Om du inte kan logga in på Utkiken kan det bero på att Internet Explorer inte längre supportas. Microsoft slutade supporta Internet Explorer 2013 och nu har även Utkikens plattform slutat fungera med Explorer. Testa Chrome, Edge eller någon annan modern webbläsare så bör det funka. Annars säg till. po@utkiken.net
Välkommen till Utkiken.
Du vet väl om att över 100 räddningstjänster abonnerar på tillgång till Utkiken för samtlig personal.
Kontakta po@utkiken.net om du undrar om just din räddningstjänst abonnerar.
I detta ämne samlas exempel på föreläggande där det spelat roll vem man riktat föreläggandet till. Fastighetsägare, verksamhetsinnehavare eller hyresgäst.
Överklagat: Innehavare kunde inte åtgärda byggnadsproblem, återförvisades - 2008
En innehavare av en utbildningslokal föreläggs åtgärder som denne inte har mandat att genomföra eftersom han inte äger byggnaden. Han överklagar föreläggandet till Länsstyrelsen som håller med och återförvisar ärendet till räddningstjänsten.
Vid överklagande av ett föreläggande gör Länsstyrelsen en kontroll av ägaruppgifterna för objektet. I detta fallet fick ett kommunalt fastighetsbolag ett föreläggande, vilket man överklagade. När länsstyrelsen kontrollerade ägaruppgifterna visade det sig att Fastighetsbolaget inte längre ägde fastigheten varför Länsstyrelsen upphävde föreläggandet utan att pröva sakfrågan.
Överklagat föreläggande med ägarbyte under processen - 2012
I det bifogade beslutet från Länsstyrelsen i ett överklagat föreläggande redogörs för hur ett ärende avskrivs från vidare handläggning då fastigheten bytt ägare.
Överklagat: Föreläggande med otydliga ägar- och innehavaruppgifter - 2011
En räddningstjänst förelade en restaurang om flera åtgärder. Föreläggandet var förenat med ett förbud att använda delar av restaurangen då utrymningsväg saknades på andra våningen.
Trots den allvarliga utrymningsproblematiken blev sakfrågan aldrig prövad då föreläggandet inte var korrekt utformat avseende ägare och nyttjanderättshavare.
Överklagan avslås, inte styrkt att man var motpart, Sundsvall - 2012
En representant för ett hotell överklagar ett förbudsföreläggande. Länsstyrelsen godtar inte överklagan då det inte anses styrkt att representanten verkligen representerar den som förbudet var riktat mot.
Länsstyrelse avskriver överklagan av föreläggande, Ljungby - 2015
En fastighetsägare hade fått ett föreläggande om brandskyddsåtgärder. Fastighetsägaren överklagade till länsstyrelsen. Det visade sig att Migrationsverket sagt upp avtalet med fastighetsägaren och räddningstjänsten återkallade föreläggandet vilket gjorde att länsstyrelsen kunde avskriva ärendet från vidare handläggning.
Bostadsrättsinnehavare inte alltid rätt person att rikta föreläggande mot, Malmö - 2013
En bostadsrättsinnehavare fick ett föreläggande om åtgärder. Han ansåg sig inte vara ansvarig för de delarna som föreläggandet avsåg och överklagade till länsstyrelsen. Länsstyrelsen höll med bostadsrättsinnehavaren och upphävde föreläggandet.
Fel ägaruppgifter satte stopp för förbudsföreläggande, Gotland - 2015
Räddningstjänsten förelade om förbud mot uthyrning om inte flera saker åtgärdades. Ägaren överklagade och angav bland annat att det inte var korrekta ägaruppgifter i föreläggandet. De felaktiga ägaruppgifterna gjorde att länsstyrelsen upphävde förbudet.
Upphävt föreläggande på grund av ej kontrollerat hyresavtal, Göteborg - 2016
Räddningstjänstens föreläggande till en verksamhetsinnehavare upphävdes av länsstyrelsen. Enligt hyreskontraktet framgår att det är fastighetsägaren som ska ansvara för det tekniska brandskyddet som är hänförligt till fastighetens allmänna funktion. I länsstyrelsens beslut för att upphäva föreläggandet anger man att "För att säkerställa att nyttjanderättshavaren har rättsliga möjligheter att följa ett föreläggande om att företa fysiska åtgärder i en byggnad måste räddningstjänsten först tolka avtalet mellan ägare och nyttjanderättshavare".
Överklagande prövas inte på grund av ägarförhållande, Kungälv - 2015
Ett föreläggande är riktat mot en fastighetsägare. Verksamhetsinnehavaren överklagar detta och anför att åtgärden som krävs i föreläggandet är onödig. Eftersom föreläggandet var riktat till fastighetsägaren har dock hyresgästen inte rätt att överklaga varför överklagandet inte tas upp till prövning.
Upphävd föreläggandepunkt pga ej kontrollerat hyresavtal, Göteborg - 2016
Länsstyrelsen upphävde en punkt i ett överklagande då de ansåg att räddningstjänsten inte visat att det var innehavaren som skulle ansvara för denna åtgärd. Åtgärden var av den typen som fastighetsägaren normalt har rättslig möjlighet att hantera.
Dom: Räddningstjänsten ska ej behöva kontrollera hyresavtal för att bedöma vart föreläggande ska riktas, Karlstad - 2012
En Förvaltningsrättsdom bedömer att räddningstjänst i samband med föreläggande inte ska behöva granska och tolka hyresavtal för att bestämma vem ett föreläggande ska riktas mot.
Dom: Ägare ska betala vite trots att ägaren sagt upp hyresgästen, Förvaltningsrätten - 2018
En lokal med undermåligt brandskydd hyrdes ut som föreningslokal. Ägaren fick ett förbudsföreläggande kopplat till vite mot sig. Ägaren informerade hyresgästen om förbudet och sa upp hyresgästen. Hyresgästen struntade i uppsägningen och använde lokalen ändå vilket medförde att räddningstjänsten begärde att vitet skulle utdömas. Detta överklagades av ägaren men Förvaltningsrätten ansåg inte att det var tillräckligt att säga upp hyresgästen och informera om förbudet.
Dom: Uthyrning i flera steg tar inte bort ägarens ansvar, Förvaltningsrätt - 2017
En fastighetsägare hyr ut till en person som i sin tur hyr ut till flera andra personer. Ägaren anser att det innebär att han inte är ansvarig för denna andrahandsuthyrning och att det därmed inte heller är att betrakta som verksamhetsklas 3B istället för 3A.
Förvaltningsrätten dömer i enlighet med Länsstyrelsens beslut
Utkiken använder personlig data från användarna av Utkiken genom att spara cookies och liknande för att ge en bra användarupplevelse. Delar av denna data används även för att få bra innehåll i nyhetsbreven. Ingen data säljs eller delas vidare till någon tredje part. För mer info läs Personuppgifts- och cookie-policy.
Genom att klicka på "JAVISST" nedan, är du med på ovanstående.
Kommentera