I detta ämne samlas dokument och rapporter som handlar om brandegenskaper hos olika material.
Allmänt meddelande
Kollapsa
No announcement yet.
Brandegenskaper - material
Kollapsa
X
-
Hampakalk - En jämförelsestudie med avseende på brandegenskaper - 2018
Denna rapport kommer ta upp hampakalkens funktion vid isolering av väggar. Målet med detta arbete är att undersöka hur hampakalk jämför sig med andra material då de utsätts för strålning. Syftet är att utöka kunskaper och skapa intresse för vidare forskning om hampakalkens brandegenskaper.
Rapporten är ett examensarbete skrivet av Josefin Edbladh och Joar Persson vid LTH.Senast ändrad av MM; 2023-11-23, 12:51.
-
Utvärdering av nuvarande regelverk för stoppade sittmöbler samt förslag på åtgärder - 2019
Idag finns det inga entydiga krav och regelverk gällande brandsäkerhet för lös inredning i byggnader. I de regelverk som finns gällande stoppade sittmöbler läggs enbart fokus på antändlighet. I detta arbete undersöks om kraven på just antändlighet som dessa standarder ställer är tillräckligt strikta, samt om det är tillräckligt att enbart ställa krav på denna egenskap för att uppnå en god personsäkerhet.
Rapporten är ett examensarbete skrivet av Erik Andersson, Jacob Hasselbalch vid LTH.Senast ändrad av MM; 2023-11-23, 12:51.
Kommentera
-
Utvärdering av brandtekniska egenskaper för självbindande bokfaner - baserat på tester i konkalorimeter - 2019
Avsikten med arbetet är att bestämma och utvärdera de brandtekniska egenskaperna för självbindande bokfanerskivor. De brandtekniska egenskaperna består av tid till antändning och avgiven värmeeffekt. Detta ska i sin tur användas för att undersöka skillnader, alternativt likheter i brandegenskaperna, dels mellan tre olika självbindande fanerskivor men även i förhållande till liknande material av exempelvis plywood, LVL och homogent bokträ.
Rapporten är ett examensarbete skrivet av Sebastian Zetterström vid LTU.
Kommentera
-
Tunnelduk och dukmembran ur ett brandsäkerhetsperspektiv -En internationell jämförelse - 2023
Examensarbete skrivet av Henry Sandell på brandingenjörsprogrammet vid LTH. Rapportens fokus innebär en undersökning kring hur metod för brandklassificering sker för tunnelduk och dukmembran internationellt samt nationellt.
Syftet med arbetet är att kartlägga, analysera och utvärdera dukmembran och tunnelduk som finns i tunnlar. Mer ingående handlar det om att jämföra olika länders provningsmetoder för att brandklassificera dukmembran och tunnelduk samt analyser hur förekommande de olika klassificeringarna är nationellt och internationellt.Senast ändrad av Exjobb - Lund; 2024-01-14, 18:34.
Kommentera
-
Antändningstid för trä som har belagts med zinkoxid - 2023
Syftet med denna studie var att undersöka om en ZnO-beläggning kan minska brandrisken för träytor utsatt för värmestrålning, med fokus på tid till antändning av träet. ZnO har en bred kombination av fysikaliska egenskaper som att den reflekterar infraröd strålning och är termiskt stabil vid extremt höga temperaturer.
Rapporten är ett examensarbete skrivet på engelska av Olina Öhrn vid LTUSenast ändrad av Exjobb - Luleå; 2023-12-26, 12:33.
Kommentera
-
Synergistic fire- and mechanical effect of biochar and ammonium polyphosphate in epoxy composite
Syftet var att utvärdera de synergistiska effekterna biokol och ammoniumpolyfosfat har på epoxikompositen, samt hur dess brand- och mekaniska egenskaper påverkas. Utöver detta var syftet även att ta fram en komposit där tryckhållfastheten behålls och samtidigt där den termisk stabiliteten ökar. Slutligen var syftet att utvärdera om den bäst presterande kompositen kan rekommenderas för lastbärande applikationer och dessutom vara hållbar mot miljö och människor
Rapporten är ett examensarbete skrivet på engelska av Anton Olausson och Ludvig Jönsson vid LTU
Kommentera
-
Phase Change Material - Potential for increased fire resistance in concrete - 2023
Den europeiska kommissionen har i ”Energy Performance of Buildings Directive” från 2010 bestämt att medlemsstaterna skulle se till att säkerställa vid slutet av 2020 att alla nya byggnader skulle vara nära-nollenergibyggnader. Dessa byggnader kräver väldigt lite energi jämfört med dess prestanda inom exempelvis att hålla ett bekvämt inomhusklimat. För att kunna uppnå dessa mål finns alternativet att integrera fasomvandlingsmaterial i byggnadsmaterial.
Syftet med detta arbete är att fastställa vilken typ av fasomvandlingsmaterial som är lämpligt att använda i byggnadsmaterial.
Rapporten är ett examensarbete skrivet av William Toivanen vid LTU.
Kommentera
-
Study of glue-laminated timber connections with high fire resistance using expanded steel tubes - 2018
A key factor regarding fire safety of timber buildings is the performance of connections between the structural elements, since this determines the load-carrying capacity of the structure. Traditional timber connections do generally perform poorly in a fire compared to surrounding parts since the joints often consist of exposed metal parts and cavities which locally decreases the fire resistance. This weakness does often lead to the appliance of gypsum which removes the aesthetic appearance of timber. Through an innovative timber connection design, the hope is that the failings at elevated temperature are changed from the connection itself to surrounding parts thus increasing the fire resistance to the limits of the connected components
Rapporten är ett examensarbete skrivet av David Ronstad och Niklas Ek vid LTU
Kommentera
Kommentera