Allmänt meddelande

Kollapsa
No announcement yet.

Måste man underätta ägaren skriftligt vid avslut rtj?

Kollapsa
X
 
  • Filter
  • Klockan
  • Visa
Clear All
Nya inlägg

  • Måste man underätta ägaren skriftligt vid avslut rtj?

    Lagen säger: En räddningsinsats är avslutad när den som leder insatsen (räddningsledaren) fattar beslut om detta. Beslutet skall redovisas i skriftlig form. När en räddningsinsats är avslutad skall räddningsledaren, om det är möjligt, underrätta ägaren eller nyttjanderättshavaren till den egendom som räddningsinsatsen har avsett om behovet av bevakning, restvärdeskydd, sanering och återställning.

    Vad gäller här egentligen? Räcker det med att redovisa beslutet skriftligt i insatsrapporten och endast muntligen underätta ägaren/nyttjaren om behovet av bevakning mm? De flesta räddningstjänster har blanketter för överlämnande, vilket är vettigt. Frågan är om lagen kräver ett skriftligt överlämnande, vilket är något helt annat än skriftlig redovisning av ett beslut. Frågan har ställts på sin spets vid en insats där ingen blankett skrevs.

    Tacksam för svar från något hörn i Räddningstjänstsverige

    Joel Péclard
    Brandingenjör, Räddningstjänsten Dala Mitt
    Senast ändrad av PO; 2009-05-24, 12:55.

  • #2
    Synpunkter från Herrljunga

    Såhär säger Robert Olsson i Herrljunga om avslut av räddningsinsats:
    -"Angående avsluta rtj. så är det väldigt många som missförstått lagtexten enligt mig. Man skriver och talar ofta om att "lämna över ansvaret till ägaren". Räddningstjänsten tar aldrig över något ansvar vid räddningsinsats, vi genomför räddningsinsats (enligt LSO 1 kap 2 §) och har då vissa befogenheter och skyldigheter.

    En av skyldigheterna är att informera den drabbade om behovet av bevakning mm. (efter insats) om det är möjligt (LSO 3 kap 9 §).
    "Blanketterna" (dom som jag läst) visar endast att man framfört informationen till den drabbade (om dom skriver på)."

    Kommentera

    Annonser

    Kollapsa

    Working...
    X