Om du inte kan logga in på Utkiken kan det bero på att Internet Explorer inte längre supportas. Microsoft slutade supporta Internet Explorer 2013 och nu har även Utkikens plattform slutat fungera med Explorer. Testa Chrome, Edge eller någon annan modern webbläsare så bör det funka. Annars säg till. po@utkiken.net
Välkommen till Utkiken.
Du vet väl om att över 100 räddningstjänster abonnerar på tillgång till Utkiken för samtlig personal.
Kontakta po@utkiken.net om du undrar om just din räddningstjänst abonnerar.
Vitesföreläggande, bostad i kontor, Helsingborg - 2007
Vitesföreläggande utfärdades på grund av att man använde en kontorslokal ovanför en bilverkstad som bostadsutrymme. Vitet dömdes inte ut då man slutade använda kontorslokalerna som bostad.
Under processens gång fick man fatta beslut om vitet en gång till då delgivningstid inte stämde överens med åtgärdandetid.
Nyckelord: bygglov föreläggande vite vitesföreläggande bostad i kontor
Bärplockare bodde i en auktionshall i Sveg 2002. Man föreläggs vid vite att upphöra med verksamheten.
Föreläggandet är baserat på Räddningstjänstlagen, men jag väljer ändå att ta med det här. Föreläggandet överklagas och ägaren, enligt vad jag kan utläsa av handlingarna, trixar med försäljning och diverse annat för att slippa vitet. Det går till dom i länsrätten. Tack vare att räddningstjänsten har formalian på sin sida utdöms vitet, om än i begränsad omfattning.
Nyckelord: bygglov föreläggande vite vitesföreläggande
Vårdboende i vanlig bostadsrättsförening, Borås - 2012
En bostadsrättsförening som i första hand var till för äldre med problem att bo själv förelades med åtgärder för att anpassa fastigheten till ett skäligt brandskydd. Bland annat installation av vattensprinkler.
Byggnaden uppfördes som servicehus 1992 men omvandlades 2006 till eget boende. Då togs personal bort och det automatiska brandlarmet byttes ut mot brandvarnare kombinerat med trygghetslarm som de boende själv skulle aktivera. Det är kommunen som fördelar platserna till lägenheterna baserat på vilket behov av stöd personerna har. Räddningstjänsten konstaterade vid tillsynstillfället att över 50 % av de boende inte klarade av att utrymma själv.
Ärendet överklagades, och MSB yttrade sig med ett yttrande som stödjer de flesta av räddningstjänstens synpunkter. Länsstyrelsens beslut innebar att de flesta av räddningstjänstens punkter skulle åtgärdas. Föreläggandet var ställt till både fastighetsägaren och kommunen. Borås stad ansågs av länsstyrelsen vara nyttjanderättshavare enligt lso eftersom deras inblandning var så omfattande. Dock blev föreläggandet mot dem ogillat på grund av att solidariska förelägganden inte är juridiskt tillåtna.
Nyckelord: föreläggande tillsyn lso lagen om skydd mot olyckor skäligt brandskydd vårdboende servicehus ålderdomshem eget boende
Överklagat: förbud mot boende i källarlokal, Malmö - 2011
Räddningstjänsten har utfärdat ett förbud mot att bo i källare i en fastighet som inte är avsedd för boende. Förbudet överklagades och Länsstyrelsen gick på räddningstjänstens linje.
Överklagat: Förbud mot boende i vindsutrymme vid samlingslokal, Helsingborg - 2016
En bygdegård som används som festokal hade en vindslokal som beboddes av en person. Vindslokalen var inte brandtekniskt avskiljd från festlokalen och räddningstjänsten ansåg att det behövde ske flera åtgärder för att det skulle vara möjligt att bo här. Föreläggandet överklagades och länsstyrelsen ansåg att räddningstjänsten tänkte rätt.
Överklagat: Vite och förbud för gemensamhetsboende i villa, Lund - 2020
En villa hade använts som gemensamhetsboende typ Vk3B utan att den uppfyllde kraven för Vk3B. Räddningstjänsten förbjöd användning vid vite och ägaren överklagade en av punkterna som handlade om att anordna utvändig utrymningsväg från plan 2.
Förbud mot övernattning i lokal avsedd för service av lastbilar, Burlöv - 2019
Räddningstjänsten har utfärdat ett förbud kopplat till vite om att det är förbjudet att övernatta i en lokal på plan 2 där det finns möjlighet att övernatta. Ägaren överklagar förbudet med hänvisning till att det aldrig sker någon sådan övernattning och att förbudet är oproportionerligt.
Länsstyrelsen konstaterar att om det inte sker någon övernattning så får förbudet inga konsekvenser och att det därför är proportionerligt.
Överklagat: Förbud mot boende i verkstadslokal, Malmö - 2020
Räddningstjänsten hade tipsats om att det förekom boende i en garage- och verkstadslokal. Man skrev ett föreläggande med förbud mot boende, vilket överklagades av bostadsrättsföreningen. Räddningstjänsten hade bevis i form av ordningsregler med mera som gjorde att länsstyrelsen ansåg att det var bevisat att det förekom boende i lokalerna och att föreläggandet därmed var korrekt.
Förbud med vite mot boende i industrifastighet, Alvesta - 2021
Räddningstjänsten beslutade om ett föreläggande med förbud kopplat till vite mot boende i en lokal som inte var avsedd för boende. Räddningstjänsten ansåg att man behövde bättre underlag inför ett beslut genom att ta reda på mer via kommunens byggnadsenhet som dessutom följde med på ett andra tillsynsbesök. Vid detta tillfälle blev man inte insläppta i byggnaden varför det aktuella förbudet baseras på det första tillsynsbesöket.
Länsstyrelsens beslut överklagades till Förvaltningsrätten som dock inte såg någon anledning att korrigera beslutet.
Upphävt: Vitesföreläggande mot boende i fd sjukhus, Osby - 2022
Ett vitesföreläggande mot tillfälliga bostäder i en före detta sjukhusbyggnad överklagades av ägaren. Länsstyrelsen upphävde föreläggandet i sin helhet, då det nu fanns en dom om att bostäderna skulle klassas som permanenta bostäder.
Överklagat: rumsuthyrning i före detta HVB-hem, Eslöv - 2022
Rum hyrdes ut i ett tidigare HVB-hem. Vid räddningstjänstens tillsyn fanns det anmärkningar som var så allvarliga att man beslutade om ett omedelbart förbud kopplat till vite. Föreläggandet överklagades, men länsstyrelsen gick på räddningstjänstens linje, förutom vad gäller formalian om att beslutet skulle gälla omedelbart. Här ansåg inte länsstyrelsen att föreläggandet uppfyllde de krav på tydlighet som kunde förväntas för att beslutet skulle gälla även om det överklagades.
Överklagat: Förbud att använda säng i källarlokal, Lund - 2022
Vid en tillsyn konstaterades att det fanns ett källarutrymme med en säng i som kunde misstänkas användas för övernattning eller som vilrum. Räddningstjänsten förbjöd att använda utrymmet för stadigvarande vistelse som till exempel boende, övernattning eller vilrum.
I sin överklagan hävdade föreståndaren att utrymmet inte användes som bostad eller för övernattning. Räddningstjänsten anser att om det är så som föreståndaren hävdar så förekommer ingen övernattning i lokalerna och ett förbud blir bara till att säkerställa detta och är således inte en alltför ingripande åtgärd.
Länsstyrelsen höll med räddningstjänsten och avslog överklagan.
Utkiken använder personlig data från användarna av Utkiken genom att spara cookies och liknande för att ge en bra användarupplevelse. Delar av denna data används även för att få bra innehåll i nyhetsbreven. Ingen data säljs eller delas vidare till någon tredje part. För mer info läs Personuppgifts- och cookie-policy.
Genom att klicka på "JAVISST" nedan, är du med på ovanstående.
Kommentera