Om du inte kan logga in på Utkiken kan det bero på att Internet Explorer inte längre supportas. Microsoft slutade supporta Internet Explorer 2013 och nu har även Utkikens plattform slutat fungera med Explorer. Testa Chrome, Edge eller någon annan modern webbläsare så bör det funka. Annars säg till. po@utkiken.net
Välkommen till Utkiken.
Du vet väl om att över 100 räddningstjänster abonnerar på tillgång till Utkiken för samtlig personal.
Kontakta po@utkiken.net om du undrar om just din räddningstjänst abonnerar.
Förbud: Överklagat: Kulturhistorisk samlingslokal med en nödutgång, Lund - 2009
Kommunen överklagar ett föreläggande om nyttjandeförbud som räddningstjänsten lagt och som Länsstyrelsen bifallit efter överklagan. Det handlar om en publik lokal i en byggnad klassad som byggnadsminne där det saknas en utrymningsväg. Även Länsrätten går på räddningstjänstens linje.
Förvaltningsrättsdom om avskiljning av trapphus i tidig 1900-talsbyggnad, Göteborg - 2018
En förvaltningsrättsdom fastställer räddningstjänstens föreläggande om avskiljning av lägenhets-, vinds-, och källardörrar mot trapphus och även av glasvägg mellan lägenhet och trapphus. Ägaren till fastigheten har många, i mina ögon relevanta argument kopplat till byggnadens kulturella värde och hänvisar till flera experter på kulturbyggnader om vikten av att bevara byggnaden i sin ursprungliga stil och därför slippa kraven på avskiljning. Både länsstyrelsen och Förvaltningsrätten värderar i detta fallet avskiljningskravet högre än bevarandet.
I skrivande stund kan domen fortfarande överklagas.
Utrymning från uthyrningsrum på gammal herrgård, Uppsala - 2018
En dom från förvaltningsrätten ger ägaren rätt mot brandförsvaret angående utrymning från uthyrningsrum. Brandförsvaret anser att det krävs en ny öppning i en fasad medan Länsantikvarien säger att man inte får ta hål och montera in nya dörrar i den kulturhistoriskt intressanta byggnaden.
2023-09-27:Inlägget uppdaterat med dom från Kammarrätten som upphäver förvaltningsrättens dom.
Dom: Krav på utvändig trappa på kulturbyggnad, hotell, Hjo - 2020
Ett hotell har ett annex med 11 rum i två plan som inryms i en kulturbyggnad. Räddningstjänsten ställde krav på två utrymningsvägar i form av en komplettering med en utvändig trappa. Föreläggandet överklagades men både Förvaltningsrätt och Kammarrätt gick på räddningstjänstens linje.
Överklagat: Två utrymningsvägar från kyrka, Härlöv - 2020
En kyrka från 1600-talet hade enbart en utrymningsväg. Räddningstjänsten ansåg inte detta tillräckligt och krävde en ny dörr i byggnaden eller en begränsning av antalet besökare. Kyrkan tog hjälp av en brandkonsult som kom fram till att med modifiering av befintliga fönster skulle skälig nivå på brandskyddet uppnås utan åverkan på väggarna i kyrkan.
Med hänvisning till konsultrapporten överklagades räddningstjänstens föreläggande. Länsstyrelsen vägde in de kulturhistoriska värdena och upphävde räddningstjänstens föreläggande.
Överklagat: Åtgärder i kulturhistoriskt intressant byggnad, Luleå - 2019
Räddningstjänstens föreläggande mot en bostadsrättsförenings kulturhistoriskt intressanta byggnad från 1914 handlade om:
- ansvarsfördelning
- rutiner för underhåll och kontroll av brandskyddet
- lägenhetsdörrar som behövde bytas
- källardörr som behövde bytas
- förråd i trapphus
- branddetektering och varning i källare
3 av punkterna överklagades och i samtliga fall fick räddningstjänsten rätt.
Överklagat: Inte godkänt med flygplansrutsch från kulturbyggnad, Stockholm - 2019
Statens Fastighetsverk, SFV, ville för att lösa utrymningsproblematiken på Kastellet i Stockholm installera uppblåsbara rutschkanor av samma typ som på flygplan. Motivet var att uppblåsbara rutschkanor ger en mindre förvanskning av fasaden än en extern utrymningstrappa.
Länsstyrelsen gick på brandförsvarets linje och avslog SFVs överklagan.
Föreläggande på kulturbyggnad återförvisas, Nyköping - 2020
Räddningstjänstens föreläggande för stadshuset, som är byggnadsminnesförklarat, saknade ett resonemang om att byggnaden är en kulturbyggnad. Länsstyrelsen efterlyste en avvägning mellan de olika intressen som finns i ärendet och återförvisade ärendet tillbaka till räddningstjänsten för ny handläggning.
Räddningstjänstens föreläggande handlade om att med automatiskt brandlarm samt en del mindre tekniska och organisatoriska åtgärder kompensera för att utrymningsförhållandena inte uppfyller de moderna byggreglernas krav.
Församlingen överklagade främst vad gällde tiden till förfogande för de olika åtgärderna. Länsstyrelsen bedömde vissa saker som prioriterade och för andra förlängde man åtgärdstiden.
Överklagat: Utrymning från kulturhistoriskt industrihotell, Norrköping - 2022
Fastighetsägaren överklagade ett föreläggande om åtgärder som skulle säkra utrymning i samband med brand i ett industrihotell som dessutom är en kulturhistoriskt viktig byggnad.
Länsstyrelsen, Förvaltningsrätten och Kammarrätten höll samtliga med räddningstjänsten förutom att man gav ägaren längre rättelsetid på grund av att det var en kulturhistorisk byggnad.
Vitesföreläggande: Utrymning från byggnadsminne, Kastellet, Stockholm - 2021
Brandförsvarets föreläggande handlade om att skapa en extern utrymningstrappa till Kastellet, som har ett godkänt personantal på 120 personer. Länsstyrelsen gick på räddningstjänstens linje bortsett från vitesdelen där man biföll överklagandet. Ett vitesföreläggande kan inte läggas om adressaten kan antas sakna möjlighet att följa föreläggandet. Länsstyrelsen ansåg att Statens Fastighetsverk saknade denna möjlighet.
Överklagat: Utrymning från q-märkt industrihotell, Norrköping - 2020
Ett kulturhistoriskt intressant industrihotell med q-märkning av högsta graden fick krav på sig att förbättra brandskyddet. Ägaren bestred föreläggandet med bland annat hänvisning till q-märkningen. Räddningstjänsten hade dock varit i kontakt med stadsantikvarien som gjort bedömningen att det var möjligt att lösa brandskyddsproblemen med bibehållande av det kulturhistoriskt intressanta i byggnaden.
En kyrka med en utrymningsväg ville ha möjlighet att ha 90 personer i kyrkan. Räddningstjänsten kunde godkänna 50 personer om nödbelysning installerades och 90 personer om man tillförde en extra nödutgång. Villkoren för personantalet och åtgärderna hanterades i ett föreläggande som överklagades av församlingen.
Länsstyrelsen gick på församlingens linje och återförvisade ärendet till räddningstjänsten för ny handläggning.
Överklagat: Dörrbyte i äldre bostadsfastighet, Fagersta - 2021
En fastighet byggd 1917 med gamla spegeldörrar med glas, brevlådor och liknande skulle enligt ett föreläggande uppgraderas med bättre avskiljande dörrar. Räddningstjänsten lyckades dock inte övertyga länsstyrelsen om behovet då länsstyrelsen ansåg att föreläggandet var bristfälligt då det saknades en bedömning av vilka brister i brandskyddet som fanns för respektive dörr eller vilken brandteknisk klass de befintliga dörrarna kan förväntas uppnå.
Utkiken använder personlig data från användarna av Utkiken genom att spara cookies och liknande för att ge en bra användarupplevelse. Delar av denna data används även för att få bra innehåll i nyhetsbreven. Ingen data säljs eller delas vidare till någon tredje part. För mer info läs Personuppgifts- och cookie-policy.
Genom att klicka på "JAVISST" nedan, är du med på ovanstående.
Kommentera