Om du inte kan logga in på Utkiken kan det bero på att Internet Explorer inte längre supportas. Microsoft slutade supporta Internet Explorer 2013 och nu har även Utkikens plattform slutat fungera med Explorer. Testa Chrome, Edge eller någon annan modern webbläsare så bör det funka. Annars säg till. po@utkiken.net
Välkommen till Utkiken.
Du vet väl om att över 100 räddningstjänster abonnerar på tillgång till Utkiken för samtlig personal.
Kontakta po@utkiken.net om du undrar om just din räddningstjänst abonnerar.
Fixed Fire Fighting Systems in road tunnels - An overview of current research, standards and attitudes - 2009
Författare: Andreas Häggkvist.
Sättet att betrakta användningen av FFFS i vägtunnlar i Europa har förändrats under de senaste åren på grund av ett flertal katastrofala tunnelbränder, även kallade CTF (Catastrophic Tunnel Fires). Experiment har visat att några argument mot användningen av FFFS i vägtunnlar har varit felaktiga, men fler experiment måste utföras för att FFFS i vägtunnlar ska få en mer accepterad status i Europa.
Vid installationen av vattenbaserade FFFS i vägtunnlar är det viktigt att förstå att systemets mål är att undertrycka eller kontrollera branden och inte nödvändigtvis att släcka den. Vidare måste ingenjören ha en förståelse för hur systemet gör detta. Små droppar kommer att attackera flamman och stora droppar attackerar bränslet. Denna kunskap är viktig till exempel när det rör sig om farligt gods. FFFS bör vara designad så att det arbetar tillsammans med ventilationssystemet för att få maximal effekt vad gäller brandbekämpningsegenskaper och för att öka evakueringsmöjligheterna.
Standarder och anvisningar att följa vad gäller FFFS i vägtunnlar är de nationella standarderna tillsammans med NFPA 502 och anvisningen publicerad genom UPTUN.
Japan och Australien är två länder som har erfarenhet av användandet av FFFS i vägtunnlar. Speciellt Japan har lång erfarenhet efter att ha använt FFFS i omkring fyra årtionden. Från dessa länder har Europa mycket att lära inte bara när det gäller användandet av FFFS utan även dess roll som helhet.
Analysis of design options and trade-offs for road tunnels incorporating suppression - 2011
Potentiella tekniska byten i samband med projektering av brandskydd i vägtunnlar då släcksystem används, identifieras och utvärderas. Varierande vägtunnel konfigurationer och ventilationsförutsättningar studeras för att möjliggöra identifiering av potentiella tekniska byten. Tekniska byten kan bidra till substantiella besparingar. Denna rapport kan utgöra underlag för framtida kostnad-nytta skattningar eller analyser i samband med tunneldesign.
Förutom ett förhöjt brandskydd föreligger möjligheter med släcksystem i tunnlar. Dessa möjligheter omfattar så kallade tekniska byten i projekteringen. I identifieringsarbetet av potentiella tekniska byten för tunnel projektering analyseras och utvärderas följande aspekter:
Dimensionerande brand
Maximal effektutveckling och ‟gränsen utom återvändo‟
Tunnel konstruktion
Ventilationens utformning
Effektiviteten av släcksystem
Personsäkerhet för tunnelanvändare
Räddningstjänstens säkerhet
Projekteringsmöjligheter
Rapporten är ett examensarbete skrivit av Anna-Maria Ejrup vid LTH.
Brandskyddet i Hamnpåfarten Värtan- 2013 - En alternativ lösning med transversell ventilation och sprinkler
Säkerhet i vägtunnlar regleras i ett antal regelverk, för tunnlar över 500 m finns lagstadgade regler i Lag (SFS) och förordning (SFS) om säkerhet i vägtunnlar. Trafikverket tillhandahåller dokumenten Tunnel 11, som dock ej är tvingande för andra än Trafikverket. Däremot kan kommuner välja att använda dessa riktlinjer i egna projekt. ADR-S är den svenska versionen av den europeiska överenskommelsen om internationell transport av farligt gods på väg. I detta dokument definieras tunnelklassificeringar för huruvida farligt goda får transporteras i en tunnel eller ej.
Rapporten är ett examensarbete skrivet av Anton Westerlund vid LTU.
Släckvattensystem i järnvägstunnlar - Trafikverket 2013
Trafikverket har utvärderat framtida behov och utformning av släckvattensystem i järnvägstunnlar. Målsättningen är att framtida släckvattensystem för järnvägstunnlar ska dimensioneras och utformas för en realistisk räddningsinsats där man tagit hänsyn till räddningstjänstens möjligheter att genomföra insatsen med acceptabel risk för räddningstjänstens personal.
Utrymning från tunnlar i höga trappschakt, Intervjustudie, LTU - 2013
Bifogade exjobb från LTU tittar på utrymning av tunnlar genom höga trappschakt. Det är en intervjustudie som genomförts av Mikael Lövgren i samarbete med Trafikverket. Syftet har varit att studera vilken lagstiftning och vilka bakomliggande krav som styrt utformningen, huruvida utmattningsproblematiken vid utrymning uppåt analyserats samt klarlägga räddningstjänstens syn på problematiken med utrymning uppåt och insats nedåt.
Tunnelutrymning- 2012 -Effekten av gångbanans bredd på förflyttningshastigheten vid utrymning i en spårtunnel
Syftet med denna studie är att med försök undersöka hur hastighet, flöde och persontäthet påverkas av gångbanans bredd, såväl för gående som för rullstolsburna personer. Ytterliggare en aspekt som undersöks är om underlättande installationer, såsom ledstång och golvkantlist, bidrar till en säkrare. Målet med studien är att ge adekvat försöksbaserad underlag för rekommendationer till framtida forskning kring gångbanors bredd i tunnlar.
Rapporten är ett examensarbete skrivet av Jenny Ahlfront & Frida Vermina Lundström vid LTH
Samråd vid planering, byggande och drift av vägtunnlar i Stockholms län - 2009 - med avseende på brand och personsäkerhet
Målet med denna uppsats är att se vilka författningar som gör sig gällande vid planering, byggande och drift av en vägtunnel, främst med avseende på samråd men även brand och personsäkerhet. I studien har intervjuer med Vägverket, Länsstyrelsen i Stockholms län, Trafik Stockholm och Storstockholms brandförsvar utförts och visar på att de anser att de har förmågan att påverka utformningen av vägtunnlar med avseende på brand och personsäkerhet, dock har det framkommit att hur mycket de olika myndigheterna egentligen ska påverka är oklar.
Rapporten är ett examensarbete skrivet av Rickard Lindberg vid LTU
Nya energibärare i fordon: deras påverkan på tunnlar och undermarksanläggningar vid brand - 2010
Författare: Daniele Coen
Rapportens syfte är att visa vad forskningen hittills har kommit fram till vad gäller nya energibärare och hur de påverkar tunnlar och undermarksanläggningar vid brand. Rapporten syftar till att ta fram material, analysera materialet och dra slutsatser av detta som sedan kan användas av SP, Sveriges Tekniska Forsknings Institut, för att vara delmaterial i deras kommande rapporter och forskning.
Målet med rapporten är att visa vilka de nya energibärarna är och vad de har för egenskaper, främst vad gäller brand. Rapporten ska visa hur tunnlar och undermarksanläggningar är dimensionerade för att hantera brand. Den ska också visa hur Räddningstjänstens arbete går till i samband med bränder i fordon som drivs av nya energibärare, bränder i tunnlar och bränder i undermarksanläggningar.
Ventilation strategies for road tunnels in different countries and consequences using Fixed Fire Fighting System (FFFS) - 2017
Arbetet bygger på en undersökning av ventilationsstrategier för vägtunnlar i olika länder samt konsekvenser av att använda "fixed fire fighting system" (FFFS). Typen av ventilationsstrategi för vägtunnlar kan garantera säkerheten hos människor under evakueringen samt skydda räddningstjänsten när de angriper branden. Ventilationsstrategier varierar beroende på land och därför är det viktigt att hitta en lämplig strategi som kan tillämpas i dessa länder. FFFS i vägtunnlar är definierade som ett sprinklersystem som är permanent installerat i tunneln. Det kan vara både ett hög- eller lågtryckssystem. Sådana system kan klara av relativt stora bränder vilket kan förhindra stora katastrofer.
Rapporten är ett examensarbete skrivet av Rohan John Baptiste för en internationell masters examen i Fire Saftey Engineering vid LTH
Flashing lights at road tunnel emergency exit portals: A Virtual Reality study with low-cost Head Mounted Displays - 2017
Tidigare studier har tagit fram detaljerade rekommendationer angående designen på blinkande utrymningsskyltar i vägtunnlar. "Theory of Affordances" har hjälpt designers att ta fram karakteristiska egenskaper som färg, hastigheten på blinkandet, typ och antal av lampor till utrymningssystem. En systematisk utvärdering genom experiment har ytterligare bekräftat dessa specifika egenskaper som krävs vid evakuering.
Det här arbetet liknar arbetet från Ronchi och Nilsson (2015) där Virtual Reality (VR) testar designen av blinkande lampor med ledning av Cave Autmatic Virtual Environment (CAVE) där det används enklare VR-utrustning till att genomföra en tvärjämförelse mellan VR teknologi samt för att ta fram starkare stöd för VR som en forskningsmetod till många andra områden. Det främsta skälet till att genomföra detta arbetet var de teknologiska framstegen och tillgängligheten som Head Mounted Displays (HMD) tillåter idag. En HMD som styrs av en mobil enhet testades därför med skälet att se om systemet är tillräckligt bra för att ge samma resultat som ett system med mer robust teknologi.
Rapporten är ett examensarbete skrivet av David Mayorgal vid LTH.
The verification and validation of a probabilistic risk analysis method for road tunnels - 2020
Arbetet handlar om validering och verifiering av ett ny probabilistiskt riskanalysverktyg som håller på att utvecklas av italienska företaget Cantene®. Verktyget kallas ”ARTU” (italiensk akronym för riskanalyser i tunnlar) och metoden syftar till att utvärdera risken kopplad till en brand i ett fordon i en tunnel och inkluderar en endimensionell brandsimuleringsmodell, evakueringsmodeller och beräkning av en FN-kurva (kumulativ frekvens/antal omkomna) för tunneln som analyseras. I arbetet genomfördes en litteraturstudie och kunskap från den användes till att identifiera kritiska faktorer som skulle kunna ha en påverkan på en brands utveckling och på förhållanden under utrymningen. För att analysera verktygets känslighet, valdes några av dessa nyckelfaktorer som har stor påverkan på resultaten tillsammans med Cantene®. Dessa faktorer ändrades sedan en åt gången för att identifiera hur mycket varje enskild faktor påverkar slutresultatet.
Rapporten är ett examensarbete skrivet av Kim Genberg & Karin Sandin vid LTH.
I Sverige blir det allt vanligare med olika tunnelprojekt. Under byggfasen i tunnelprojekt är det ofta få tillgängliga utrymningsvägar och långa utrymningsavstånd. Liknande problematik finns också i gruvor. För att hantera de långa utrymningsavstånden ställs det krav på olika åtgärder i AFS berg- och gruvarbete. En av dessa åtgärder är att så kallade flyktfilter ska finnas tillgängliga i de fordon som används under jord. Flyktfilter är en typ av andningsmask som filtrerar ut giftiga gaser ur inandningsluften. Syftet med detta arbete är att identifiera hur flyktfilter används i dagsläget och genom beräkningar bedöma dess effektivitet. För att uppnå syftet används tre olika metoder. Den första metoden är en litteraturstudie som kartlägger den rådande forskningen kring brandsäkerhet i tunnlar och gruvor samt forskning om flyktfilter. Den andra metoden är intervjuer där respondenterna utgörs av relevanta personer som arbetar med brandsäkerhet i tunnlar och gruvor. Den tredje metoden består av en beräkningsmodell som tar i beaktning effektutveckling, rökspridning, toxicitet, utrymning och flyktfilter.
Rapporten är ett examensarbete skrivet av Carl Ljungkvist vid LTH.
Självutrymning i väg - och järnvägstunnlar - 2022
- Krav och behov av vägledande markeringar och utrymningsbelysning.
Syftet med arbetet är att sammanställa kunskap kring utformning och funktion av vägledande markering och utrymningsbelysning i väg- och järnvägstunnlar. Målet med arbetet är att lyfta centrala aspekter och förbättringsåtgärder kopplade till vägledande markering och utrymning i tunnlar.
Rapporten är ett examensarbete skrivet av Linnea Mauritz vid LTH.
Utkiken använder personlig data från användarna av Utkiken genom att spara cookies och liknande för att ge en bra användarupplevelse. Delar av denna data används även för att få bra innehåll i nyhetsbreven. Ingen data säljs eller delas vidare till någon tredje part. För mer info läs Personuppgifts- och cookie-policy.
Genom att klicka på "JAVISST" nedan, är du med på ovanstående.
Kommentera