Om du inte kan logga in på Utkiken kan det bero på att Internet Explorer inte längre supportas. Microsoft slutade supporta Internet Explorer 2013 och nu har även Utkikens plattform slutat fungera med Explorer. Testa Chrome, Edge eller någon annan modern webbläsare så bör det funka. Annars säg till. po@utkiken.net
Välkommen till Utkiken.
Du vet väl om att över 100 räddningstjänster abonnerar på tillgång till Utkiken för samtlig personal.
Kontakta po@utkiken.net om du undrar om just din räddningstjänst abonnerar.
Överklagat: utrymning från flerbostadshus, Göteborg - 2016
Räddningstjänstens föreläggande för att lösa utrymningsproblem i en bostadsrättsförening innefattade bland annat krav på att skaffa utvändiga trappor, brandvarnare vid tvättstugor och tillse att det fanns brandvägar.
Bostadsrättsföreningen överklagade och menade att man använt en brandkonsult för att ta fram en alternativ lösning som uppfyller de krav man kan ställa på utrymning.
Länsstyrelsen och räddningstjänsten ansåg att brandkonsultens PM var en bra lösning och bostadsrättsföreningen fick rätt i sin överklagan.
Överklagat: Parkering på innergård till bostadshus inte fastighetsägarens problem, Göteborg - 2016
Rubriken är lite missledande, men föreläggandet handlar om en innergård där parkerade bilar blockerade räddningstjänstens möjlighet till stegutrymning. Räddningstjänstens föreläggande riktades mot fastighetsägaren som uppmanades att ta bort bilarna. Eftersom fordonen inte ägs av fastighetsägaren ansågs det inte som skäligt att förelägga fastighetsägaren om detta. Skyltning av räddningsväg ansågs däremot som skäligt vilket länsstyrelsen höll med om.
Överklagat: Liststege inte tillräckligt som andra utrymningsväg, Göteborg - 2016
En fastighetsägare, där räddningstjänsten inte hade möjlighet att komma åt med stegutrustning för att vara andra utrymningsväg, hade monterat en liststege på fasaden för utrymning. Räddningstjänsten skrev ett föreläggande om att detta inte var tillräckligt. Länsstyrelsen beslutade i enlighet med bostadsrättsföreningens överklagan och räddningstjänsten överklagade i sin tur detta till Förvaltningsrätten. Förvaltningsrätten gick dock på räddningstjänstens linje och ansåg att det var skäligt att kräva en fast monterad utvändig trappa istället för liststege.
Även Högsta förvaltningsdomstolen har nu beslutat i enlighet med räddningstjänstens sätt att se på saken.
Högsta förvaltningsdomstolen har nu beslutat att inte ta upp detta ärende vilket ger Storgöteborg rätt i att det är skäligt att kräva en fast monterad trappa istället för liststege.
Överklagat: Krav på utvändiga trappor på bostadsfastighet från 1909, Göteborg - 2018
Räddningstjänstens föreläggande om att en bostadsrättsförening behövde anordna utvändiga trappor till flera lägenheter överklagades. Orsaken till föreläggandet var att räddningstjänsten upplevde att man inte kan klara av de interna riktlinjerna om att två personer ska kunna anbringa en utskjutsstege inom två minuter efter ankomst.
Eftersom man inte hittat detaljerade byggregler från 1909 konstaterar man att detta kan vara att ställa högre krav än vid byggnadens uppförande, även om man anser att det är troligt att det skulle finnas två av varandra oberoende utrymningsvägar även då. Trots det anser man att detta är så viktigt att det är motiverat att ställa kravet.
Både länsstyrelsen och Förvaltningsrätten går på räddningstjänstens linje.
Överklagat: krav på två utgångar från källare med tvättstuga, Örnsköldsvik - 2017
En av dörrarna ut från en källare i en hyresfastighet är igenbommad utan möjlighet att öppna manuellt. Räddningstjänsten förelägger om att dörren ska göras öppningsbar som nödutgång. Fastighetsägaren överklagar med motivet att dörren inte finns med i det ursprungliga bygglovet och att det kan bli skador på vattenledningar om dörren råkar glömmas öppen.
Räddningstjänsten får rätt och ägaren fick två veckor på sig att rätta till problemet.
Överklagat: Utvändig trappa på bostadshus när det finns alternativ, Göteborg - 2018
En fastighetsägare fick ett föreläggande om att inrätta en utvändig utrymningstrappa för lägenheter som ligger ovanför 12 meter över marknivå, vilket är gränsen för räddningstjänstens bärbara stegar. Fastighetsägaren överklagade med motiveringen att det fanns en annan lösning som skulle vara billigare. Räddningstjänsten ansåg inte att ägaren visat att detta alternativet var tillräckligt bra och ansåg att det saknades information för att kunna bedöma det.
Länsstyrelsen gav fastighetsägaren rätt och förklarar i sitt beslut varför utredningskravet på alternativa lösningar ligger hos räddningstjänsten och inte fastighetsägaren.
Överklagat: krav på två utrymningsvägar från enrumslägenheter på vinden, Karlshamn - 2019
Fastighetsägaren ansåg att det inte var motiverat att anordna altyernativa utrymningsvägar till två lägenheter vars fönster inte kunde nås av vare sig maskinstege eller bärbar stegutrustning. Länsstyrelsen gick på räddningstjänstens linje och beslutade att deras föreläggande gäller.
Överklagat: Utvändig trappa på bostadshus med innergård, Göteborg - 2019
En bostadsrättsförening med en innergård som tidigare betjänats av en gårdshävare för utrymning fick ett föreläggande om att ordna andra utrymningsväg med utvändig trappa. Bostadsrättsföreningen ansåg att man istället borde kunna ha utrymning via luckor i balkongerna och stege ner till nästa balkong.
Räddningstjänsten ansåg inte att den senare lösningen var godtagbar då det är svårigheter att kontrollera luckans och stegens funktion över tiden. Länsstyrelsen som höll med räddningstjänsten om denna bedömning ansåg att den avgörande faktorn för att gå på räddningstjänstens linje var att balkongerna är en del i bostadsrättsinnehavarens privata utrymme dit fastighetsägaren inte har direkt tillgång.
Överklagat: Utrymning från tvättstugor, Malmö - 2021
Ett bostadsbolag överklagade räddningstjänstens krav för att förbättra utrymningsmöjligheterna från tvättstugor i flerbostadshus. Länsstyrelsen gick på räddningstjänstens linje och avslog överklagan.
Överklagat: Förbud mot boende i källarutrymme, bostadsrättsförening, Malmö - 2020
En bostadsrättsförening har i sin källare två lokaler som används som bostad, övernattningsrum eller vilorum, utan att det finns tillräckliga utrymningsmöjligheter. Räddningstjänsten förelägger om förbud att använda lokalerna som bostäder vilket överklagas.
Länsstyrelsen går på räddningstjänstens linje och avslår överklagandet.
Överklagat: Utrymning av tvättstugor, Malmö - 2021
Tvättstugor i en hyresfastighet hade fönster med en bredd på 50 cm och en höjd på 58 cm och var ovanhängda. Räddningstjänstens föreläggande innehöll två alternativa lösningar för att uppnå en skälig utrymningssäkerhet.
Länsstyrelsen ansåg att räddningstjänsten hade fog för sina krav.
Överklagat: bättre källardörrar i 1940-talshus, Malmö - 2021
En hyresfastighet hade dåligt avskiljande dörrar mellan trapphus och källare. Föreläggandet om att byta ut dörr och karm till moderna avskiljande dörrar överklagades till länsstyrelsen. Länsstyrelsen förstod fastighetsägarens motiv varför man inte ville byta ut befintliga originaldörrar, men ansåg att brandskyddet i form av utrymningssäkerhet vägde tyngre.
En bostadsrättsförening fick ett föreläggande riktat mot sig om utrymning från källare, brandtätning av sopnedkast och en del annat. Länsstyrelsen gick på räddningstjänstens linje och avslog överklagan.
Överklagat: Smala fönster i flerfamiljshus, Linköping - 2020
Ett bostadshus med lägenheter hade fönster med en bredd på 0,30 till 0,38 meter. Räddningstjänstens föreläggande krävde minst ett fönster per lägenhet med en minsta bredd av 0,5 meter alternativt installation av ett automatiskt släcksystem i byggnaden.
Länsstyrelsen gick på räddningstjänstens linje och avslog överklagan.
Utkiken använder personlig data från användarna av Utkiken genom att spara cookies och liknande för att ge en bra användarupplevelse. Delar av denna data används även för att få bra innehåll i nyhetsbreven. Ingen data säljs eller delas vidare till någon tredje part. För mer info läs Personuppgifts- och cookie-policy.
Genom att klicka på "JAVISST" nedan, är du med på ovanstående.
Kommentera