Om du inte kan logga in på Utkiken kan det bero på att Internet Explorer inte längre supportas. Microsoft slutade supporta Internet Explorer 2013 och nu har även Utkikens plattform slutat fungera med Explorer. Testa Chrome, Edge eller någon annan modern webbläsare så bör det funka. Annars säg till. po@utkiken.net
Välkommen till Utkiken.
Du vet väl om att över 100 räddningstjänster abonnerar på tillgång till Utkiken för samtlig personal.
Kontakta po@utkiken.net om du undrar om just din räddningstjänst abonnerar.
Efter flera tillsyner under flera år där man struntat i att åtgärda bristerna föreläggs ett hotell att åtgärda bristerna. Uteblivna åtgärder innebar nyttjandeförbud.
Hotet om nyttjandeförbud fungerade och bristerna åtgärdades.
Ett hotell med brister i utrymningssäkerheten överklagade utdömande av vite och fick rätt. Anledningen var att man varit otydlig i angivande av adressat på föreläggandet.
Ärendet började om och ett nytt föreläggande utfärdades. Denna gången med en tydligare ägardefinition. Även denna gången överklagades ärendet, men räddningstjänsten fick rätt av länsstyrelsen. Ärendet överklagades till länsrätten, och där ligger det just nu.
Förbud: Brister i brandskyddet, Hotell - Östjämtland 2007
Räddningstjänsten utfärdade ett föreläggande kopplat till nyttjandeförbud för ett hotell som inte bedömdes ha ett tillräckligt brandskydd. Bristerna åtgärdades och förbudet behövde inte tillgripas.
Tillsynsföreläggande som överklagas, Yttrande från MSB
På ett gästis med gamla anor är inte räddningstjänsten nöjd med personsäkerheten för övernattande. Det leder till ett tillsynsföreläggande som överklagas. MSB kommer till platsen och yttrar sig. Det leder till ett föreläggande om förbud.
Vite: Larm, utrymning och avskiljning, hotell - Ludvika 2007-2009
Bifogade filer visar hela processen från tillsyn till åtgärdade brister. Det ingår föreläggande kopplat till vite och en dialog mellan ägare och myndighet.
Föreläggandet handlade om utrymningslarm, brandavskiljningar och viss utrymningsproblematik.
I slutänden innebar vitesföreläggandet att nödvändiga åtgärder vidtogs och vitet på 100 000 kr behövde aldrig dömas ut.
Vite: Utrymning och skriftlig redogörelse, hotell - Halmstad 2007
I detta ärende redovisas ett vitesföreläggande angående utrymning av ett hotell. Bifogade filer visar processen från tillsyn, tillsynsföreläggande, vitesföreläggande till begäran om skriftlig förklaring till varför åtgärder inte vidtagits.
Då det visar sig vid en efterkontroll att bristerna fortfarande inte blivit åtgärdade skickas en "begäran om skriftlig förklaring", vilken kom in via mail. Då man ansåg att fastighetsägarens tidssatta åtgärdsplan var rimlig och bristerna skulle bli åtgärdade på ett tillräckligt bra vis så lade räddningsnämnden ett föreläggande med vite där i princip fastighetsägaren blev ålagd att göra de åtgärder enligt den tidsplan han själv föreslagit.
Avslutandet gjordes på enklaste vis genom att fastighetsägaren meddelades muntligen om att de vidtagna åtgärderna accepterades och att ärendet kommer att avslutas.
Vite: Larm och utrymning, hotell, Gällivare - 2010
Vitesföreläggande på 125000 SEK för ett hotell i Gällivare på grund av brister i hotellets automatiska brand- och utrymningslarm samt felaktiga vred på dörrar i utrymningsväg.
Bristerna åtgärdades och vitet behövde aldrig betalas.
Bifogat finns tillsynsföreläggandet och ett sammanträdesprotokoll från service- och tekniknämnden vilka senare följdes upp med vitesföreläggandet och delgivningen.
Räddningstjänsten förelägger Harrys i Borås om en del åtgärder, bland annat besiktning av systemet, då man misstänker att installationen av boendesprinkler i samlingslokalen inte uppfyller de krav man kan förvänta sig i denna typ av verksamhet.
Länsstyrelsen ger inte räddningstjänsten fel i sak, men det finns en del formalia i hanteringen som gör att föreläggandet inte går igenom.
MSBs yttrande tydliggör att det är Räddningstjänsten som tillsynsmyndighet som ska bevisa att systemet inte uppfyller de krav på säkerhet man kan förvänta sig. Det går alltså inte att förelägga om att ägaren/innehavaren ska göra en egen utredning som påvisar uppfylld säkerhet.
Det finns en del andra intressanta lärdomar i ärendet.
Nyckelord: tillsyn tillsynsföreläggande sprinkler boendesprinkler publik lokal besiktning brandlarm utrymningslarm
Överklagat: Vidarekoppling av larm, Hotell, Lyckeby - 2005
Ett hotell förelades att vidarekoppla sitt larm till räddningstjänsten under de tider då hotellet inte var bemannat. Föreläggandet överklagades och räddningstjänsten fick rätt av både länsstyrelsen och Länsrätten.
Överklagat: Utrymningslarm på Hotell, Karlshamn - 2007
Ett hotell förelades om åtgärder för att förbättra utrymningsmöjligheterna i samband med brand. Bland annat förelades ägaren om åtgärder avseende ett automatiskt och manuellt utrymningslarm.
Ärendet överklagades och länsstyrelsen granskade det. Man beslutade att stödja räddningstjänsten i en del punkter, men i andra kunde man inte göra det då formuleringen av kraven inte var så entydiga som krävs i ett föreläggande.
Överklagat: Hotell, Föreläggande om egenkontroll med mera, Leksand - 2012
Ett tillsynsföreläggande där ägaren till ett hotell saknar egenkontroll av brandskyddet överklagas. I föreläggandet finns många ur brandskyddsperspektiv viktiga synpunkter.
Länsstyrelsen ber MSB yttra sig i ärendet och svaret från MSB innehåller mycket kunskap om hur man ska förhålla sig till avsaknad av brandskyddsdokumentation och egenkontroll i samband med tillsyn enligt LSO. Dessutom har MSB åsikten att föreläggandet ska hanteras i sin helhet trots att det enbart är punkten med egenkontroll som överklagats. Likaså innehåller MSBs yttrande en hel del synpunkter på formalian kring att formulera ett föreläggande så det blir juridiskt hållbart.
Resultatet blir att Länsstyrelsen går på ägarens linje, men istället för att ge ägaren rätt enbart i den överklagade punkten upphäver man hela föreläggandet.
Utkiken använder personlig data från användarna av Utkiken genom att spara cookies och liknande för att ge en bra användarupplevelse. Delar av denna data används även för att få bra innehåll i nyhetsbreven. Ingen data säljs eller delas vidare till någon tredje part. För mer info läs Personuppgifts- och cookie-policy.
Genom att klicka på "JAVISST" nedan, är du med på ovanstående.
Kommentera