Om du inte kan logga in på Utkiken kan det bero på att Internet Explorer inte längre supportas. Microsoft slutade supporta Internet Explorer 2013 och nu har även Utkikens plattform slutat fungera med Explorer. Testa Chrome, Edge eller någon annan modern webbläsare så bör det funka. Annars säg till. po@utkiken.net
Välkommen till Utkiken.
Du vet väl om att över 100 räddningstjänster abonnerar på tillgång till Utkiken för samtlig personal.
Kontakta po@utkiken.net om du undrar om just din räddningstjänst abonnerar.
Allmänt meddelande
Kollapsa
No announcement yet.
Föreläggande - Mindre pensionat och bed and breakfast
Överklagat: Förbud: Bed and breakfast, Ljungby - 2010
Vid tillsyn på en bed and breakfast föreläggs ägaren att vidta några mindre säkerhetshöjande åtgärder. Eftersom verksamheten är liten bedömer ägaren att det inte går att driva verksamheten vidare om åtgärderna ska vidtas. Ägaren överklagar till Länsstyrelsen och därefter till Förvaltningsrätten som inte ser någon anledning att ändra beslutet.
I detta ärende förelägger räddningstjänsten ett vandrarhem om att installera brandlarm kopplat till räddningstjänsten om de under vissa delar av dygnet en saknar bemannad plats. Det är intressant ärende då slutbevis för byggnaden erhållits två år tidigare och myndighetsnämnden i kommunen inte anser sig skyldiga att påföra räddningstjänstens yttrande i en brandskyddsdokumentation.
Länsstyrelsen går på räddningstjänstens linje och avslår överklagandet.
Överklagat: Förbud: Bed & breakfast, Borrby - 2007
Räddningstjänsten förelägger ett Bed and Breakfast om att skapa fler utrymningsvägar och att installera brandlarm. Om inte vissa delar av föreläggandet åtgärdas läggs dessutom ett nyttjandeförbud för delar av fastigheten. Ägaren överklagar frågan hela vägen till Regeringsrätten utan framgång.
Överklagat: Förbud: Bed & breakfast, Simrishamn - 2007
I detta ärende anser en innehavare av ett Bed and Breakfast att deras verksamhet inte är att anse som tillräckligt stor för att man ska behöva ha några brandsäkerhetskrav på sig. Man har dock ändå vidtagit en del åtgärder.
Räddningstjänsten har en annan syn på vilka krav det går att ställa på uthyrningsverksamhet av rum och deras föreläggande överklagas hela vägen till Regeringsrätten.
Det saknas en del dokument i ärendet som Länsstyrelsen inte hade i sin mapp men det går ändå att få en bra överblick av ärendet.
Överklagat: Brandskyddskrav för litet hotell - 2009
En liten verksamhet med korttidsuthyrning av övernattningsrum fick ett föreläggande om krav på ytmaterial på väggar, brandkrav på dörrar samt brandlarm.
Ägaren överklagade och menade på att kraven inte borde ställas eftersom man inte har mer än 8 personer som bor i anläggningen per gång.
Ärendet gick hela vägen till Kammarrätten som gick på brandförsvarets linje. Det är i Förvaltningsrättens dom som ärendet sammanfattas och belyses.
Överklagat: Utrymning, avskiljning och larm på mindre hotell, Öregrund - 2012
Räddningstjänsten ställde krav på ett litet hotell om utrymningsmöjligheter utan att behöva klättra på stege, brandavskiljning av boenderum samt ett larm kopplat till bemannad plats eller räddningstjänst.
Överklagat: Storlek på Bed & Breakfast kontra Hotellagen, Landskrona - 2016
Ett Bed & Breakfast har vid tillsyn fått anmärkningar på brandcellsindelning. Uthyraren har i samband med detta bestämt sig för att minska omfattningen av verksamheten så att man har mindre än 5 rum/9bäddar vilket innebär att Hotellagen och Räddningsverkets råd inte är tillämpliga.
I Länsstyrelsens beslut finns ett långt resonemang om kopplingen till Hotellagen, bygglov och skäligt brandskydd i detta sammanhanget.
Överklagat: Mindre övernattningsanläggnings förslag på åtgärder var skäliga, Sunne - 2016
En mindre anläggning med övernattning fick ett föreläggande från räddningstjänsten för att hantera brandsäkerheten. Efter ett överklagande till länsstyrelsen kom sedan ägaren fram till åtgärdsförlag som både räddningstjänst och ägare ansåg rimliga och föreläggandet kunde därmed upphävas av länsstyrelsen.
Överklagat: Nödbalkong ska ansluta till fönsterstege för utrymning, Nerike - 2018
Ett bed and breakfast fick ett föreläggande om att ordna en nödbalkong eller fönsterbrygga så att utrymmande gäster enkelt skulle kunna använda sig av en stege för utrymning. Föreläggandet överklagades och länsstyrelsen ansåg att räddningstjänsten hade rätt i ett krav och resonerade om att:
"Den lägsta riskacceptans som människor har idag måste därför återspeglas på brandskyddsnivå i byggnader och anläggningar. En sådan anpassning av brandskyddsnivån bör därför inte ses som en retroaktiv tillämpning av nybyggnadsregler utan mera som en anpassning till ett skydd som människor förväntar sig idag."
Överklagat, förstärkning av dörrar mot uthyrningsrum, mindre hotell. Öland - 2018
Räddningstjänsten krävde förstärkning av brandskyddet på dörrarna mellan uthyrningsrum och korridor genom brandskyddsmålning, mineritskivor och tätningslister. Hotellet överklagade till länsstyrelsen. Länsstyrelsen ansåg att räddningstjänstens krav var skäliga.
Ett bed and breakfast hade 13 rum till uthyrning. De flesta låg på plan 2. Räddningstjänsten ansåg inte att uthyrningen skedde på ett säkert sätt och beslutade om att förbjuda rumsuthyrningen. Ägaren överklagade men fick inte rätt av länsstyrelsen. I räddningstjänstens bedömning av brandskyddet användes tre olika brandscenario som kombinerats med de brister man fann i samband med tillsynen.
Utkiken använder personlig data från användarna av Utkiken genom att spara cookies och liknande för att ge en bra användarupplevelse. Delar av denna data används även för att få bra innehåll i nyhetsbreven. Ingen data säljs eller delas vidare till någon tredje part. För mer info läs Personuppgifts- och cookie-policy.
Genom att klicka på "JAVISST" nedan, är du med på ovanstående.
Kommentera