Om du inte kan logga in på Utkiken kan det bero på att Internet Explorer inte längre supportas. Microsoft slutade supporta Internet Explorer 2013 och nu har även Utkikens plattform slutat fungera med Explorer. Testa Chrome, Edge eller någon annan modern webbläsare så bör det funka. Annars säg till. po@utkiken.net
Välkommen till Utkiken.
Du vet väl om att över 100 räddningstjänster abonnerar på tillgång till Utkiken för samtlig personal.
Kontakta po@utkiken.net om du undrar om just din räddningstjänst abonnerar.
Ett vårdboende, byggt på den tiden då landstingen inte behövde ansöka om bygglov, fick ett föreläggande kopplat till vite då det bedömdes som osäkert för de boende.
Det blev en lång process med överklagande, yttrande från Räddningsverket och beslut av länsstyrelsen. I slutet fick räddningstjänsten rätt i sin bedömning och anläggningen försågs med sprinkler.
Föreläggande: Bostadssprinkler på äldreboende, Göteborg - 2011
Räddningstjänsten Storgöteborg förelägger ett äldreboende om att installera boendesprinkler då det endast finns en utrymningstrappa och personerna som bor i fastigheten inte asnes kunna utrymma utan hjälp.
Bifogat finns ett yttrande från MSB för det aktuella ärendet och även länsstyrelsens beslut eftersom fastighetsägaren överklagade föreläggandet.
Räddningstjänsten förelade fastighetsägaren att åtgärda brandskyddsbrister i ett relativt nybyggt särskilt boende för personer med vårdbehov. Huvudproblemet var att verksamheten på vårdboendet inte ansåg att det gick att ha dörrstängare på dörrarna till boendeutrymmena samt att det placerades brännbart material på större ytor än det befintliga sprinklersystemet ursprungligen dimensionerats för.
Detta är ett intressant ärende där fastighetsägaren överklagade föreläggandet, varvid både MSB och Boverket yttrat sig i frågan.
I oktober 2012 drog fastighetsägaren tillbaka sin överklagan och kan därmed antas acceptera räddningstjänstens krav.
Överklagat: Utrymning från serviceboende i vanliga lägenheter, Ronneby - 2007
Ett serviceboende är inrättat i vanliga lägenheter. Räddningstjänsten anser att detta inte ger en tillräckligt bra utrymningssituation. Föreläggandet överklagades, Länsstyrelsen gick på räddningstjänstens linje, Länsrätten på ägarens medan slutligen Kammarrätten fastställde länsstyrelsens beslut.
Det finns många intressanta resonemang i beslut och dom angående bland annat tekniska byten med sprinkler istället för utrymningsväg och vem som möjligen ska verifiera denna typ av lösning.
Tyvärr saknas här många handlingar i Länsstyrelsens arkiv, men de två dokument som fanns är väldigt intressanta.
Överklagat: Sprinkler på behandlingshem, Gislaved - 2008
Ett behandlingshem där det förekommit bränder tillsynas av räddningstjänsten som förelägger om installation av sprinkler. Tillsynsföreläggandet överklagas till Länsstyrelsen som sedan ger räddningstjänsten rätt i sin bedömning.
Överklagat: Boendesprinkler och dörrstängare på vårdboende - 2011
Räddningstjänsten krävde boendesprinkler och dörrstängare på ett vårdboende. Föreläggandet överklagades och länsstyrelsen bad om yttrande från MSB.
Ärendet avslutades då fastighetsägaren tog tillbaka överklagandet men det finns en del intressant läsning i MSBs yttrande.
Överklagat: Byta dörrar på äldreboende, Nyköping - 2012
Branddörrar som installerats mot ett trapphus i ett äldreboende var typgodkända och försedda med dörrstängare. De överensstämde också med brandskyddsdokumentationen. Räddningstjänsten ansåg att den aktuella kombinationen dörr-dörrstängare inte var godkänd och förelade därför ägaren om att byta till en godkänd kombination.
Länsstyrelsen beslutade enligt räddningstjänstens föreläggande eftersom ägaren inte kunde påvisa att den aktuella lösningen skulle fungera på ett korrekt sätt.
En stiftelse bedriver både vårdverksamhet och hotell på en anläggning. Räddningstjänsten förelägger dem om att uppfylla kraven för båda typerna av verksamhet vilket överklagas.
Länsstyrelsen avslår överklagandet.
Överklagat: ventilationsombyggnad och avskiljning eller sprinkler, Tranemo - 2013
I ett avgörande från Kammarrätten ges räddningstjänsten rätt när man kräver åtgärder på ett vårdboende. En intressant aspekt i sammanhanget är att vårdboendets låga bemanning anses vara en faktor som motiverar brandskyddsåtgärderna.
Kommunen är nyttjanderättshavare när man anvisar plats på boenden, Borås - 2012
Länsstyrelsen beslutade att kommunen är att anse som nyttjanderättshavare när man medverkar i processen att anvisa äldre och dementa till privata boenden. Man medverkar på det viset till en koncentration av äldre och dementa i vissa fastigheter. I det aktuella fallet fick dock räddningstjänsten bakläxa på att man gjort ett solidariskt föreläggande till både ägare och nyttjanderättshavare. I detta fallet skulle räddningstjänsten istället specificerat vilka åtgärder som skulle genomföras av respektive organisation.
Även ägarens (föreningens) överklagan finns med som en bilaga här.
Överklagat: Föreläggande om två utrymningsvägar eller sprinkler på vårdboende, Trollhättan - 2013
Räddningstjänsten förelägger ett vårdboende om att det måste finnas två av varandra oberoende utrymningsvägar alternativt ett sprinklersystem. Trollhättans stad gör en egen säkerhetsutredning där man lånat in räddningstjänstens fordon utan att handläggarna av ärendet blev vidtalade. Det innebar att man kontrollerade med fel fordon, vilket egentligen inte spelade någon roll eftersom utrymning från ett vårdboende inte ska ske via fönster eller balkong.
Ärendet drivs till Förvaltningsrätten som även de ger räddningstjänsten rätt.
Överklagat: Äldreboende förses med utrymningslarm och utökat brandlarm, Västerås - 2018
Ett äldreboende hade ett inte-heltäckande brandlarm kompletterat med batteridrivna brandvarnare på boenderummen. Räddningstjänsten krävde ett heltäckande brandlarm kombinerat med utrymningslarm. Föreläggande överklagades men länsstyrelsen gick på räddningstjänstens linje och avslog överklagandet.
Det finns ett intressant resonemang i dokumentet som anknyter till hela utrymningsproblematiken på äldreboende. De boende anses inte klara av att utrymma själv utan behöver assistans av personal. Därmed anser de som driver verksamheten att det räcker med en personsökare till personalen som varskor personalen om brandlarm. Under nattetid är det två personal som ska bistå 36 personer att utrymma. Det får mig att fundera på hela konceptet med utrymning i denna typ av anläggningar. Det är ingen enkel fråga.
Överklagat: Krav på automatiskt släcksystem eller självstängande dörrar, Alvesta - 2019
Ett äldreboende i verksamhetsklass 5B föreläggs att antingen skaffa ett automatiskt släcksystem eller självstängande dörrar. Byggnaden var byggd 1985 och tillbyggd 2012. Länsstyrelsen anser att räddningstjänsten saknade fog för att i detta fallet använda tvångsmedel i form av ett föreläggande och upphäver föreläggandet.
Utkiken använder personlig data från användarna av Utkiken genom att spara cookies och liknande för att ge en bra användarupplevelse. Delar av denna data används även för att få bra innehåll i nyhetsbreven. Ingen data säljs eller delas vidare till någon tredje part. För mer info läs Personuppgifts- och cookie-policy.
Genom att klicka på "JAVISST" nedan, är du med på ovanstående.
Kommentera