Om du inte kan logga in på Utkiken kan det bero på att Internet Explorer inte längre supportas. Microsoft slutade supporta Internet Explorer 2013 och nu har även Utkikens plattform slutat fungera med Explorer. Testa Chrome, Edge eller någon annan modern webbläsare så bör det funka. Annars säg till. po@utkiken.net
Välkommen till Utkiken.
Du vet väl om att över 100 räddningstjänster abonnerar på tillgång till Utkiken för samtlig personal.
Kontakta po@utkiken.net om du undrar om just din räddningstjänst abonnerar.
I detta ämne samlas exempel på föreläggande som överklagats där det finns intressant kunskap om formalian kring överklagandeprocessen. Till exempel rättstidsprövning, delgivning och liknande.
Länsstyrelsen rättade till felaktigheter i föreläggande, Jönköping - 2012
Det är inte ovanligt att föreläggande som överklagas inte blir prövade i sakfrågan utan skickas tillbaka till räddningstjänsten på grund av något formaliafel i processen. Vissa mindre felaktigheter kan faktiskt korrigeras av länsstyrelsen utan att skickas tillbaka. I det bifogade föreläggandet var det en felaktig namnuppgift som rättades vilket sparade mycket tid i hanteringen av ärendet.
Man hänvisar i föreläggandet till § 26 i förvaltningslagstiftningen vilken finns här >>>
Hej,
Som information till dessa äldre ärenden är när räddningstjänsten prövar om ärendet har överklagats i rätt tid, ska ärendet i och med den nya Förvaltningslagen (FL 2017:900) överklagan inte ske till Länsstyrelsen (LS), utan det är Förvaltningsrätten som ska pröva ärendet (Lä: Avvisningsbeslutet). Detta då LS inte har mandatet att pröva denna typen av ärenden, då det är ett förvaltningsärende och inte ett LSO-ärende.
Det kan tilläggas i detta, att det inte är många LS som känner till detta, och inte heller de områdesbundna förvaltningsrätterna.
Länsstyrelse prövar inte ärende där räddningstjänsten inte bedömt om inkommit i tid
När ett tillsynsärende, eller som i detta fallet en brandskyddskontroll, överklagas ska det ske till Länsstyrelsen. Det ska skickas till räddningstjänsten som ska bedöma om det inkommit i rätt tid.
I detta fallet bedömde inte räddningstjänsten om det inkommit i rätt tid och Länsstyrelssen avskriver ärendet med en hänvisning till att om överklagandet kommit in i rätt tid kan man åter sända ärendet till Länsstyrelsen med ett beslut om detta.
Länsstyrelsen skickar tillbaka ärende där överklagan skett för sent - 2009
Ett ärende överklagas till Länsstyrelsen. Dock har det inkommit till Räddningstjänsten för sent. Räddningstjänsten valde att ändå skicka över det till länsstyrelsen som konstaterade att överklagan skett för sent och avvisar överklagan.
I Länsstyrelsens beslut finns ett avsnitt som beskriver hur räddningstjänsten borde ha hanterat ett överklagande som kommer in för sent.
Även räddningstjänsten måste överklaga i tid, 2011
Bifogat beslut från länsstyrelsen är ett exempel där en räddningstjänst missar överklagandetiden med två dagar och därmed får acceptera länsstyrelsens beslut.
Länsstyrelsen återsänder för sent överklagande till räddningstjänsten, Varberg - 2016
Ett överklagat tillsynsärende överklagades av fastighetsägaren. Överklagan kom in för sent till räddningstjänsten som överlämnade överklagandet till länsstyrelsen för vidare handläggning. Enligt Förvaltningslagen ska myndigheten som får in en överklagan för sent avvisa skrivelsen. Länsstyrelsen återsänder därmed ärendet till Räddningstjänsten för vidare handläggning.
Intressant är också domen från Förvaltningsrätten där räddningstjänsten gjort en rättidsprövning och ändrat sig och då anser att överklagan kommit in i tid vilket gör att länsstyrelsen kan pröva föreläggandet.
Ett föreläggande med vite överklagas för sent och räddningstjänsten missar en viktig del i handläggningsprocessen. Därför utdöms inte vitet utan ärendet återförvisas till räddningstjänsten för fortsatt handläggning.
Formalia: Det måste finnas ett beslut för att det ska gå att överklaga, Tanum - 2016
En fastighetsägare överklagar ett föreläggande om en branddörr. Dock var inte föreläggandet fastställt så ägaren kontaktade Länsstyrelsen för tidigt för att de skulle ha en möjlighet att bedöma sakfrågan. Istället avvisades överklagan.
Formalia: Överklagande inte skett i tid, Karlstad - 2016
Ett föreläggande med överklagande avvisades på grund av att överklagan inte skett i tid. Det var många turer i detta ärende som redogörs för i Länsstyrelsens beslut. Beslutet överklagades till Förvaltningsrätten vilket inte resulterade i någon ändring.
Formalia: Inte rätt part som överklagade föreläggande, Malmö - 2018
Ett föreläggande överklagades av hyresgästen till en lokal där räddningstjänsten lagt nyttjandeförbud på grund av avsaknad av tillräckliga nödutrymningsvägar. Länsstyrelsen bedömer att den som överklagade förbudet inte har ett beaktansvärt intresse och att deras rätt mer är av civilrättsligt slag. Därför avslås överklagan.
Överklagande som inkommit för sent kan inte överprövas även om räddningstjänsten vill, Eskilstuna - 2018
Ett föreläggande som riktades mot en kommunal förvaltning överklagades, men för sent. Räddningstjänsten skickade ändå över handlingarna till länsstyrelsen med en önskan om att prövning skulle ske trots för sent inkommen överklagan. Länsstyrelsen konstaterar att detta inte är i överensstämmelse med Förvaltningslagen och återförvisar ärendet till räddningstänsten för fortsatt handläggning.
Föreläggande som gäller även om det överklagas, Vaggeryd - 2019
I det bifogade överklagandet har räddningstjänsten i sitt föreläggande hänvisat till bland annat 10 kap. 4 § andra stycket LSO. Bestämmelsen innebär att beslutet gäller även om det överklagas (verkställighetsförordnande). Länsstyrelsen anser dock att det är oklart vad räddningstjänsten menar då det inte förtydligas på andra ställen i föreläggandet.
Vite förlorade sin betydelse när värmepanna revs ut, 2019
Ett vitesföreläggande om takskyddsanordningar överklagades eftersom mannen som ägde anläggningen inte längre använde värmepannan. Det var först i kammarrätten som mannen inkom med bevis om detta. Trots att bevisen uppvisades så sent i processen såg Kammarrätten och senare också Högsta förvaltningsdomstolen, som inte meddelade prövningstillstånd, att i och med detta förlorade vitet sin betydelse och skulle inte dömas ut.
Utkiken använder personlig data från användarna av Utkiken genom att spara cookies och liknande för att ge en bra användarupplevelse. Delar av denna data används även för att få bra innehåll i nyhetsbreven. Ingen data säljs eller delas vidare till någon tredje part. För mer info läs Personuppgifts- och cookie-policy.
Genom att klicka på "JAVISST" nedan, är du med på ovanstående.
Kommentera