Om du inte kan logga in på Utkiken kan det bero på att Internet Explorer inte längre supportas. Microsoft slutade supporta Internet Explorer 2013 och nu har även Utkikens plattform slutat fungera med Explorer. Testa Chrome, Edge eller någon annan modern webbläsare så bör det funka. Annars säg till. po@utkiken.net
Välkommen till Utkiken.
Du vet väl om att över 100 räddningstjänster abonnerar på tillgång till Utkiken för samtlig personal.
Kontakta po@utkiken.net om du undrar om just din räddningstjänst abonnerar.
Återtagen överklagan: Brandavskiljning av källare i flerbostadshus, Kiruna - 2011
Räddningstjänsten bedömde att det saknades brandavskiljning mellan källarutrymme och trapphus i ett flerbostadshus. Tillsynsföreläggandet överklagades till att börja med men återtogs när ärendet låg för bedömning hos Länsstyrelsen.
Intressant i formalian är att Länsstyrelsen skrev ett föreläggande till den som överklagat om att förtydliga sin överklagan då den inte innehöll några sakargument.
En fastighetsägare överklagar ett föreläggande om att ett trapphus behöver förses med ventilation som underlättar utrymning och räddningsinsats. Länsstyrelsen belsutar i enlighet med räddningstjänstens föreläggande.
Föreläggande med vite om brandvarnare och branddörrar i flerbostadshus, Eslöv - 2016
Räddningstjänsten syd har förelagt en fastighetsägare om att det ska finnas brandvarnare i lägenheterna samt branddörrar ut mot trapphuset. Rsyd har i föreläggandet gjort en rejäl genomgång av äldre byggregler och olika domar och beslut som man stödjer sig på.
Föreläggande om avskiljning förenat med brandvarnarkrav, Lund - 2014
I ett flerbostadshus finns några lägenheter utan tillräckliga branddörrar och annan otillräcklig brandavskiljning. I föreläggandet ställer man krav på avskiljningen samtidigt som man ställer omedelbart krav på seriekopplade brandvarnare fram till dess en av avskiljningspunkterna är åtgärdade. Brandvarnarna ska kopplas in inom 48 timmar även om föreläggandet överklagas.
Rätt att ställa krav på EI30-avskiljning mot trapphus, Göteborg - 2011
Förvaltningsrätten håller med både räddningstjänsten och länsstyrelsen om att det är ett rimligt krav att ha EI-30 dörrar mellan lägenheter och trapphus även i äldtre byggnader.
Rätt att ställa krav på EI30-avskiljning mot trapphus, Göteborg, Heden - 2011
Förvaltningsrätten håller med både räddningstjänsten och länsstyrelsen om att det är ett rimligt krav att ha EI-30 dörrar mellan lägenheter och trapphus även i äldre byggnader. I länsstyrelsens resonemang beskrivs bland annat hur människor i dagens samhälle accepterar mindre risker än man gjorde i 1900-talets början och att det därför är relevant att ha högre personsäkerhetskrav idag.
Rätt att ställa krav på EI60 mellan trapphus och vind, Göteborg - 2012
Länsstyrelsen ger räddningstjänsten rätt i att ställa krav på avskiljning mellan trapphus och vind samt även mellan lägenheter och trapphus. Avskiljningen mellan trapphus och vind bestod av en oklassad dörr och ett oklassat glasparti.
Överklagat: Rätt att ställa krav på öppningsanordning för röklucka i trapphus, Göteborg - 2017
Storgöteborg ställde krav på en bostadsrättsförening att en befintlig röklucka högst upp i ett trapphus skulle förses med anordning så att den kunde öppnas från markplan. Rökluckan var placerad 3 meter över bjälklagsnivå. Huset som var byggt 1946 hade öppningsbara fönster mellan varje våningsplan. Det översta fönstret befann sig 0,7 meter över det översta bjälklaget.
Räddningstjänsten fick rätt både av Länsstyrelsen och Förvaltningsrätten.
Rätt att ställa krav på röklucka i trapphus, Luleå - 2019
En bostadsrättsförening får krav på sig att ordna brandventilation av ett trapphus med antingen öppningsbara fönster eller rökluckor. Bostadsrättsföreningen hävdar att fönstret i ovandelen av trapphuset som enligt dåtidens, 1977, byggregler skulle krossas vid brand är tillräckligt.
Länsstyrelsen gick på bostadsrättsföreningens linje och biföll deras överklagande.
Förvaltningsrätten gick på räddningstjänstens linje och ändrade länsstyrelsens beslut. Det finns i domen en noggrann genomlysning av frågan om brandventilation i trapphus och när det går att retroaktivt ställa krav på detta.
Förvaltningsrätten ändrade länsstyrelsens beslut så att fastighetsägaren nu skulle ordna röklucka eller mekanisk fläkt med manöverdon på bottenvåningen.
Överklagat: Dörrstängare mot vind och tvättstuga samt trapphusventilation, Göteborg - 2019
Länsstyrelsen ger räddningstjänsten rätt i sitt krav på att dörrar mellan trapphus och vind respektive tvättstuga ska ha dörrstängare. Likaså fick man rätt i kravet på att trapphuset ska kunna ventileras. Dock gjorde en brist i föreläggandet, där man inte angav hur trapphusventilationen skulle utformas förrän i motiveringen till beslutet, att det inte blev krav på att trapphusventilation skulle kunna öppnas från bottenvåningen.
Överklagat: Avskiljning av källare från trapphus i bostadsfastighet, Luleå - 2019
En fastighet hade en äldre dörr mellan trapphus och källare. Räddningstjänsten beslutade bland annat om att förelägga att byta ut dörren mot en modern branddörr EI30-S200C. Ägaren överklagade men länsstyrelsen beslutade i enlighet med räddningstjänstens föreläggande.
Överklagat: Brandventilation och avskiljning av trapphus, Malmö - 2020
En bostadsrättsförening fick krav på sig om brandventilation och nya dörrar i trapphus. Räddningstjänsten fick rätt i några punkter men länsstyrelsen hittade också flera saker i bostadsrättsföreningens överklagande man ansåg vara rätt.
Överklagat: Brandventilation av trapphus, Göteborg - 2021
Ett trapphus i ett flerbostadshus byggt 1956 saknade fönster och brandventilationslucka i tak. Enda sättet att ventilera var genom lägenheter via dess fönster. Räddningstjänsten ansåg att brandventilation av trapphus är en basal nivå av brandskydd och att problemet måste åtgärdas. Länsstyrelsen går på räddningstjänstens linje och deras beslut innehåller ett omfattande resonemang om både rökluckorna i sig, men också om kommunikation och annan formalia då fastighetsägaren argumenterade kraftig för sin sak.
Utkiken använder personlig data från användarna av Utkiken genom att spara cookies och liknande för att ge en bra användarupplevelse. Delar av denna data används även för att få bra innehåll i nyhetsbreven. Ingen data säljs eller delas vidare till någon tredje part. För mer info läs Personuppgifts- och cookie-policy.
Genom att klicka på "JAVISST" nedan, är du med på ovanstående.
Kommentera