1999
Då en brand uppstår i en byggnad är det primära att utrymma de personer som befinner sig i fara. För att snabbt initiera en utrymning används utrymningslarm av olika slag men personer reagerar dock inte alltid som förväntat vid dessa larm. Ett vanligt problem är att personer i samlingslokaler inte utrymmer fastän utrymningslarmet startat. I detta arbetet reduceras problemet genom optimering av utrymningslarm. Denna optimering bygger på resultat från 18 oförberedda utrymningsövningar genomförda på SF, Filmstaden i Malmö. Totalt har 1872 personer deltagit i utrymningsövningarna. Vid dessa försök testas och jämförs sex olika larmkombinationer. Varje försök dokumenteras med hjälp av enkäter, videoinspelningar samt observatörer.
Rapporten är ett examensarbete skrivit av Klas Bayer och Tobias Rejnö vid LTH.
STI är ett mått på taluppfattbarhet som inte tar hänsyn till den subjektiva upplevelsen av egenskaper kopplat till det talade utrymningslarmets meddelande. Det tar inte heller hänsyn till omgivande faktorer och är väldigt beroende av lokalens utformning. Syftet med arbetet är att undersöka huruvida STI är ett bra mått för taluppfattbarheten i talade utrymningslarm. Vidare är syftet att identifiera faktorer som inte tas hänsyn till i måttet STI, men som har en betydande inverkan på taluppfattbarheten, och därmed kan medföra att den önskade effekten av talade utrymningslarm inte uppnås eller försämras.
Rapporten är ett examensarbete skrivet av Denise Pettersson och Emma Lindh vid LTH.
The Effectiveness of Evacuation Alarms in Multi-Hazard Environments - 2019
- Effektiviteten av Utrymningslarm i Anläggningar med Flera Faror
Utrymningslarm används för att varna människor i en byggnad för en fara och för att få dem att förstå att de ska utrymma. Det finns vissa anläggningar inom vilka människor kan utsättas för olika typer av faror. I dessa anläggningar finns två olika alternativ för larmanvändning, vissa använder olika ljudlarm för olika typer av faror medan vissa har ett och samma larm för alla faror. Syftet med detta examensarbete är därmed att undersöka effektiviteten av att använda olika larm för olika faror gentemot effektiviteten av att använda ett larm för alla faror i berörda verksamheter.
Rapporten är ett examensarbete skrivet av Robin Magnusson & Claude Pagnon Eriksson vid LTH.
Utkiken använder personlig data från användarna av Utkiken genom att spara cookies och liknande för att ge en bra användarupplevelse. Delar av denna data används även för att få bra innehåll i nyhetsbreven. Ingen data säljs eller delas vidare till någon tredje part. För mer info läs Personuppgifts- och cookie-policy.
Genom att klicka på "JAVISST" nedan, är du med på ovanstående.
Kommentera