Om du inte kan logga in på Utkiken kan det bero på att Internet Explorer inte längre supportas. Microsoft slutade supporta Internet Explorer 2013 och nu har även Utkikens plattform slutat fungera med Explorer. Testa Chrome, Edge eller någon annan modern webbläsare så bör det funka. Annars säg till. po@utkiken.net
Välkommen till Utkiken.
Du vet väl om att över 100 räddningstjänster abonnerar på tillgång till Utkiken för samtlig personal.
Kontakta po@utkiken.net om du undrar om just din räddningstjänst abonnerar.
Processen med bifogade föreläggande om säker utrymning startade 2007. Vitet på det slutliga föreläggandet var på 300 kkr.
Så här säger Bengt Andersson, Ölands räddninsgtjänst:
-"I samband med ett bygglov (tillbyggnad och ändring i bef byggnad) ifrågasatte vi utrymningsdimensioneringen. Byggnadsnämnden begärde då en analytisk dimensionering av utrymningen. Denna visade på de brister som vi misstänkt. Eftersom ärendet låg hos byggnadsnämnden ankom det på dom att besluta vad som skulle göras eller medges avsteg från. Ingenting hände.
Vid tillsyn på anläggningen i juli 2007 fick man i pkt 2 (Bilaga 1) ett föreläggande att åtgärda de kända brister i utrymningssäkerheten som omtalats vid bygglovet.
I december 2007 konstaterade vi att inget hänt med pkt 2, varför man fick ett vitesföreläggande (Bilaga2). I detta föreläggande pekar vi bara på att man skall åtgärda utrymningssäkerheten så att den kan garanteras. Vi pekar inte på hur.
Brand och Riskanalys tar i mars 2008 fram ett åtgärdsförslag (Bilaga 5) som visar vad som bör göras för att garantera utrymningssäkerheten.
Åtgärderna skulle vara färdiga under sommaren 2008, men så blev inte fallet. I oktober 2008 får man därefter det slutliga vitesföreläggandet och där vi exakt pekar på de punkter i det inlämnade åtgärdsförslaget som skall åtgärdas. Vi fick också göra en noggrann kontroll av vem som skulle ha föreläggandet då det visade sig vara ett investmentbolag i Danmark som ägde fastigheten och inte det bolag som vi i alla år haft kontakt med (förvaltningsbolag i Sverige).
Allt är nu åtgärdat och vitet behövde inte utmätas. Åtgärdernas kostnad låg troligen uppåt 1,5 milj."
I detta ärende redovisas ett vitesföreläggande angående ett saknat brandlarm i en källarlokal som en klädbutik använder som varulager. Bifogade filer visar processen från brandskyddsdokumentation, vitesföreläggande, överklagande till sammanträdesporotokoll. Beslut från förvaltningsrätten har ej kommit ännu.
Under en tillsyn framkom brister i brandskyddet hos en matvarubutik i Leksand. Detta ledde till att räddningsnämnden beslutade om ett vite på 100 000 SEK. De brister som framkom gällde bland annat:
- Utrymningsplaner saknades eller var felaktiga då de inte uppdaterats efter en ombyggnation.
- Vid en eventuell brand i källarlokalen bedömdes brandbelastningen vara väldigt hög. I källaren inhystes lagerlokal samt personalutrymmen vilka inte var olika brandsektioneringar. Dessutom översteg utrymningsvägen de 30 meter som normalt tillämpas på denna typ av lokaler från den mest avlägsna platsen i denna lokal.
Ärendet avslutades då ägaren utförde åtgärderna i föreläggandet och vitet behövde aldrig utdömas.
---------------------------------------
Detta ärende kan komma att uppdateras med:
- Tillsynsprotokoll
- Efterbesiktningsprotokoll
- mm
Detta ärende gäller en galleria där bland annat brister i utrymningssäkerheten uppdagas. Antalet brister uppgår till 25 stycken varav 10 åtgärdas innan eftertillsynen. Ett antal av de brister som inte åtgärdats ansågs vara så pass allvarliga att ett vitesföreläggande upprättades mot fastighetsägaren. Hela sex olika vitesbelopp från 5 000 kr till 50 000 kr kopplades till de sex allvarligaste punkterna. Dessa gällde allt från utrymningsskyltar till att det saknades alternativa utrymningsvägar i en lokal.
Ärendet avslutades då alla brister åtgärdats och vitet behövde aldrig betalas.
Vid tillsyn i en butik under 2009 konstaterades 8 brister varav en så allvarlig att den kunde motivera utfärdande av vite. Först utfärdades ett föreläggande för dessa åtta brister men vid efterbesiktningen konstaterades det att en av bristerna inte hade åtgärdats. Från butikens andra våning var en utrymningsväg inte godtagbar. I brandskyddsdokumentationen som upprättats av ett konsultföretag 1996 då endast personal vistades där uppe under kort tid stod denna lokal angiven som förrådsloft. 2009 var dock detta ett utrymme dit allmänheten hade tillgång då den nyttjades som försäljningslokal. Detta föranledde ett vite om 60 000 SEK vilket aldrig behövde betalas då samtliga brister slutligen åtgärdats.
I de bifogade dokumenten finns underlag till vitesföreläggandet där även välmotiverade förslag på hur en utrymningsväg kan ordnas beskrivs. Samt nämndens beslut om att utfärda ett vitesföreläggande.
Överklagat: Utrymningsvägar från möbelbutik, Jönköping 09-10
Räddningstjänsten bedömer att en möbelaffär saknar tillräckliga nödutgångar. Ett föreläggande skrivs som sen överklagas både till Länsstyrelse och Förvaltningsrätt. Räddningstjänsten fick i slutändan rätt i sak.
Överklagat: insatsvägars längd i butik, Kalix - 2007
Räddningstjänsten förelägger ett köpcentrum om att anordna nya dörrar då man bedömer att insatstiden för att nå en brand i ett visst lager är för lång. Dessutom finns en del andra krav på åtgärder.
Ägaren till köpcentrumet överklagar till Länsstyrelsen som tar hjälp av Räddningsverket att bedöma skäligheten i kraven. Räddningstjänsten får rätt i några punkter och ägaren får rätt i några. Ägaren fick rätt avseende insatsvägens längd.
Överklagat: Vite: brandlarm i källarlager till butik, Landskrona - 2009
En butik med lager i källaren förelades vid vite att installera brandlarm i lagerdelen i källaren. Lagret var ett brandtekniskt avskilt lager. Länsstyrelsen höll inte med räddningstjänsten och upphävde deras beslut.
Utkiken använder personlig data från användarna av Utkiken genom att spara cookies och liknande för att ge en bra användarupplevelse. Delar av denna data används även för att få bra innehåll i nyhetsbreven. Ingen data säljs eller delas vidare till någon tredje part. För mer info läs Personuppgifts- och cookie-policy.
Genom att klicka på "JAVISST" nedan, är du med på ovanstående.
Kommentera