Allmänt meddelande

Kollapsa
No announcement yet.

Lagring och pumpning av klor och svavelsyra i badhus.

Kollapsa
X
 
  • Filter
  • Klockan
  • Visa
Clear All
Nya inlägg

  • Lagring och pumpning av klor och svavelsyra i badhus.

    En räddningstjänst har lite funderingar kring hur man ska bedöma lagring och hantering av klor, svavelsyra och några kemikalier på ett badhus. Finns det någon som kan komma med lite goda råd och tips i ämnet? Eller rent av har gjort en riskbedömning för det lokala badhuset? Eller kanske det finns någon rapport efter inträffad händelse?

    Se bifogade bilder på hur lagringsförhållandena ser ut i två olika lagringsrum på det aktuella badet.

    Tankarna som finns är:
    Vilka regler gäller för förvaring och hantering av dessa kemikalier?

    Vad händer om klorlösningen kommer i kontakt med syran?

    Om det blir stopp i slangarna från pumpen, då kan väl slangarna släppa på grund av trycket som byggs upp och sedan pumpas kemikalierna ut och kan komma i kontakt med andra kemikalier?

    Om vi behöver bära ut dunkarna i samband med brand kan det väl skvalpa över och kemikalierna kommer i kontakt med varandra.

    Förutom syra och klor förvaras även flockningsmedel som vi inte vet exakt vad det är i nuläget.
    Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil

  • #2
    Några tankar:

    Kemikalieinspektionen har mycket fakta på sin hemsida >>>

    Liten rapport om felfyllning på Vanadisbadet i Stockholm finns i RIB XM, sökord "vanadisbadet".

    Som jag förstått det används syran för att frigöra kloret ur natriumhypokloriten. Dvs klorgas lagras inte utan produceras när det behövs. Det är väl lämpligt att göra en bedömning tillsammans med miljö- och hälsoskyddsinspektörer samt eventuellt AV om tveksamheter finns. Minimum bör vara att verksamheten gjort en riskbedömning utifrån AFS. En strävan ska ju vara att minimera mängden kemikalier som krävs för driften.

    Något att tänka på kan vara eventuella externa slanganslutningar (det framgår inte om leveranser av kemikalierna sker med tankbil eller dunkar). Dessa bör vara konstruerade så att det t ex inte går att pumpa syra i natriumhypoklorit och vice versa, lämpligen olika dimensioner på anslutningarna.

    Flockningsmedel används för att fälla ut t ex järn som annars inte fastnar i filter o dyl. Vanligt förekommande i kommunala vattenverk och vanliga hemmapooler.

    /Johan
    Räddningstjänsten Gislaved-Gnosjö
    Senast ändrad av PO; 2010-11-30, 22:20.

    Kommentera


    • #3
      Kolsyra ett alternativ

      Många badhus har ersatt svavelsyra med koldioxid som bildar kolsyra (syrlighet) i vatten. Detta innebär mindre risk då syran inte blir koncentrerad och risken för fel vid fyllning minskar. Badhusen menar även att det är lättare att styra pH-värdet med kolsyra då det innebär en trögare reglering.

      Kommentera

      Annonser

      Kollapsa

      Working...
      X