Om du inte kan logga in på Utkiken kan det bero på att Internet Explorer inte längre supportas. Microsoft slutade supporta Internet Explorer 2013 och nu har även Utkikens plattform slutat fungera med Explorer. Testa Chrome, Edge eller någon annan modern webbläsare så bör det funka. Annars säg till. po@utkiken.net
Välkommen till Utkiken.
Du vet väl om att över 100 räddningstjänster abonnerar på tillgång till Utkiken för samtlig personal.
Kontakta po@utkiken.net om du undrar om just din räddningstjänst abonnerar.
Avslag på tillstånd för förvaring av väteperoxid i tågvagnar, Mönsterås - 2020
Räddningstjänsten anser inte att förvaring av väteperoxid i järnvägsvagnar uppfyller kraven i LBE och kan därmed inte godkänna denna del i en tillståndsansökan. Företaget som sökte tillståndet hävdade att det inte är i enlighet med LBE som denna förvaring ska bedömas utan istället enligt lag om transport av farligt gods, LFG.
Länsstyrelsen har, efter yttrande från MSB, tolkat det som att tågvagnarna som står uppställda på industriområdet visst ska bedömas enligt LBE och att räddningstjänstens bedömning är korrekt.
Överklagat: Avslag för förvaring av sprayburkar på grund av bristfällig riskutredning, Lund - 2020
Räddningstjänsten gav inte tillstånd enligt LBE för ett lager av aerosolburkar. Anledningen till avslag är att riskutredningen var undermålig och saknar en beskrivning av riskerna och en utredning av riskerna om konsekvenserna av en brand eller explosion.
Länsstyrelsen gör ingen annan bedömning än räddningstjänsten.
Överklagat: Avslag på förlängt tillstånd på grund av utebliven cisternkontroll - 2021
I samband med ansökan om förlängt tillstånd enligt LBE begärde räddningstjänsten att den sökande skulle komplettera med en kontrollrapport från återkommande kontroll av cisternen. Detta gjordes inte och räddningstjänsten avslog då ansökan.
Trots att den sökande i samband med överklagan inkom med en förklaring varför det blivit som det blev avslog länsstyrelsen överklagan.
Grannar överklagade beslut om tillstånd för brandfarliga varor, Hälsingland - 2020
Grannar till en verksamhet som hanterar brandfarliga varor överklagade kommunalförbundets beslut att ge tillstånd för hantering av brandfarliga varor. Länsstyrelsen avslog överklagan baserat på att grannen i detta fallet inte kan anses ha klagorätt.
Återkallat tillstånd för gasförvaring i container, Eslöv - 2021
Ett företag som säljer gas fick sitt tillstånd återkallat. Återkallandet berodde på att allmänheten fick tillträde till en container med gasflaskor genom att slå in en pinkod i låset till containern. Gasföretaget ansåg att eftersom personer var tvungna att registrera sig på deras sajt för att bli godkända som kunder var det inte "allmänheten" som hade tillgång till gasförrådet. Räddningstjänsten ansåg att det, trots att det fanns pin-kod, var allmänt tillträde till förvaringscontainern.
Länsstyrelsen höll med räddningstjänsten i sin bedömning
Återkallat tillstånd för brandfarlig vara, Lund - 2021
Räddningstjänsten återkallade ett tillstånd för brandfarlig vara efter att bolaget inte uppfyllt begränsningarna i tillståndet. Länsstyrelsen fann vissa delar som gjorde att man bedömde att ett återkallande av tillståndet var oproportionerligt.
Överklagat: Återkallat tillstånd för sprängämneshantering, Örnsköldsvik - 2021
En person som inte fick sitt tillstånd för användning och förvaring av explosiva varor förnyat överklagade till länsstyrelsen. Orsaken var att personen under sin tidigare tillståndstid dömts för allmänfarlig ödeläggelse.
Länsstyrelsen gav räddningstjänsten rätt som återkallat tillståndet.
Överklagat: Återkallat tillstånd för hantering av brandfarliga varor, Ludvika - 2022
En bensinstation hade fått tillstånd för förvaring av brandfarlig vara under förutsättning att avsyning skulle ske före en viss datum. Trots att räddningstjänsten påmint om avsyningskravet kallade inte ägaren till en avsyning. Räddningstjänsten återkallade tillståndet och ägaren överklagade till länsstyrelsen. Länsstyrelsen ansåg att räddningstjänsten hade rätt i sin bedömning om att återkalla tillståndet.
Villkor för cisternförvaring av brandfarlig vara överklagades, Malmö - 2022
I samband med en tillståndsansökan för förvaring av ca 442 000 kubikmeter brandfarlig vara i cisterner medgavs tillstånd under förutsättning att fem villkor uppfylls. Det ena handlar om krav på fasta påföringsanordningar på två cisterner och det andra om att en tabell med krav på åtgärder förändras.
Räddningstjänsten medgav vissa förändringar, bland annat baserat på beräkningar med en programvara för strålningsberäkningar från cisternbränder.
Länsstyrelsen ändrade räddningstjänstens beslut i enlighet med innehavarens önskemål.
Överklagat: Villkor för förvaring och användning av brandfarlig vara, Bohuslän - 2021
Ett företag som förvarar och använder brandfarlig vara fick i sina tillståndsvillkor krav på sig som de överklagade. Ett av kraven var att ha ett ljudlarm och en vimpel och ett annat handlade om en informationsbroschyr till närboende.
Länsstyrelsen avslog överklagan eftersom båda kraven var sådant som fanns med i en tidigare riskutredning som "behov av åtgärder".
Dom: Avslag på tillståndsansökan explosiv vara på grund av bulvan, Malmö - 2020
Räddningstjänsten beslutade att återkalla ett tillstånd för hantering av explosiv vara då man ansåg att det var en bulvan som drev företaget och inte den som var skriven för det befintliga tillståndet.
Länsstyrelsen ansåg inte att räddningstjänsten kunde styrka sina påstående och inte heller förvaltningsrätten ansåg det.
Överklagat: Villkorat tillstånd för brandfarlig vara, Malmö - 2022
Räddningstjänsten skrev in ett villkor om att 6 meters skyddsavstånd ska hållas inom både butik och lager mellan brandfarlig vara och lättantändligt material, mellan brandfarlig vätska och utrymningsvägar samt mellan aerosolflaskor och brandfarliga vätskor.
Klaganden anser att tack vare att det finns ett sprinklersystem i byggnaden så räcker det med 3 meters avstånd. Man använde en brandkonsult för att påvisa detta, vilket inte räckte. Länsstyrelsen beslutade i enlighet med räddningstjänstens tillståndsvillkor.
Överklagat: Avslag på tillstånd för automatisk gasolstation, Stockholm - 2022
Brandförsvaret gav inte tillstånd till en automatisk gasolstation. Det var ett så kallat smart gasolskåp som den som handlade gasol var tvungen att legitimera sig för att kunna få åtkomst till gasolflaskan de köpt. Ägaren överklagade beslutet med länsstyrelsen höll med brandförsvaret i sin bedömning.
Upphävt: Återkallat tillstånd för hantering av brandfarliga varor, Älmhult - 2022
I samband med tillsyn i en butik upptäcktes att det fanns flera punkter där man bröt mot villkoren i det befintliga tillståndet för hantering av brandfarlig vara. Inte heller vid en efterkontroll var bristerna åtgärdade och räddningstjänsten beslutade om att återkalla tillståndet för hantering av brandfarlig vara.
Länsstyrelsen fick in ytterligare kompletteringar från bolaget och ansåg att det inte är orimligt att de åtgärderna som krävts enligt föreläggandet var åtgärdade. Länsstyrelsen ansåg dessutom att föreläggandet var direkt sammankopplat med återkallelsen av tillståndet, så att om föreläggandet ågärdats så skulle per automatik återkallelsen av tillståndet upphävas.
Utkiken använder personlig data från användarna av Utkiken genom att spara cookies och liknande för att ge en bra användarupplevelse. Delar av denna data används även för att få bra innehåll i nyhetsbreven. Ingen data säljs eller delas vidare till någon tredje part. För mer info läs Personuppgifts- och cookie-policy.
Genom att klicka på "JAVISST" nedan, är du med på ovanstående.
Kommentera