Allmänt meddelande

Kollapsa
No announcement yet.

Flamskyddsmedel

Kollapsa
X
 
  • Filter
  • Klockan
  • Visa
Clear All
Nya inlägg

  • Flamskyddsmedel

    I detta ämne samlas dokument och rapporter som handlar om Flamskyddsmedel


    Nyckelord: Flamskyddsmedel ​

  • #2
    Flame retardant treated wood: An investigation into phytic acid and its ability to act as a flame retardant agent - 2023

    Syftet med detta arbete är att undersöka ifall fytinsyra som är ett fosforbaserat organiskt ämne och som återfinns i stora mängder i naturen. Detta ämne skulle kunna fungera som ett potentiellt icke toxiskt flamskyddsmedel. Syran kan bilda olika komplex och därmed frambringa ytterligare flamskyddande egenskaper.

    Rapporten är ett examensarbete skrivet av Mattias Ström och Herman Paulusson på engelska vid LTU.
    Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil

    Kommentera


    • #3
      Studier av miljövänliga flamskyddsmedel för cellulosabaserade material - 2020

      Fytinsyra är en naturligt förekommande förening som finns i maten vi äter, t.ex. nötter och spannmål. Det är växters viktigaste lagringskälla av fosfor, och fytinsyra innehåller 28% fosfor. Fosforrika föreningar har visat sig vara effektiva flamskyddsmedel för cellulosabaserade material som trä och bomull så fytinsyra har därför potential att vara ett icke-giftigt och miljövänligt alternativ till de flamskyddsmedel som används idag, som i många fall är farliga för miljön och hälsan. Genom att blanda fytinsyra med olika vanligt förekommande metalljoner som är viktiga näringsämnen för kroppen kan flamskyddsegenskaperna modifieras.


      Inspelning från 20 maj 2020.
      Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil

      Kommentera


      • #4
        Studier av miljövänliga flamskyddsmedel för cellulosabaserade material – Fortsättning - 2021

        Att använda flamskyddsmedel är ett vanligt sätt att minska brandrisken. Dessvärre är många av de flamskyddsmedel som används idag giftiga och skadliga för miljön. Därför finns det drivkrafter för att hitta säkrare alternativ. Naturen innehåller många ämnen som kan fungera som giftfria och miljövänliga flamskyddsmedel. Fytinsyra är växters huvudsakliga lagringsform av fosfor och kan hittas i t.ex. nötter och sädesslag. Aminosyror är byggstenar för enzymer och proteiner. Många vanliga metalljoner är viktiga näringsämnen.


        Inspelning från webinariet den 24 november 2021
        Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil

        Kommentera


        • #5
          Fördröja brand med molekyler från naturen – tillämpning på textilier - 2024

          Textilier är en oumbärlig del av människans liv och används i många olika konsumentprodukter som kläder, filtar, mattor, lakan och möbler. Eftersom de är brännbara kommer de att bidra till en stor brandbelastning i ett rum. Ett sätt att öka brandsäkerheten i bostäder och offentliga byggnader är att använda flamskyddsmedel. De kan fördröja uppkomsten av en brand eller minska brandspridningshastigheten, vilket ger möjlighet för människor att släcka elden eller fly i tid. Många flamskyddsmedel har dock förbjudits eftersom de är dåliga för hälsan och/eller miljön.


          Inspelning från webinariet den 24 maj 2024


          Inspelningar från olika försök

          Bomull ⭡



          Flamskyddad bomull ⭡



          Polyester ⭡



          Flamskyddad polyester ⭡
          Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil

          Kommentera

          Annonser

          Kollapsa

          Working...
          X