Om du inte kan logga in på Utkiken kan det bero på att Internet Explorer inte längre supportas. Microsoft slutade supporta Internet Explorer 2013 och nu har även Utkikens plattform slutat fungera med Explorer. Testa Chrome, Edge eller någon annan modern webbläsare så bör det funka. Annars säg till. po@utkiken.net
Välkommen till Utkiken.
Du vet väl om att över 100 räddningstjänster abonnerar på tillgång till Utkiken för samtlig personal.
Kontakta po@utkiken.net om du undrar om just din räddningstjänst abonnerar.
MSB har, på länsstyrelsens önskan, yttrat sig om föreläggandet mot sjukhuset och fastighetsägarens överklagan av ärendet.
Det som är intressant i detta är att MSB bedömt formalian och utformningen av föreläggandet som bristfälligt och anser att det inte är lönt att yttra sig angående brandskyddsfrågorna.
Överklagat: Utrymningslarm på vårdcentral, Höör - 2008
Räddningstjänsten förelägger en vårdcentral för funktionshindrade om att installera ett utrymningslarm. Fastighetsägaren överklagar men länsstyrelsen ger räddningstjänsten rätt.
Överklagat: Rökdetektorer på sjukhus, Eskilstuna - 2011
Landstinget fick ett föreläggande om att installera rökdetektorer i flera lokaler i en sjukhusbyggnad. Man hade inget emot rökdetektorer men ansåg inte att räddningstjänsten kunde ställa retroaktiva krav på dem eftersom deras byggnadsbestånd var av väldigt blandad ålder.
Överklagat: Halvvägshus inte vårdanläggning - 2012
Ett så kallat halvvägshus för personer med beroendeproblematik fick ett föreläggande om att ha ett larm kopplat till en bemannad plats på anläggningen. Innehavaren ansåg att det räckte med att larmcentralen ringde dem i hemmet och att de vid brandlarm utförde vissa uppgifter på distans för att sen bege sig till platsen.
Länsstyrelsen beslutade i enlighet med innehavarens överklagande och menade på att ett halvvägshus inte är att betrakta som en vårdanläggning.
Överklagat: Organisation, brandavskiljning, brandventilation och brandcells storlek på sjukhus, Mölndal - 2019
Ett tillsynsföreläggande blir överklagat på fyra punkter där ägaren får rätt i överklagan på alla punkterna. Dock beror det på att man åtgärdat det som räddningstjänsten klagat på. Oavsett vilket så finns det en omfattande analys av flera av punkterna som kan vara intressant att se.
Överklagat: Intensivvårdsavdelning, sprinkler- och avskiljningskrav, Norrtälje - 2020
Ett sjukhus fick krav på sig att installera sprinkler samt att avskilja vårdrummen på intensivvårdsavdelningen. Fastighetsägaren ansåg inte det vara skäligt och överklagade föreläggandet. Länsstyrelsen gick på ägarnas linje och upphävde räddningstjänstens föreläggande.
Överklagat: Sprinkler och avskiljning på psykosavdelning på sjukhus, Stockholm - 2021
På sjukhusets psykosavdelning, som har automatiskt brand- och utrymningslarm kräver brandförsvaret dessutom installation av ett sprinklersystem och avskiljning av avdelningen i mindre delar. Sjukhuset överklagar men länsstyrelsen stödjer brandförsvarets beslut.
Överklagat: Sprinkler och lås på sjukhus, Borås - 2021
Räddningstjänsten ställde krav på sprinkler av kulvertar med anslutande förråd och teknikrum samt på låssystem för luckor framför stigarledningar och lås till rökluckor. Regionen överklagade och fick rätt av länsstyrelsen då de inte ansåg att räddningstjänsten tillräckligt tydligt visat att det föreligger särskilda omständigheter som gör att man kan frångå det ursprungliga bygglovet eller att föreläggandet varit nödvändigt för att uppnå skäligt brandskydd.
Överklagat: Sprinkler och avskiljning på intensivvårdsavdelning, Norrtälje - 2023
Räddningstjänsten krävde vattensprinkler och att vårdrum på intensivvårdsavdeningen skulle avskiljas brandtekniskt.
Länsstyrelsen ansåg att kraven på installation av sprinkler var skäligt, men att kravet på brandavskiljning, tack vare sprinklerinstallationen, inte var skäligt.
I ärendet beskrivs också en formalia-hantering om gynnande beslut eftersom länsstyrelsen tidigare, i ett annat ärende, upphävt räddningstjänstens beslut om föreläggande om att installera sprinkler på intensivvårdsavdelningen. Vad gäller detta ansåg inte länsstyrelsen att man i detta fallet kunde anse det som den typen av gynnande beslut.
Överklagat: Sprinkler på sjukhus, Skellefteå - 2022
Räddningstjänstens krav på sprinklersystem på intensivvårds- och geriatrisk avdelning överklagades. Länsstyrelsen gick dock på räddningstjänstens linje och avslog överklagan.
Överklagat: Åtgärdstiden för kort för brandskyddsåtgärder, Piteå - 2022
En rättspsykiatrisk verksamhet fick flera anmärkningar på brandskyddet som skulle vara åtgärdade den 1 oktober 2023. Regionen som bedriver verksamheten ansåg att detta var för kort tid då hela anläggningen behövde en omfattande renovering alternativt en flytt till andra lokaler. Regionen överklagade och ville att åtgärdstiden skulle sättas 2 år senare än det räddningstjänsten krävde.
Räddningstjänsten ansåg inte den förlängda tiden var rimlig, men länsstyrelsen beslutade i enlighet med regionens överklagan.
Skäligt med dubbla dörröppningsknappar på sjukhus, Malmö - 2022
Räddningstjänsten ansåg att det var för långt avstånd mellan den ordinarie dörröppningsknappen och dörren den betjänade för att den skulle vara enkel att hitta vid en utrymningssituation. Man beslutade om ett föreläggande där det skulle kompletteras med en extra dörröppningsknapp närmre dörren som även fungerar vid strömavbrott.
Överklagat: Sprinkler på sjukhuset i rum som fått ändrad användning, Göteborg - 2023
Föreläggande enligt Plan- och bygglagen, PBL
Vid en ombyggnad på ett sjukhus gjordes kontorsrum om till akutmottagning. De berörda lokalerna försågs inte med automatiskt släcksystem, vilket byggnadsnämnden fick en anmälan om. Anmälaren ansåg inte att ombyggnaden uppfyllde kraven då rummen inte försetts med automatiskt släcksystem.
Vid besök på plats konstaterades att utrymmet användes som akutrum och att det inte fanns automatiskt släcksystem installerat. Byggnandsnämnden beslutade om att förelägga Regionen om att installera automatiskt släcksystem och att förena det med vite på 200 000 kr per månad.
Byggherren ansåg inte att ombyggnaden var en ändring enligt PBL och Regionen ansåg att det bara var en lokalanpassning, och inte en ändring enligt PBL.
Länsstyrelsen avslog överklagan och byggnadsnämnden fick rätt.
Nyckelord: ändring av byggnad tillbyggnad ombyggnad
Omprogrammering av brandlarm och dess styrning av hissar på sjukhus, Norrtälje - 2023
Räddningstjänstens föreläggande om att skapa byggnadstekniska förutsättningar för personer med fysiska funktionshinder om att kunna utrymma på egen hand överklagades av regionen. Under överklagandeprocessen föreslog regionen en lösning där brandlarm och hissar programmerades om så att skäligt brandskydd kunde uppnås, vilket också accepterades av räddningstjänsten.
Utkiken använder personlig data från användarna av Utkiken genom att spara cookies och liknande för att ge en bra användarupplevelse. Delar av denna data används även för att få bra innehåll i nyhetsbreven. Ingen data säljs eller delas vidare till någon tredje part. För mer info läs Personuppgifts- och cookie-policy.
Genom att klicka på "JAVISST" nedan, är du med på ovanstående.
Kommentera