Om du inte kan logga in på Utkiken kan det bero på att Internet Explorer inte längre supportas. Microsoft slutade supporta Internet Explorer 2013 och nu har även Utkikens plattform slutat fungera med Explorer. Testa Chrome, Edge eller någon annan modern webbläsare så bör det funka. Annars säg till. po@utkiken.net
Välkommen till Utkiken.
Du vet väl om att över 100 räddningstjänster abonnerar på tillgång till Utkiken för samtlig personal.
Kontakta po@utkiken.net om du undrar om just din räddningstjänst abonnerar.
I detta ämne samlas överklagade föreläggande som har med boende som motsvarar dagens Vk3A och Vk3B att göra. Det kan vara flyktingboende och andra typer av gemensamhetsboende.
Överklagat: Flyktingboende är att likställa med Vk3B - Gästrike 2015
Ett flyktingboende ansågs inte uppfylla de krav man kan ställa på brandsäkerheten i ett flyktingboende. Räddningstjänsten ansåg i detta fallet att det bör vara ett likvärdigt skydd med en Vk3B i BBR. Migrationsverket överklagade med hänvisning till att säkerheten är viktig men att detta skulle medföra att det blir svårt att hitta flyktingbostäder.
Räddningstjänsten fick rätt av både länsstyrelse och kammarrätt.
Överklagat: Dygnetruntbemanning och ronderande bevakning på flyktingboende, Östra Kronoberg - 2016
Räddningstjänsten krävde bemanning dygnet runt som kunde säkerställa att ett flyktingboende skulle kunna utrymmas i samband med brand. Räddningstjänstens föreläggande baserades på att det förekommit flera tillfällen när det utlösts brandlarm och byggnaderna inte varit utrymda när räddningstjänsten kom fram. Dessa larm var på tider när det saknades bemanning på förläggningen.
Föreläggandet överklagades och länsstyrelsen gick trots räddningstjänstens erfarenheter av skarpa händelser på ägarens linje och upphävde räddningstjänstens föreläggande.
Överklagat: Automatiskt brandlarm och elbesiktning på flyktingboende, Sunne - 2015
Bifogat finns ett överklagat tillsynsärende där räddningstjänsten ansåg att ett flyktingboende (VK3B) behövde ett automatiskt brandlarm, vidarekopplat till räddningstjänsten samt att man skulle få gjort en elbesiktning enligt ELSÄK FS 2008:3. Länsstyrelsen beslutade att räddningstjänsten hade fog för sina krav.
Skola med alternativboende byggt enligt BBR 10 får krav enligt Vk3B enligt BBR 21, Helsingborg - 2018
En skola med plats för 6 övernattande elever byggdes i enlighet med BBR 10 och reglerna för alternativt boende. Räddningstjänsten ställer nu krav på att lokalerna behöver uppdateras i enlighet med BBR 21, Vk3B.
Innehavaren överklagade föreläggandet men länsstyrelsen gick på räddningstjänstens linje och avslog överklagan.
Småhus med uthyrningsrum är gemensamhetsboende, Förvaltningsrätten - 2020
Ett småhus med tre separata lägenheter hade dessutom rumsuthyrning med en person per rum. Brandförsvaret ansåg att detta var att betrakta som gemensamhetsboende vilket inte ägaren höll med om. Förvaltningsrätten höll med Södertörns brandförsvarsförbund och Länsstyrelsen om deras bedömningar.
Uthyrning av villa var inte gemensamhetsboende, Malmö - 2023
Ett hus förbjöds av räddningstjänsten att användas som gemensamhetsboende. För att häva förbudet krävdes en mängd brandskyddsåtgärder. Räddningstjänsten visade upp bevis för att huset förmedlades via en uthyrningssajt på perioder som kunde vara så korta som några dagar.
Ägaren överklagade och ansåg inte att det var ett gemensamhetsboende. Räddningstjänsten ansåg inte att verksamhetsklassen var det viktiga, utan en skälig nivå på brandskyddet.
Länsstyrelsen upphävde förbudet.
Bifogat finns två ärenden med ungefär samma innebörd.
Utkiken använder personlig data från användarna av Utkiken genom att spara cookies och liknande för att ge en bra användarupplevelse. Delar av denna data används även för att få bra innehåll i nyhetsbreven. Ingen data säljs eller delas vidare till någon tredje part. För mer info läs Personuppgifts- och cookie-policy.
Genom att klicka på "JAVISST" nedan, är du med på ovanstående.
Kommentera