Om du inte kan logga in på Utkiken kan det bero på att Internet Explorer inte längre supportas. Microsoft slutade supporta Internet Explorer 2013 och nu har även Utkikens plattform slutat fungera med Explorer. Testa Chrome, Edge eller någon annan modern webbläsare så bör det funka. Annars säg till. po@utkiken.net
Välkommen till Utkiken.
Du vet väl om att över 100 räddningstjänster abonnerar på tillgång till Utkiken för samtlig personal.
Kontakta po@utkiken.net om du undrar om just din räddningstjänst abonnerar.
Bifogade föreläggande i syfte att få in brandskyddsredogörelse för fyra objekt fungerade som tänkt. Vitet på 10 kkr per objekt och månad behövde aldrig dömas ut.
Här samlas vitesförelägganden orsakade av utebliven dokumentation för det systematiska brandskyddsarbetet, saknad skriftlig redogörelse eller då utebliven dokumentation varit en av huvudorsakerna till beslut om föreläggande.
Ärendet gäller ett hotell där brister i brandskyddet uppdagats vid en tillsyn. I vitesföreläggandet anges de huvudsakliga orsakerna röra den automatiska brandlarmsanläggningen och utbildning av personal.
Processen inbegriper flera steg med början 2008 och slutar först i förvaltningsrätten 2011 där målet avskrivs då bolaget, vilken är nyttjanderättshavare, redan är försatt i konkurs och vitet på 100 000 SEK behöver aldrig betalas ut.
En för räddningstjänstens intressant aspekt på detta fall kan konstateras i förvaltningsrättens beslut:
Det hade ändå varit svårt att få vitet utdömt konstaterar förvaltningsrätten då det i detta fall riktas ett beslut om vitesföreläggande enbart mot hotellet. Dock ställs vitesföreläggandet som senare upprättas mot ett annat bolag vilket är nyttjanderättshavaren.
Då det är oklart vem eller vilka vitesföreläggandet är riktat mot och för att hotellet, som inte är en egen juridisk person eller bifirma, till nyttjanderättshavaren hade det blivit svårt att få igenom kraven på vite.
Enligt viteslagen kan förelägganden enbart riktas mot fysiska eller juridiska personer och föreläggandet måste dessutom vara tydligt och preciserat vad gäller adressaten.
I detta ärende åläggs fastighetsägaren ett vite om 50 000 SEK då det vid tillsyn framkommit brister i bland annat det systematiska brandskyddsarbetet.
Fastigheten inhyser två näringsverksamheter hos vilka brister i brandskyddet uppdagats, den ena förvarar gasoltuber vid olika evenemang och det är denne som haft ett bristande SBA. Det är även på grund av dessa brister som räddningsnämnden beslutar om vite. Den andra näringsverksamheten har för dålig belysning, då belysningsstyrkan vid golv ska vara minst 1 lux vid nödutrymning men inget vite åläggs denna.
I slutändan behövde inte vitet utdömas då fastighetsägaren stängde och sålde verksamheten.
-------------------------------------
Detta ärende kan komma att kompletteras med:
- Tillsynsprotokoll
- Vitesföreläggande
- mm
Detta ärende tar sin början 2009 och handlar om en galleria.
Under en tillsyn uppdagades brister i bland annat brandskyddsdokumentationen, rutiner och kontroll av handbrandsläckare och utrymningslarm. Mer om detta återfinns i tillsynsföreläggandet vilket är daterat. Vid efterkontroll framkommer att alla punkter i tillsynsföreläggandet inte åtgärdats och förläggandet kopplas till ett vite på 35 000SEK.
En för räddningstjänsten intressant aspekt i detta ärende återfinns i att gallerian är belägen i Västmanland och handlingarna skickas då in till förvaltningsrätten i Uppsala, vilka avvisar ärendet. Anledningen till detta anges vara att Södra Dalarnas Räddningstjänstförbund är ett kommunalförbund med säte i Avesta. Efter detta skickas ärendet istället till förvaltningsrätten i Falun.
Det här ärendet gäller en anläggning som inhyser bland annat en restaurang och outlethandel. Under en tillsyn framkom brister i det systematiska brandskyddsarbetet, både nyttjanderättshavaren till restaurangen och fastighetsägaren ålades vite på 15 000 SEK respektive 25 000 SEK.
Restaurangen åtgärdade bristerna de föreskrivits och vitet behövde inte utdömas för nyttjanderättshavaren. Dock hade fastighetsägaren ignorerat de punkter denne skulle åtgärda vilket framkom vid en efterkontroll, detta ledde till att räddningstjänsten ansökte om ett högre vite än det ursprungliga på 25 000 SEK, för att fastighetsägaren skulle åtgärda de brister som var dennes ansvar fastslogs det nya vitet till 100 000 SEK för fastighetsägaren.
Detta ärende är detaljerat och ger en god insyn under hela processen samt vilka dokument som bör ingå.
Överklagat: Vite: Avsaknad av skriftlig redogörelse, Skellefteå - 2013
Ett varuhus hade inte lämnat in skriftlig redogörelse för brandskyddet och ansåg inte heller att det var nödvändigt eftersom man i över 30 år hade följt alla lagar och regler.
Räddningstjänsten utfärdade ett vitesföreläggande förenat med 10 000 kr i vite. Länsstyrelsen avslog överklagandet.
Utkiken använder personlig data från användarna av Utkiken genom att spara cookies och liknande för att ge en bra användarupplevelse. Delar av denna data används även för att få bra innehåll i nyhetsbreven. Ingen data säljs eller delas vidare till någon tredje part. För mer info läs Personuppgifts- och cookie-policy.
Genom att klicka på "JAVISST" nedan, är du med på ovanstående.
Kommentera